Wirtzfeld pakt de titel, Namen degradeert

4-4 of 16-16. Dat was voldoende voor de grote titelfavoriet Wirtzfeld om de eerste titel te vieren. Met een bijzonder sterke ploeg met onder andere Ivan Sokolov, Daniel Fridman en Mikhail Gurevich werd de doelstelling meer dan gehaald, want in het onderlinge topduel won Wirtzfeld immers met 17-15 van Eynatten. De zeges van Gurevich en Ginsburg gaven de doorslag. In de degradatiestrijd is Namen het slachtoffer geworden. De concurrenten haalden genoeg punten (Crelel, Brugge en Bredene), waardoor Namen volgend jaar in tweede speelt.

In de lagere reeksen waren er eveneens enkele waanzinnige ontknopingen, met het Shakespeariaanse drama van Zottegem op kop. Een uitgebreid verslag…

Ijzersterk Wirtzfeld pakt de kroon

De titelstrijd in eerste kende dit jaar een prachtige climax: een onderling duel tussen de nummers 1 en 2, Wirtzfeld en Eynatten. Bovendien stonden beide kemphanen bijna op gelijke voet. Wirtzfeld had een klein plusje, want kon met een gelijkspel zijn eerste landstitel vieren. Het was dan ook geen toeval dat ploegkapitein Victor Schleck niets aan het toeval overliet en opteerde voor een van zijn sterkst mogelijke opstellingen. Dé aandachtstrekker was Ivan Sokolov, de ijzersterke Nederlander, die onlangs nog gedeeld eerste eindigde in het Europees Kampioenschap. Met Daniel Fridman en Mikhail Gurevich en nog enkele grootmeesters was het plaatje duidelijk: Wirtzfeld moest en zou het kampioenschap winnen. Eynatten op zijn beurt was ook sterk, maar moest Igor Khenkin missen, een van zijn sterkhouders. Met 2566 als gemiddelde was Wirtzfeld dan ook sterker dan de 2497 van Eynatten. Desalniettemin een strijd op het scherpst van de snee.

Zoals zo dikwijls in dergelijke ontmoetingen is de spanning te snijden en dat was ook achter het bord te merken. Enkele kortere remises en enkele partijen waarin de grote risico’s door de spelers vermeden werden, zich bewust van het grote belang van hun inspanning. Drie spelers gingen daar betrekkelijk goed mee om: Gennadij Ginsburg, Mikhail Gurevich en Martijn Dambacher. Dambacher zorgde voor het laastte sprankeltje hoop bij Eynatten door zijn landgenoot Friso Nijboer het nakijken te geven. Die hoop werd al snel de kop ingedrukt door Ginsburg en Gurevich, die Wirtzfeld op een comfortabele 2-1-marge brachten. Eynatten moest winnen, maar het overwicht van Wirtzfeld was iets te duidelijk. 17-15, de eerste titel voor Witzfeld.

Het is een opvallende titel en ook en titel van de comeback: de comeback van de dominantie van de Duitstalige clubs, die vorig jaar het meesterschap van Bredene moesten ondergaan. Voeg daar nog eens de derde plaats van Rochade Eupen aan toe en het is duidelijk waar de sterkste spelers in onze interclubs hun tijd doorbrengen.

DonovanEen andere razendspannende aangelegenheid was de degradatiestrijd. Maar liefst vier clubs kwamen nog in aanmerking: Brugge, Luik, Bredene en Namen. De meest opvallende naam in dat rijtje was Bredene, want vorig jaar nog overtuigend kampioen. De blamage van de degradatie wilden ze dan ook koste wat het kost vermijden en dankzij overwinningen van Hovhanisian, Safranska, Donovan en Roofthoofd werd een verzwakt Borgerhout opzij gezet. Bredene gered. Luik had een bonus op de andere ploegen, maar had met Crec Charleroi wel niet de makkelijkste affiche. De ontmoeting bleek echter een maat voor niets, want een beduidend aantal salonremises zorgden ervoor dat Luik voldoende punten vergaarde voor het behoud. Hans Renette bekroonde zijn IM-norm met een zege op Bauduin. Uiteindelijk werd het 4-4 (16-16).

Daardoor bleven nog twee kandidaten over: Brugge en Namen. Twee serieuze kandidaten met een serieuze loting. Namen nam het op tegen Gent en Brugge kreeg het nog sterkere Rochade Eupen op bezoek.

