Günter Delhaes is bondsvoorzitter af

DelhaesOp de algemene vergadering van de Belgische Schaakbond is het mandaat van Günter Delhaes als bondsvoorzitter niet verlengd. Delhaes kreeg noch van de Franstalige noch van de Vlaamse federatie voldoende steun. Chris Ghysels vervangt hem voorlopig tot er een nieuwe verkiezing komt.

Ook over het BK Jeugd en de nationale Interclubs zijn enkele grote beslissingen gevallen. De meest ingrijpende zijn de omschakeling van bordpunten naar matchpunten in onze interclubcompetitie en de veranderde selectiecriteria voor internationale jeugdkampioenschappen…

AV zet zaken op een rijtje

Zes en een half uur!! Men kan onze bestuursleden van alles en nog wat verwijten, maar dat ze bij de bond geen tijd steken in ons geliefde spelletje, dàt zou een serieuze aanfluiting van de werkelijkheid zijn. Van 14u tot 20u30 vergaderde de bondstop over allerlei heikele thema’s, die in de erg concrete realiteit een invloed zullen hebben op onze schaaktoernooien.

Een eerste heet hangijzer betrof de verlenging van het mandaat van voorzitter Günter Delhaes. Delhaes was enige kandidaat, maar slaagde er helaas voor hem niet in om de steun van de leden te krijgen. Hij haalde geen 50 % van de stemmen en kwam dus evenmin in aanmerking voor een beperkte verlenging (van een jaar) van zijn bondsvoorzitterschap. Voorlopig wordt hij vervangen door Chris Ghysels, die als langst dienstdoende ondervoorzitter automatisch die functie “in de schoot geworpen krijgt”. Binnenkort komen er nieuwe verkiezingen en zal een nieuwe voorzitter gekozen worden.

Een tweede, belangrijke thematiek waren onze nationale interclubs. Na de puntenverandering (van 1 en 0 naar 3-2-1-0) van vorig jaar is er nu een nieuwe ingrijpende verandering gebeurd. Zo zullen niet langer de bordpunten tellen als voornaamste criterium, maar wel de matchpunten. De bordpunten geven enkel de doorslag bij een gelijke stand in de matchpunten. De voorstellen tot vrijwillige degradatie en het maximum van 1 ploeg per club in eerste werden afgewezen. Wat dat betreft blijft alles dus bij het oude.

Een derde grote verandering betreft ons jeugdschaak. Zo is de winnaar van de Open -20/-18 reeks (die gemengd spelen) vanaf heden geplaatst voor de elitereeks. In concreto betekent dit dat Arno Bomans dit jaar in de elitereeks zal kunnen meespelen, omdat hij vorig jaar de -20 won. Een tweede verandering zijn de selectiecriteria voor internationale jeugdtoernooien. Zo legt de bond geen deelnameverbod meer op aan spelers die op eigen kosten willen meespelen aan een internationaal kampioenschap. Zij vullen de groep aan die ‘automatisch’ recht heeft op deelname (op basis van hun prestaties op het BJK/vorige internationale tornooien of hun eloquotering). Het nieuwe jeugdreglement omschrijft de precieze selectienormen, de procedure voor de bijkomende uitzendingen en de financiële regeling (wie betaalt welke kostenpost?). De vroegere technische jeugdcommissie is afgeschaft.

We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

  1. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye16-03-2009

    matchpunten? Interessant gegeven alhoewel het volgens mij qua stand niet zo gek veel zal uitmaken. Voor de rest toch een aantal zaken die veranderen.

  2. Lucky Luke
    Lucky Luke16-03-2009

    “De voorstellen tot vrijwillige degradatie en het maximum van 1 ploeg per club in eerste werden afgewezen. Wat dat betreft blijft alles dus bij het oude.”

    Dit is niet helemaal juist geformuleerd. Vrijwillige degradatie is nu expliciet niet meer toegestaan, terwijl de nationale toernooileider dit vroeger wel kon toestaan.

    Ook veranderd zijn:

    Nationale Interclubs
    * einddatum is nu 30 april
    * niet-geklasseerde spelers moeten op de spelerslijst een aangepaste elo krijgen tussen 1000 en 1600
    * gezamenlijke ronde(s) in eerste en tweede afdeling kan (indien realiseerbaar)

    Resultaten van buitenlandse toernooien indienen voor nationale elo: dit kan niet meer. Vanaf nu worden enkel nog de resultaten van FIDE-geklasseerde spelers in buitenlandse toernooien, gevonden op de individuele fiches op de FIDE-website, afgehaald en verwerkt (dus aangevraagd of niet).

    Belgisch Jeugdkampioenschap:
    * er is een verhoging van 500 EUR in het budget gestemd voor dit kampioenschap(zonder hiervoor het budget voor internationale uitzendingen te verhogen, het zogenaamde wafelijzerpolitiek werd niet toegepast)
    * het is een open kampioenschap: alle bij de KBSB aangesloten jeugdspelers mogen hieraan meedoen (dus ook zij met een andere nationaliteit)

    Statuten:
    * art 2 zetel: Brussel (taalkeuze gerechtelijke procedure)
    * art 28 : 2de zin over mogelijke budgetoverschrijdingen valt weg
    * art 41 : geschrapt (indexering van bedragen)

    Verkiezingen:

    * Daniel Halleux (klasseringsleider) (unaniem herkozen)
    * Albert Michels (penningmeester) (unaniem herkozen)
    * Kurt Rosskamp (verantwoordelijke nationale toernooien) (met een meerderheid herkozen)
    * Bernard Malfliet (secretaris) (met een meerderheid verkozen)
    * Dirk De Ridder (verantwoordelijke internationale toernooien) (na de tweede stemronde met 30-29 voor een termijn van één jaar herkozen)

  3. Yen
    Yen16-03-2009

    Allee, nu weer eens matchpunten.Ik vraag mij toch af op basis waarvan al deze (toch wel ingrijpende) beslissingen mbt de interclubs genomen worden. Ik dacht dat men in een gezonde democratie eerst de basis (ttz de schakers, liga’s,…) raadpleegt, dan een debat ten gronde voert en dan eventueel een beslissing neemt. De bedoeling is ongetwijfeld goed, maar wat meer overleg en communicatie zou toch aangewezen zijn.