Voor de Westvlamingen viel het mee. Eupen was, behalve de eerste twee borden, verzwakt en op de meeste borden kon een open strijd verwacht worden. Het begin was alvast prima: Frederic Decoster profiteerde van een blunder van Buhr, om in een kleine 20 zetten het eerste punt richting behoud te pakken. Op de andere borden ging het minder vlot. Topscorer Maenhout verloor voor het eerst dit seizoen. Ook Verlinde, Baudeuin en Geirnaert lieten punten liggen. Frederic Verduyn pakte wel de winst, maar remises op de andere borden zorgedn ervoor dat de Bruggelingen met dichtgeknepen benen naar hun achtervolgers uit Namen zaten te kijken.

Namen had zeker de intentie in eerste te blijven en stelde zowel Istratescu (2630) als Alberto (2580) op. De rest van de ploeg werd bevolkt door de gebruikelijke namen, zoals Claesen, Geenen en dergelijke. Op papier was Namen alvast een stuk sterker dan Gent, maar in de praktijk liep het mis. Michiels zette de puntjes van zijn sterke seizoen (en GM-norm) op de i met een remise tegen Istratescu. Op bord 2 stuntte Van der Stricht vervolgens tegen Alberto, waardoor de grootste sterkte van Namen al 1.5-0.5 op het bord kreeg. Het lichte overwicht op de andere borden compenseerde dit deficit, maar een nederlaag van Bolzoni op bord 8 was er te veel aan. Het werd 4-4, niet genoeg voor het behoud. Brugge slaakt een zucht, Namen heeft zijn eindsprint te laat ingezet.

Waanzinnige ontknopingen in tweede en derde

Amay was al langer zeker van de titel in 2B en speelt volgend jaar in eerste. Maar in 2A waren er nog drie kandidaten voor de hoofdprijs: Oostende, Aalter en Jean Jaures. De uitslagen van die match staan nog niet online, daar krijgt u later verslag van.

David RoosIn derde waren er twee opvallende reeksen. Het meest dramatische einde kende 3C. In die reeks leek het jonge Zottegem zegezeker, zeker toen Wetteren gemiddeld 150 elopunten zwakker bleek. Bovendien had Zottegem genoeg aan een zege om te winnen. Dat kon niet meer misgaan. Zeker toen Adrian Roos zorgde voor een puntendeling op het enige “zwakkere” bord, maar de andere Zottegemnaren kregen de klus niet geklaard. De Schampheleire won nog, maar Verschoren, David Roos, Ghyselen en Mannaert slaagden er niet in om hun elovoordeel uit te buiten. Geen van de vier won, meer zelfs, Roos en Ghyselen verloren tegen twee 1500’s. Een ongelooflijk scenario, maar eigenlijk was er nog niets aan de hand. Wachtebeke kreeg immers wél een ijzersterke ploeg tegen. Met 2142 was KGSRL 4 de sterkste ploeg in de reeks deze ronde en Wachtebeke moést winnen om nog over Zottegem te gaan, zelfs al hadden die verloren. Het elo-overwicht van Gent werd echter niet uitgebuit en ministunts van De Leur en Sinke zorgden samen met een overwinning van Van Vliet voor een 11-13 zege. Daardoor wipt Wachtebeke met 1 punt over Zottegem naar tweede nationale. Een zelden geziene ontknoping.

Ook in 3D was het spannend, want Geel en Mechelen speelden een onderling duel voor de titel. Geel moest winnen, maar simpel was het niet, want Mechelen had de kansen. Het mocht niet baten voor de Mechelaars en voor het tweede jaar op rij werd het tweede. Geel won met 13-11 en springt naast Mechelen, maar heeft een matchpunt meer. Geel naar tweede.

U kan alle uitslagen bekijken op de site van de Bond en alle partijen uit eerste vindt u terug op de interclubsite, die al jaren trouwe dienst uitmaakt.

We verwijzen u graag door naar de Interclubsite, waar de partijen uit eerste alvast na te spelen zijn.

  1. 69
    6922-03-2009

    De uistlagen in 2A zijn ook weer verrassend :-O
    Weer ’n IC-seizoen achter de rug 🙂

  2. bonnero
    bonnero23-03-2009

    Jammer dat verschillende clubs hun uitslagen op zondagavond nog niet hebben ingebracht op de site van de KBSB. Ik vind dat een vorm van beleefdheid t.o.v. zij die dat wél doen.
    Is toch zo moeilijk niet?

  3. MarcvS
    MarcvS23-03-2009

    Proficiat aan Victor en zijn groep, meteen kampioen van België, mooi gedaan.

  4. Stijn D
    Stijn D23-03-2009

    Mja, Wirtzfeld… wat heb je eraan??
    Zouden die mensen daar nu echt trots op zijn?

  5. MarcvS
    MarcvS23-03-2009

    De voorzitter kennende zal hij er trots op zijn.
    Wat heb je aan Bredene als kampioen van verleden jaar.
    De Oostkantons hebben terug de macht genomen, alles is terug bij het oude.

  6. Wim
    Wim23-03-2009

    @bonnero: alles op zondag ingeven is niet voor iedereen haalbaar. De toegestane termijn van 24 uur lijkt me door praktische overwegingen ingegeven te zijn en heeft niets met beleefdheid te maken.

    Als je dat wilt veranderd zien kan je de bond vragen om een scheidsrechter te sturen naar ELKE ontmoeting 🙂

  7. Patrick
    Patrick23-03-2009

    In een tijd van e-mail en internetcommunicatie kunnen de uitslagen door iedereen op zondagavond ingevoerd worden. Maar het is wel zo dat het altijd dezelfden zijn die wachten op de andere… het is dan ook zoveel makkelijker om enkel het vinkje te moeten aankruisen als het ander team het werk al heeft gedaan…

  8. Stijn D
    Stijn D23-03-2009

    Ja, hetzelfde kan gezegd worden van Bredene vorig jaar…

  9. Stijn D
    Stijn D23-03-2009

    En Amay volgend jaar?

  10. jan
    jan23-03-2009

    Ik was gisteren pas rond middernacht terug in de buurt van een internet verbinding, en met veel te veel champagne in mijn kop. Ik had echt geen tijd/ zin meer om de uitslagen van onze 7 ploegen te verzamelen en in te geven.

    Maar kijk, ik zit hier nu toch, dus ik kan jullie al vertellen, dat Oostende 5-1 achterstond bij de KGSRL, toen ik er vertrok. Dat Aalter met 2-6 van Brugge ging winnen, maar dat de Jean Jaures aan een 5-3 overwinning voldoende had om kampioen te spelen, met een puntje voor op ons.

    Gelukwensen dus aan de Jean-Jaures, en nog eens een warme oproep aan de bond om zo weinig mogelijk ronden tijdens de examen periode te leggen. We hadden het de dag zelf nog niet door, maar die vreselijke 4 januari heeft ons blijkbaar de titel gekost.

  11. Stephan
    Stephan23-03-2009

    Ik hoop enkel dat de bond zich een atlas aanschaft vooraleer ze de reeksen voor volend jaar opstelt. Als je in vierde klasse als Vlaams-Brabantse club (en zeker als je grenst aan Oost-Vlaanderen) in een reeks belandt met ploegen uit Limburg en Luik, begint een mens zich toch vragen te stellen over de gehanteerde logica.

  12. Wim
    Wim23-03-2009

    @Patrick: niet waar. Of vind je na het spelen van een (eventueel korte) partij om daarna tot 21 uur te moeten wachten op de laatste uitslag van de zevende ploeg of zo, ergens vlug vlug wat te eten en daarna naar huis moeten snellen om laat in de avond al die cijfertjes in te geven doenbaar? We spelen toch allemaal voor ons PLEZIER hoop ik? Zie het ook eens door andermans bril. Het huidige systeem is veel menselijker en mag gerust blijven.

    @jan: zeer terecht wat betreft 4 januari. De indeling van de kalender lijkt telkens door hardroepende minderheden gestuurd te zijn, maar dit jaar was het erover. Ik ben het wel niet eens met het argument dat de examenperiodes ten allen prijze gemeden moeten worden. Tegenwoordig zit je bijna continu wel ergens met een examenperiode! Er gewoon geen rekening mee houden lijkt me zelfs eerlijker.

  13. Hugo VS
    Hugo VS23-03-2009

    Drama voor Zottegem. Dat is nu net een ploeg met jeugdspelers die echt wel in 2de afdeling thuis horen.
    De clubs met een degelijk jeugdbeleid scoren heel hoog. Daarom moet de bond zeker wedstrijden buiten examenperiodes plannen.
    Samenwerking is ook belangrijk. Humbeek en Opwijk speelden 15 jaar terug elk met een ploeg in 4de afdeling. Dank zij de samenwerking steeg Humbeek door naar 2de afdeling. Volgend jaar spelen Humbeek met een ploeg in 2de afdeling en een ploeg in 3de afdeling. Opwijk promoveert nu ook met een ploeg naar 3de afdeling. Proficiat.

  14. Pé Cee
    Pé Cee23-03-2009

    Proficiat aan Bredene. Vorige jaar kampioen in iedere reeks, en dit jaar degradatie in twee, derde en vierde…

  15. Randy VH
    Randy VH23-03-2009

    Inderdaad, Zottegem hoort zeker in 2de, maar de ploeg uit Wetteren verdiende het eveneens om in 3de te blijven. IK vind het ook superjammer voor Zottegem, maar de schaakgoden waren ons goed gezidn met mooie overwinningen van Van Houtte en Carlier.