  4. Jeroen
    Jeroen16-03-2009

    Het spelen met matchpunten maakt het alleen leuker… eindelijk wordt schaken wat meer een ploegsport.
    Verknoei je een gewonnen stelling bij 3,5-3,5 is het natuurlijk wel erg pijnlijk, maar that’s life…. sowieso meer spanning.

  5. Draw
    Draw16-03-2009

    ik heb nog nooit de ic met matchpunten gespeeld, maar ben wel content met het huidige systeem. Het zal afwachten worden.
    Maar lokt dit systeem niet veel meer remises uit? Vanaf dat één iemand vd ploeg gewonnen/beter staat, niemand meer risico’s.
    Ik heb het daarnet al gezegd heb er geen ervaring meer maar kan me al zo dingen voorstellen…

  6. Hugo VS
    Hugo VS16-03-2009

    Het systeem van matchpunten wordt in Nederland al lang toegepast en sinds ik er dit jaar ook mee te maken heb staat het mij wel aan. De interclubs zijn tenslotte een ploegencompetitie en het ploegresultaat is toch belangrijk.
    Wat me veel meer zorgen baart zijn de jeugdreglementen. Deze zijn nu geschreven voor alle mensen met veel geld. Als je maar veel geld hebt kan je gaan pronken op een EK en WK, terwijl het toch een eer moet zijn om door je land uitgezonden te worden.
    En dan de deelname van buitenlandse spelers. Gaan we de competitie nu echt vervalsen. We sluiten buitenlandse spelers aan en die kunnen eigen clubspelers wel een handje toesteken in een leuk tornooi. Ik dacht dat een Belgisch kampioenschap er is voor Belgen. De argumentatie dat de bond geen rechtzaken wil riskeren slaat werkelijk nergens op. Nu dreigen er wellicht rechtzaken door spelers die zich benadeelt voelen als ze verliezen van een buitenlander.
    Schande

  7. Chessmaster
    Chessmaster16-03-2009

    Ik ben ook niet te vinden voor het matchpunten systeem, zoals 4.Draw al aangaf kan je dus niet meer winnen als een ploeg gewoon gaat beginnen remises spelen.

    Voorbeeld: Een ploeg verliest op Match punten tegen de concurrent omdat ze door (ziekte?Examens?) een speler ontbraken in de kritieke ronde. (bv 2.5.1.5) Maar zelfs al winnen zij telkens met maximale scores (vb 3.5/0.5)(en bewijzen ze zich als sterke ploeg tegen de anderen) kunnen ze het niet meer halen zolang de andere ploeg blijft winnen met matige score’s zoals(2.5/1.5)… Dat zou dan simpelweg betekenen dat er in een bepaalde reeks 2 hoofdfavorieten zijn en deze zich enkel maar moeten bewijzen die enen belangrijke onderlinge ronde ipv een heel jaar zich moeten in te zetten.

    Kan er mij misschien iemand de voordelen opsommen? Want ik zie er op dit moment geen. Bv; wat is de reden van die verandering? Wat scheelt er met het huidige systeem?

    Nu de verandering van vorig jaar kan ik volgen en ben ik zelf een voorstander van. De omzetting van 1-0 naar 3-1 heeft duidelijk voordelen en kan makkelijk forfait bestraffen.

  8. steff
    steff16-03-2009

    @Chessmaster

    Het voorbeeld dat jij geeft is net het voorbeeld waardoor ik pro de nieuwe regeling ben. Als je als ploeg al je matchen wint, dan win je de competitie.

    Nu kan je in sommige afdelingen kampioen spelen door 9 rondes een superploeg op te stellen. In de nieuwe regeling is dat niet genoeg.

    @Ward Maar de tegenstander moet dan proberen meer leven in de stelling te krijgen. In de praktijk speel je toch je eigen partij; enkel als je als ploeg bijna de helft van de bordpunten hebt begint het te spelen. Maar dan kan het beide kanten uit: een gelijke stelling moeten winnen of een gewonnen stelling remise moeten geven…

  9. Wouter G
    Wouter G16-03-2009

    Ik ben eigenlijk ook wel tegen de nieuwe interclubregeling. Ik volg ook een beetje draw(5). Een spannende titelstrijd kan nu volledig beslist worden door (bv in 2e klasse)in het onderlinge duel de eerste borden te bezetten met bv.GM’s, IM’s en de rest remise te houden. Terwijl de andere ploeg nu nog kan inlopen door de volgende matchen zwaar te winnen, zal dit niet meer volstaan en kan de competitie wel eens heel eentonig worden…kleine ploegjes/middenmoters zullen nu amper nog iets te betekenen hebben.

  10. Pé Cee
    Pé Cee16-03-2009

    Wouter heeft gelijk. Tegen 2 à 3 titelkandidaten zet je betaalde spelers in, je wint die wedstrijden en je zorgt dan dat je tegen de mindere goden wint met je clubspelers. Positief is echter dat je de niet geklasseerde spelers maar een elo mag geven tussen 1000 en 1600. In Wallonië waren er ploegen die hun jeugdspelers 2000 elo en minder gaven zodat ze hun effectieven konden opstellen in het om het even welke ploeg.

  11. Tim
    Tim16-03-2009

    Het zorgt niet voor meer spanning, integendeel.
    Als de laatste partij aan de gang is en een ploeg heeft voldoende aan remise om de match te winnen, gaat die persoon zich moreel verplicht voelen aan de club om geen risico’s meer te nemen, ook al staat hij wat beter. In plaats van interessant spectakel gaan we veel meer droge remises krijgen.

    Bovendien wordt een zwaar bevochten stunt (bijvoorbeeld 1.5-2.5 verliezen tegen een ploeg die 300 elo sterker is) totaal niet beloond.

    Ploegen uit 1ste afdeling die strijden voor de degradatie hebben er quasi geen enkel belang meer bij om nog sterke spelers op te stellen tegen de toppers. Die spelers hebben ze immers enkel nodig voor de belangrijke degradatieduels – tegen topploegen maken ze toch geen kans. En wat doen we met die sterke spelers als ze niet in 1ste nationale aan de slag moeten? Juist, de 2de of 3de ploeg versterken…

  12. GastonDeBom
    GastonDeBom16-03-2009

    Chessmaster (7) verkoopt zever: Ik snap niet dat iemand zo’n uitleg kan geven.
    De term ‘op remise spelen’ is voor beginnelingen en in de praktijk niet van toepassing.
    mvg,
    Gaston

  13. Peter
    Peter16-03-2009

    Mensen, alsjeblief: we gaan nu toch niet beweren dat we de saaie remises moeten bestrijden, he. We zijn Kramnik en Leko toch niet? Op ons niveau is dit totaal belachelijk.

    Voor de rest denk ik dat beide systemen voor en nadelen hebben. Steff’s argumenten houden voor mij evenveel steek als Draw’s argumenten.

  14. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye16-03-2009

    GastonDeBom, kunnen we wel beleefd blijven? Chessmaster geeft gewoon zijn mening.

  15. louis
    louis16-03-2009

    hoeveel ploegcompetities zijn er eigenlijk waar matchpunten niet het belangrijkste criterium zijn?

  16. MarcvS
    MarcvS16-03-2009

    Als je met matchpunten gaat werken dan moet je als speler toestemming gaan vragen aan de ploegleider of je remise mag spelen of niet.
    Nu kan één bordpuntje een wereld van verschil betekenen bv ivm degradatie/promotie, vanaf volgend jaar is het dus enkel interessant bij gelijke stand.
    Ik vond persoonlijk het 3,2,1,0 systeem dat we ook in Limburg gebruiken best goed.

  17. Jan Vanhercke
    Jan Vanhercke16-03-2009

    ’t is altijd iets wanneer een reglement verandert, nietwaar. De deelname van niet Belgen aan een Belgisch kampioenschap is geinspireerd, c.q. opgedrongen, door een europese richtlijn. Tenminste zo had ik dat begrepen.

    Interessanter is misschien om te kijken wat er in andere landen of sporten gebeurt.

    In Nederland kan iedereen Nederlands schaakkampioen worden, ook als je een andere nationaliteit hebt. Je moet wel aangesloten zijn bij de schaakbond en minstens een jaar in Nederland wonen. Een minste voordeel voor een dubbele nationaliteit valt hier niet te bespeuren. Enkel Nederlanders in het buitenland hebben een voordeel t.o.v. van niet landgenoten die wel in Nederland moeten verblijven. Een duidelijke open geest die onze noorderburen kenmerkt.

    Een andere ingesteldheid heerst er dus in Belgie. Neem nu het wielrennen. Volgens de reglementen van de Belgische Wielerbond mag je alleen deelnemen aan een Belgisch Kampioenschap als je over de Belgische nationaliteit beschikt. Zijn dan deze heren niet conform de richtlijnen van de EU?

    Misschien zit het verschil wel in het feit dat er sprake is van een zekere coherentie. Buitenlanders mogen wel deelnemen aan nationale competities, maar kunnen geen aanspraak maken op een ‘Belgische titiel’. Concreet, ze mogen echter wel deelnemen met bijvoorbeeld interclub wedstrijden (bestaat ook in het wielrennen) die gelden voor de Belgische Beker. Maar de uitslag van de wedstrijd geldt enkel voor het klassement van die wedstrijd, maar niet voor het resultaat van de Beker.

    Coherentie is een mooi ding. Als we buitenlander weren, voor nationale titels, moeten we dat over de ganse lijn doen. Dus ook voor de nationale interclubs. Dus, enkel de punten gescoord door Belgen zouden gelden. En dat laatste is misschien nu net wat veel top-schaakclubs in Belgie liever niet zien gebeuren.

    Een ander ding zijn de uitzending van jeugd naar het EK en WK. Vlaanderen heeft sterke jeugd, maar het beleid is nationaal. Het is moeilijk om een compromis te vinden zonder dat dit zwaar zou doorwegen op het ganse budget van de KBSB. Deze wijziging van het reglement staat dus toe dat andere ‘sponsors’ gevonden kunnen worden voor een internationale uitzending, en dat de KBSB dit niet kan verhinderen. Misschien is dit net de kans waar de VSF, liga’s of clubs kunnen aangrijpen om de doorbraak van de topjeugd te steunen. En ja, wie veel geld heeft maar geen talent kan ook naar een EK of WK, maar veel eer valt er zo toch niet te rapen…

  18. Hugo VS
    Hugo VS16-03-2009

    Zowel bij de Nederlandse schaakbond, de Belgische badmintonbond, Rope-skapingbond moet je voor deelname aan een Nationaal kampioenschap ofwel de nationaliteit bezitten of 1 jaar gedomicilieerd zijn in het land. Zijn deze allemaal fout met een Europese richtlijn die NIEMAND mij tot nog toe heeft kunnen bezorgen.

  19. Johan Verstraeten
    Johan Verstraeten16-03-2009

    Ik ben ook wel benieuwd naar die befaamde Europese Richtlijn.

    Misschien moeten mensen op de AV zich eens afvragen wat er gaat gebeuren bij volgende situatie: je schrijft in voor het BK (dat binnen enkele weken start) onder bepaalde voorwaarden, en later nadat je ingeschreven bent, verandert men de voorwaarden.
    Stel dat een niet-Belg een beslissend punt afneemt van een Belg in de laatste ronde, waardoor een andere Belg kampioen wordt. Gaan er dan 2 Belgische kampioenen komen ?

    Is er door de AV vooraf juridisch advies gevraagd ?

  20. Jan Vanhercke
    Jan Vanhercke16-03-2009

    @Hugo VS

    De voorwaarden waarvan sprake is geen discriminatie op basis van nationaliteit want buitenlanders kunnen deelnemen. Dus dat is geen probleem.

    Uit de whitepaper rond sport (http://ec.europa.eu/sport/white-paper/whitepaper8_en.htm#4_2), na een halfuurtje zoeken:

    “Discrimination on grounds of nationality is prohibited in the Treaties, which establish the right for any citizen of the Union to move and reside freely in the territory of the Member States. The Treaties also aim to abolish any discrimination based on nationality between workers of the Member States as regards employment, remuneration and other conditions of work and employment. The same prohibitions apply to discrimination based on nationality in the provision of services. Moreover, membership of sports clubs and participation in competitions are relevant factors to promote the integration of residents into the society of the host country.”

    Je kan dus in princiepe EU burgers niet weigeren uit de competitie. Ze kunnen dus ook prijzen winnen. Maar, voor de titel ‘Belgisch kampioen’ kan je wel de voorwaarde dat je Belg moet zijn opleggen.

    Zoals ik vernomen heb zijn zowel Nederland als nu ook Belgie in regel met de richtlijnen. Je kan als niet Belg een reeks winnen, maar je zal hiervoor niet in aanmerking kunnen komen voor de titel van ‘Belgisch kampioen’ of aanspraak kunnen maken voor een nationale uitzending, maar wel het prijzengeld.

    ’t is feitelijk logisch. Als de eerste ploeg van een club in interclub kampioen speelt met buitenlanders dan is dat wel een mooi voorbeeld van integratie (leve de EU!!!), maar een echte Belgische club-overwinning is dat niet. Zo ook met individuele kampioenschappen.

  21. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck16-03-2009

    Ik ben volledig eens met Yen, eerst starten bij de basis, dan liga’s en VSF en KBSK.En meer tijd vrijmaken omdeze reglementswijzigingen na dicussie de fouten proberen eruit te halen.
    In liga Oost-Vlaanderen hebben wij beide Jeugd en interclub reglement wijziging opgestuurd en daar zijn boeiende antwoorden op gekomen zodat de Liga met een duidelijk standpunt naar de A.V. kon komen, zoals het moet. Waarom deze reglementswijzigingen niet laten verschijnen op schaakfabriek???, waar de meeste schaakliefhebbers dagelijks een bezoekje brengen.

  22. Goendi
    Goendi17-03-2009

    Eh? geen buitenlandse tornooien meer aanmelden voor Belgisch elo? Waar slaat dat op? Als het alternatief is enkel diegenen die de FIDE aangeven toe te voegen, pak dan gewoon direct de fide elo’s hé jongens. Kost pak minder geld, en dan kun je subsidies geven aan die goeie jeugdspelers die uit de boot vallen voor een internationaal kampioenschap. En wat mij betreft mochten ze hen nog paar uur langer opsluiten, tot ze wél consensus vonden over een voorzitter. Ik kan me niet meer herinneren wanneer er nog eens een volwaardige voorzitter was!

  23. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck17-03-2009

    Goendi, Daniel Hallieux de werkmier bij de walen kan een programmatje schrijven dat voor hem gemakkelijk maakt om naar de officiele lijst van de Fide te gaan zoeken welke Belgische in het buitenland gespeeld hebben in tornooien die meetellen voor Elo , anders moest hij alles controleren met opzoekwerk.
    Fide elo dat is hangt een serieuze prijskaartje aan vast.
    Een voorzitter vinden die onafhankelijk zijn taak moet uitvoeren in deze omstandigheden (federale toestanden)wenst ik veel succes toe!

  24. Hugo VS
    Hugo VS17-03-2009

    Kunnen jullie wel lezen??????????????

    Dit zijn de selectiecriteria in Nederland zoals ze te lezen zijn op de site van de KNSB.

    SELECTIECRITERIA in NEDERLAND
    a. Voor gesloten kampioenschappen geldt dat uitsluitend KNSB-leden kunnen deelnemen. Er wordt onderscheid gemaakt in:
    1. kampioenschappen waarvoor geen regionale voorronden verspeeld hoeven te worden (bv NK rapid en NK snelschaak).
    Hierbij geldt dat iedereen zich vrij in kan schrijven (binnen de beperkingen van het betreffende toernooi)
    2. kampioenschappen waarvoor regionale voorronden verspeeld worden. Hierbij geldt geen vrije inschrijving. Er wordt verschil gemaakt tussen rechthebbenden en vrijplaatsen (zie paragraaf 2.2).
    Daarnaast geldt dat tot het kampioenschap slechts worden toegelaten:
    – spelers met de Nederlandse nationaliteit;
    – spelers zonder de Nederlandse nationaliteit, die tenminste een jaar onafgebroken in Nederland woonachtig zijn, terug te rekenen vanaf 1 januari van het jaar van de kampioenswedstrijd en minstens een jaar lid zijn van de KNSB. Het bestuur kan hiervoor dispensatie verlenen.

    Kunnen jullie lezen?????
    “Discrimination on grounds of nationality is prohibited in the Treaties, which establish the right for any citizen of the Union to move and reside freely in the territory of the Member States. The Treaties also aim to abolish any discrimination based on nationality between workers of the Member States as regards employment, remuneration and other conditions of work and employment. The same prohibitions apply to discrimination based on nationality in the provision of services. Moreover, membership of sports clubs and participation in competitions are relevant factors to promote the integration of residents into the society of the host country.”
    De laatste zin in dit artikel eindigt met “OF THE HOST COUNTRY”. Dit vertaal je volgens mij nog altijd als “IN HET GASTLAND”. En dat is niet heel Europa of heel de wereld.
    Ik kan dus besluiten dat de Nederlandse reglementen WEL en de Belgische niet in orde zijn met de Europese regelgeving.

  25. Jan Vanhercke
    Jan Vanhercke17-03-2009

    ¿Que? Misschien ligt het inderdaad aan mijn niveau van begrijpend lezen.

    De verdragen geven rechten aan Europese burgers die verblijven in een Europees gastland (= een ander europees land dan je eigen nationaliteit). Dus volgens mij is dat dus duidelijk wel van toepassing voor alle europese burgers en afdwingend voor alle europese lidstaten.

    Ja, je mag voorwaarden opleggen: aangesloten bij een belgische club, leeftijdsgrenzen, niveau (bijv. elite) enz… zolang je maar geen uitsluiting doet op basis van nationaliteit.

    Niet europese burgers krijgen door deze verdragen geen bijzondere rechten. Dus zouden we de Russische, Armeense, e.a. burgers mogen weigeren. Maar gaan we nu zo flauw doen en ons opsluiten in protectionisme? Ik dacht dat een sterk toernooi het juist interessanter maakte voor de deelnemers.

    Bovendien, argumenteren dat buitenlanders dus meedoen om de competitie te vervalsen grenst aan het xenofobe. En dat een clubverantwoordelijk dergelijke malafide intenties zou hebben doet me gruwelen. Laat staan dat die buitenlandse spelers zo dom zouden zijn om daar in te lopen.

  26. Johan Verstraeten
    Johan Verstraeten17-03-2009

    Tenzij ik mij vergis, worden nogal wat begrippen door elkaar gehaald.

    Er zou sprake zijn van een Europese richtlijn.
    Een white paper, Jan, is -met alle respect- geen richtlijn.

    Ik ga ervan uit dat degene die beslisten toch vooraf juridisch duidelijke teksten hebben gekregen.
    Hugo, welke precieze tekst werd er gegeven ter verantwoording van de beslissing ?

  27. Ruben Decrop
    Ruben Decrop17-03-2009

    @Yen
    de KBSB heeft maar 10 leden: de VSF, de FEFB, de SVDB en de bestuursleden. Deze basis is ter dege zeer goed ingelicht mbt de toernooi- en statuutswijzigingen. Einde november zijn alle leden van de KBSB op de hoogte gebracht van de voorstellen en was er een principieel akkoord om dit op de AV te laten stemmen.
    Dat deze wijzigingen niet afgecheckt zijn bij de spelers en de clubs, kan men de KBSB niet verwijten.
    De huidige structuur van speler, club, liga, VSF, KBSB is barslecht voor de doorstroming van de informatie, maar is opgelegd door de liga’s, die hun machtspositie willen behouden.
    Indien je ontevreden bent over de gang van zaken moet je je naar de ligavoorzitter richten

  28. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye17-03-2009

    Kan iemand aangeven waarom er van bordpunten naar matchpunten werd overgeschakeld?

  29. Hugo VS
    Hugo VS17-03-2009

    Beste Johan, Ik wacht nog steeds op een tekst van de bond om de beslissing te verantwoorden. Ik veronderstel dat ze daar bij de bond het bewuste “white paper” bedoelen.
    En trouwens, als men dit white paper wil volgen lees ik: “Moreover, membership of sports clubs and participation in competitions are relevant factors to promote the integration of residents into the society of THE host country.” en niet “A host country”. Lidwoorden zullen bij Jan VH blijkbaar niet belangrijk zijn.

  30. Hugo VS
    Hugo VS17-03-2009

    Malafide praktijken.
    Je hoeft geen malafide praktijken toe te passen om van een vervalsing te spreken.
    Volgend realistisch voorbeeld spreekt voor zich.
    In een reeks wordt speler A(ndré) kampioen met 7,5 punten op 9. Hij verloor tegen speler B(ert) en speelde daarnaast nog een remise. Hij speelde echter niet tegen speler R(adoslav) een Pool.
    Speler B(ert) haalt 7 uit 9 na winst op speler A en verlies tegen speler R(adoslav) en 2 remises.
    Voelt speler B(ert) zich niet heel erg benadeeld denk je?????

  31. Johan Verstraeten
    Johan Verstraeten17-03-2009

    Ruben,

    Kan je mij dan uitleggen of deze wijzigingen meteen van kracht zijn voor het komende BK ?

  32. Jan Vanhercke
    Jan Vanhercke17-03-2009

    Allez Hugo… zulke problemen heb je toch altijd? Ik kan mij zo een paar toernooien herinneren wat een top speler naast de prijs greep omwille van een ongelukkige paring. Zeker als hij zijn verlies te wijten had een remise tegen een broer of clubgenoot van de eindoverwinnaar.

    Ik kan me ook zeer levendig herinneren dat clubverantwoordelijken zelf instructies geven over het spelen op remise. ’t is toch allemaal niet fraai….

    Alleen als Roger, Rik of Rob plotseling Radoslav heten is het een schande?

  33. Hugo VS
    Hugo VS17-03-2009

    Spelen op remise is volgens mij nog altijd veroorloofd. Als Cercle Brugge genoeg heeft aan een gelijk spel tegen KV Mechelen in de beker van België mogen ze toch ook behoudend spelen? Of niet soms? Wordt de trainer daarvoor dan ook beschimpt?

  34. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye17-03-2009

    Zonder in te gaan op de jurdische achtergrond even een verduidelijking: als Radoslav als van zijn 1 jaar in België woont, vloeiend Nederlands/Frans spreekt en zich niks anders herinnert dan België maar niet de Belgische nationaliteit bezit mag hij niet meedoen aan het Belgisch kampioenschap. Is dat je mening HUGO VS?

    Trouwens wordt dit al niet toegepast bij volwassenkampioenschappen? Mher is toch al een aantal keer Vlaams kampioen geworden. En heeft Paul Motwani ook al niet meegedaan aan een BK? Ook niet echt Belgen voor het moment dacht ik.

  35. Hugo VS
    Hugo VS17-03-2009

    Beste Tom,

    Dit WAS het vorige reglement en volledig in overeenstemming met de Europese regelgeving en hier ben ik 100% mee akkoord. Het bevordert de intergratie.
    Artikel 43
    De nationale jeugdkampioenschappen zijn voorbehouden aan de leden aangesloten bij één der drie culturele federaties van de KBSB, die de leeftijd van 20 jaar niet bereikt hebben op 1 januari van het kalenderjaar en die de Belgische nationaliteit bezitten of tenminste 1 jaar gedomicilieerd zijn in België te rekenen vanaf de datum van aanvang van het kampioenschap.

    Maar dit wordt het nieuwe reglement. En dit zet de deur open voor iedereen, ook wie niet in België woont. Als hij maar aangesloten is bij een Belgische club. Onverantwoord.

    Artikel 2 – Voorwaarden deelname (43)
    Alle jeugdkampioenschappen zijn voorbehouden aan de leden aangesloten bij één der drie culturele federaties van de KBSB, die de leeftijd van 20 jaar niet bereikt hebben op 1 januari van het kalenderjaar.

  36. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye17-03-2009

    okay das al iets heel anders. Nu is de vraag zal het veel uitmaken, buiten theoretisch gezien? Zo prestigieus lijkt me de Belgische jeugdtitel nu ook niet dat er van heinde en ver buitenlanders gaan afkomen.

  37. Johan Verstraeten
    Johan Verstraeten17-03-2009

    Toch blijven er veel vragen:

    Het huidige reglement voorzag juist dat wie hier een jaar woont, kan deelnemen. Ook hierover kan discussie zijn.
    Maar nu wil men blijkbaar iedere niet-belg laten deelnemen, waar hij ook woont, zolang hij/zij zich maar lid maakt.

    Ik lees dat dit juridisch verplicht zou zijn, dat is zeer algemeen en erg ongenuanceerd : anders zou op die basis morgen in het voetbal Bayern Munchen mee kunnen doen in het Belgisch kampioenschap.
    Of kan Lars Boom meerijden in het Belgisch kampioenschap veldrijden ?
    Of Contador in de wegrit in België?

    Het moet toch kunnen om een gesloten kampioenschap te organiseren voor de Belgische titel.

    Een tweede vraag is ook of men met deze wijziging ipv een probleem op te lossen juist geen problemen aantrekt : de inschrijvingen zijn immers gebeurd op basis van een andere tekst.

    Ik ben eens benieuwd welke niet-Belg zich gaat inschrijven. Iemand uit de Duitstalige regio ?

    aan Hugo : als er inderdaad een niet-Belg punten afpakt van Belg A die anders kampioen wordt maar nu is het Belg B, kan men misschien de oplossing van de vrouwen vorig jaar nemen : 2 kampioenen…

  38. Jan
    Jan17-03-2009

    @ Hugo,

    Ik volg je hier niet in. Misschien is het omdat Aalter iets dichter bij Zeeuws-Vlaanderen ligt dan Humbeek :).

    Met Ab en Simon hebben we twee Zeeuwen in de club, waarmee we elk jaar alle mogelijke Belgische jeugdtornooien meespeelden. Alleen, op een Vlaams en Belgisch kampioenschap mochten ze niet meeschaken.

    Dat voelde pas oneerlijk aan.

    Overigens is het belachelijk om de woorden Hugo en xenofobie in één en dezelfde zin te gebruiken, ik ken geen enkele club die met meer niet-belgen het BK meeschaakt dan Humbeek. Humbeek ligt wel dicht bij Brussel ;).

    Ik volg je ook niet helemaal mbt uitzendingen naar het buitenland. Als je de selectie commissie afschaft (die vorig jaar slecht werk heeft geleverd), dan moet je toestaan dat spelers op eigen kracht kunnen deelnemen aan een EK of WK. Die selectie commissie was net opgericht omdat wij (ook jij) ervan overtuigd waren dat er goede spelers tussen de mazen van het selectie net konden vallen. Die mazen zijn in het nieuwe reglement een stuk fijner geworden. (met complimenten aan de nationale jeugdleider) Waardoor ik mij moeilijk kan voorstellen dat vrije deelname aan een EK of WK erg populair zal worden. Maar het is een goede zaak dat de mogelijkheid bestaat.

    Aangezien de officiële delegaties flink gaan groeien, zie ik ook niet in hoe je er bij komt dat het reglement herschreven is voor schakers met veel geld, wel in tegendeel.

    @Ruben, Yen en Luc

    Het klopt dat de Liga Oost-Vlaanderen een voorbeeld is voor de andere liga’s, we waren ruim op voorhand op de hoogte van de voorstellen, en kregen als clubs inspraak.

    Maar het klopt even goed dat de structuur zoals die nu bestaat onnozel is. En dat we gewoon geluk hebben in Oost-Vlaanderen. We hebben een getrapte structuur van Club naar Liga naar VSF naar Bond. Maar als er beslissingen genomen moeten worden, dan valt die VSF plots weg, dan krijgen we een Club, Liga, Bond structuur, waardoor één Vlaamse liga de boel kan blokkeren.

    De reden waarom we geen voorzitter voor de bond vinden heeft volgens mij niks te maken met communautaire spelletjes, maar alles met het feit dat je je als bondsvoorzitter wel een heel jaar in het zweet kan werken, maar dat je uiteindelijk minder te zeggen hebt in de bond, dan die ene slecht ingelichte liga afgevaardigde, die in de verste verte geen zicht heeft op de uitdagingen die de bond moet aangaan.

    (Ik heb het opnieuw niet over de Liga Oost-Vlaanderen, die een stralend voorbeeld is voor andere liga’s :))

    Tot slot, kan iemand mij vertellen wat er gekomen is van het voorstel om 50% van alle matchen door effectieven te laten spelen in de interclub?

  39. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye17-03-2009

    effectieven? wat zijn dat voor beestjes?

  40. Jan Vanhercke
    Jan Vanhercke17-03-2009

    @Johan
    Het Witboek is opgesteld door de Commissie als verduidelijking over de toepassing van diverse verdragen en richtlijnen. Het houdt rekening met de jurisprudentie. Ik ben geen jurist maar vond die tekst een begrijpbare synthese. Het was ook maar snel opgezocht 😉

    Los hiervan, vind ik het feitelijk wel een interessant onderwerp en ben dus nog wat verder aan het uitpluizen geweest.

    De kern van het probleem is dat sport strict genomen geen europese bevoegdheid is. Ze kan dus enkel ingrijpen in die mate dat sportactiviteiten samenvallen met een domein dat wel een europese bevoegdheid is. Zo deelt de EU bevoegheden op het niveau van economie, cultuur, arbeid en sociale politiek met de diverse lidstaten. Bepaalde aspecten van professionele sportbeoefening vallen onder arbeidsrecht en economie. Daar is duidelijk jurisprudentie (bijvoorbeeld bosmanarrest).

    Een ander Witboek (http://ec.europa.eu/sport/white-paper/whitepaper108_en.htm#4_2) geef heel wat meer juridisch achtergrond. Ze bevestigt interpretatie van de sociale dimensie van sport en dus ook op het recht tot deelname aan competities. Volgens dezelfde tekst is het zo dat nationale titels wel gereserveerd kunnen blijven voor éénenkele nationaliteit, omdat in bepaalde gevallen nationale selectienormen eraan vasthangen. Of dit betekent dat je het toernooi alsdusdanig mag gesloten houden voor die nationaliteit is minder duidelijk.

    Ik week mij even los van het juridische. Persoonijk vind ik dat er twee zaken gelden:

    – Het eerste: het streven naar europese integratie. In die optiek kan je niet tegen deelname zijn van andere EU-burgers. Het kan alleen maar werken als motivatie voor de andere deelnemers en de competitie versterken.

    – Ten tweede: coherentie. Als buitenlanders toegang hebben tot de belgische interclub kampioenschappen, waarom dan niet voor belgische individuele kampioenschappen?

    Ik vind dat de verandering getuigt van een open geest, en juridisch misschien ook wel het meest voorzichtige is.

    @Hugo
    Wel ja dus. Voor een Pool, die in Belgie woont, is Belgie HET gastland,. Hij moet dus kunnen deelnemen aan Belgische competities. Net zoals dat het geval is voor EEN ander gastland (Frankrijk, Duitsland, Nederland, enz…) als hij daar zou wonen.

    Buitenlanders die hier verblijven hebben dus bepaalde rechten. Die mogen we niet inperken. Maar de KBSB mag wel meer rechten toekennen. Bijvoorbeeld: Buitenlanders die niet in Belgie verblijven kunnen ook deelnemen. Dat is ook wat Nederland doet met het ONJK. Veel Belgen nemen daar deel zonder dat ze in Nederland wonen.

    Tenslotte: Spelen op remise is niet zozeer het punt. Is een clubstrategie gepast? Mag iemand op behoud spelen, wetende dat hij daar een clubgenoot mee helpt en zijn eigen kansen verkleint? Ik vind dat toch een weinig sportieve instelling voor een individueel kampioenschap.

    In 2000 won Groenendaal het WK veldrijden omdat Sven Nijs de belangrijkste rivaal Mario De Clercq niet wilde helpen. De Clercq was niet de sympatiekste van de bende en dus had Nijs geen zin om zijn kansen te verspillen door zijn landgenoot op kop te brengen. Maar de media zag het anders alsof Nijs en Groenendaal, die beiden voor Rabobank fietsten, de teambelangen voorop stelden.

  41. Hugo VS
    Hugo VS17-03-2009

    In Nederland zijn er 2 kampioenschappen.
    1)Een gesloten Nederlands jeugdkampioenschap. Hieraan mogen enkel Nederlanders EN spelers die minstens 1 jaar in Nederland gedomisilieerd zijn deelnemen. Dit is het kampioenschap volgens hetwelke de selecties voor EK en WK gebeuren.

    2)Een Open Nederlands jeugdkampioenschap in Enschede. Hieraan mag iedereen deelnemen die ergens ter wereld aangesloten is bij een club die is aangesloten bij de FIDE. Dit is een geweldig propaganda-tornooi voor alle mogelijke jeugdspelers. Hier kan men geen seleties voor EK of WK verdienen. Toch wel een groot verschil denk ik.

    We moeten tochgeen appelen met peren vergelijken?

  42. Johan Verstraeten
    Johan Verstraeten17-03-2009

    Het begint hier weer een levendige discussie te worden.
    De schaakfabriek wordt gelezen!

    @Jan : ben blij met wat je schrijft: dit bevestigt dat men het juridische niet mag misbruiken om te zeggen dat een gesloten kampioenschap voor Belgen niet zou kunnen; spijtig dat dit vooraf werd verkondigd

    Ben ook voor (europese) integratie, maar een kampioenschap voor Belgen moet ook kunnen
    alleszins zou ik zoiets willen weten als ik inschrijf en niet naderhand

  43. Ruben
    Ruben17-03-2009

    @Johan
    Het nieuwe reglement is ogenblikkelijk van kracht, dus ook voor het BJK in Houffalize
    @Jan Bockaert
    de ideale structuur is voor mij, spelers, clubs, vsf, KBSB. De liga’s moeten er enkel zijn om logistieke ondesteuning te geven aan hun clubs en voor provinciale kampioenschappen, maar niet als leden van de VSF.
    Zoals blijkt uit de praktijk is de kans te groot dat de liga’s de persoonlijke mening van hun bestuur of voorzitter verdedigen ipv. de mening van de meerderheid van de clubs binnen de provincie (en dit is zoals gewoonlijk niet van toepassing voor de Oost=Vlaamse liga)

  44. GastonDeBom
    GastonDeBom17-03-2009

    Zou het voor een Belgisch jeugdkampioenschap toch niet logischer zijn de laatste regelementen te behouden? De vrees voor vervalsing lijkt me wel vrij sterk overdreven, maar het zou toch ongepast zijn als enkele buitenlanders die voor hun eerste keer in België komen (ik weet dat dit niet zeer relevant is, maar het is mijn persoonlijke mening) het Belgisch jeugdkampioenschap komen winnen. Toch wel een groot verschil met de vorige regel, waarbij deze buitenlanders al 1 jaar in België moesten wonen.
    Verder is het maar laag om een of andere whitepaper die niet volledig verplichtend is, te gebruiken om een regel door te voeren. Ik kan me moeilijk voorstellen dat men in Nederland (voor het gesloten kampioenschap) met de huidige regel discriminerend en illegaal bezig is.

  45. Hugo VS
    Hugo VS17-03-2009

    @ jan.
    Welke niet-belgen van Humbeek schaakten dan al het Belgische jeugdkampioenschap? Ik ken niemand.

  46. BVT
    BVT17-03-2009

    Vreemd toch hoe mensen rare kronkels maken als het gaat over het uitbrengen van stemmen en de persoonlijke insteek van de liga’s. Het is evident dat de belangen van liga’s soms anders liggen dan de belangen van VSF. Maar dat hierdoor een of andere liga minder democratisch zou zijn, lijkt me ver gezocht (ook de bestuursleden van de liga moeten verkozen worden, dus als je ontevreden bent over je “bestuursploeg”, kom dan met een alternatief)

  47. mathias
    mathias17-03-2009

    ik herinner me een BK (1993 of zo) waarin in mijn reeks de broertjes Riff meespeelden. In andere reeksen speelden ook buitenlanders mee die zeker niet in Belgie woonden. Ik voelde me niet benadeeld, en volgens mij was dat bij niemand zo.

    In een sterker tornooi gaat IMO trouwens de beste speler makkelijker eerste Belg eindigen dan in een zwak (allez, de Belgische jeugd kan je zeker al niet meer zwak noemen!).

    Dus volgens mij maak je je druk voor niets, Hugo.

  48. Rein Verstraeten
    Rein Verstraeten17-03-2009

    @Ruben

    bedankt voor je antwoord;
    is de lijst van deelnemers aan het BK jeugd op uw site dan up-to-date en definitief ?

    Johan Verstraeten

  49. Goendi
    Goendi17-03-2009

    Dus.. Omdat de elo verantwoordelijke een programma kan schrijven dat de FIDE elo’s er af plukt, worden buitenlandse tornooien niet meer toegestaan? Wat voor een idiotie is dat?

    Om nog maar te zwijgen over de kwaliteit van die programma’s van de KBSB. Met 1 PHP script kan ik tien keer meer van de FIDE rating website plukken dan met een programma.

    Ach, het gaat gewoon grondig fout op die beleidsniveau’s. Wat gepalaver, beetje zaniken, maar ho maar als ze iets moeten verwezenlijken.

  50. Mrxjn
    Mrxjn17-03-2009

    Ik vind persoonlijk de interclub beslissing in de geest van het systeem. Je gaat uiteindelijk met een ploeg ergens spelen en je behaalt als ploeg de overwinning.
    Uiteraard zullen er situaties ontstaan waarin het laatste spelende bord in een stelling remise zal aanvaarden/voorstellen die men met de ‘oude’ regels nog doorgespeeld zou hebben. Maar het omgekeerde is ook waar, het kan ook zijn dat er net harder voor dat punt gevochten wordt.
    +Met het oude systeem moest je eigenlijk het klassement al zien voor je wist hoe goed of slecht je het gedaan had en sprokkelde je punten. Nu weet je het wel direct, erop of eronder.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.