  16. Glen
    Glen23-03-2009

    Alle ontgoocheling ten spijt, maar ik denk dat het ‘Louis’ was die sprak van een ‘zekere zege’ en ik denk dat hij ook nog ‘zou het niet spannender zijn geweest moesten de twee ‘echte’ kampioenen Wachtebeke en KGSRL het in de laatste ronde kunnen uitvechten’ in de mond nam. Ik ben er vrij zeker van dat Louis bij deze serieus is tegengesproken, want zelden heb ik zo een spannende ontknoping meegemaakt, en dat dit dan een koningsdrama is geworden voor Zottegem maakt het misschien nog mooier.

    Anyway, leve bordpunten!

    Of: wie dan echt voor het geld (want dat is de enige valabele reden om matchpunten in de voeren, vrienden) maar niet voor de schoonheid en de tragiek van de sport wil spelen, geef hen dan alsjeblieft hun geliefde matchpunten.
    Dan krijgt België eens de kans om ‘uniek’ te zijn…

  17. John
    John23-03-2009

    En wat een prachtige ontknoping in 1ste afdeling. Bij mijn weten speelde er 1 belg mee. Zou het niet handig zijn om te verplichten dat 50% van de spelers in een ploeg Belgen moeten zijn. Zal dat niet de clubwerking bevorderen?

  18. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye23-03-2009

    “De clubs met een degelijk jeugdbeleid scoren heel hoog. Daarom moet de bond zeker wedstrijden buiten examenperiodes plannen.”

    Voor volgend seizoen hebben ze toch met de middelbare studenten rekening gehouden (geen rondes in december). Ik verwacht nog wel een lichte revolutie van deunief en hogeschoolstudenten wegens 2 rondes in januari.

    Ik zit zelf vooral in mijn maag met 2x twee zondagen achter elkaar. Sommige mensen hebben nu eenmaal nog wat anders te doen dan schaken.

  19. Goendi
    Goendi23-03-2009

    2 zondagen achter elkaar? Grmbl… Dat wordt weer 5 uur slapen en dan achter het bord plaatsnemen :s Maar goed, ze mogen idd wel wat meer spreiden 🙂 April/mei zijn er toch ook?

  20. Jan
    Jan23-03-2009

    @Hugo en Wim,

    veel ronden tijdens de examens is niet alleen een spijtige zaak voor de ploegen met jeugdspelers, het is ook een probleem voor hun tegenstanders. Tegen de Jean-Jaures was onze ploeg gemiddeld 200 elo punten sterker dan de ploeg waarmee we Oostende moesten bekampen op 4 januari. Tegen Oostende verloren we met 5.5 – 2.5, tegen de Jean Jaures wonnen we met 2.5-5.5. Voor de laatste ronde stond Oostende 1 puntje achter op de Jean Jaures.
    Dit was competitie vervalsing in het voordeel van de kustploeg, maar wel competitie vervalsing die door de bond werd georganiseerd.

  21. Didier
    Didier23-03-2009

    Hopelijk plant de schaakbond volgend jaar ook de lagere klassen beter. Op de laatste speeldag FCH Zottegem tegen Zottegem laten spelen (met het logische 12-4 resultaat) in 5A is ongezien!

  22. steff
    steff23-03-2009

    Glen,

    We weten ondertussen dat je tegen de matchpunten bent en het is zeer begrijpbaar dat je teleurgesteld bent door de gemiste promotie. Maar ik vind het toch jammer dat je het nodig vindt de opvattingen van anderen te negeren en hen ook nog eens te beledigen. Wel mooi dat je je alleen richt tot je vrienden, of was dat een poging om toch sympathiek over te komen?

  23. Chessmaster
    Chessmaster23-03-2009

    @Steff
    Is het nodig om mensen persoonlijk aan te vallen ?

    Ik ben ook niet voor het matchpunten systeem en behoor zeker niet tot de kennisenkring van Glen.Ik vind dus helemaal niet dat dit maar iets te maken heeft met een promotie of een degradatie of het missen er van. Nu maak jij het persoonlijk. Laat ieder zijn mening hebben en respecteer elkander.

    Het interclub seizoen is afgelopen en de eindstanden zijn bekend. Proficiat aan allen en dat we volgend jaar weer allemaal gezellig kunnen genieten van deze prachtige competitie.

  24. barfly
    barfly23-03-2009

    In december en januari hebben studenten examens en ‘mag’ er geen interclub zijn. Maar mensen die in het weekend werken, spelen ook interclub. Wij moeten werken en schaken combineren, waarom kunnen studenten dat niet?

  25. Gregory Vanden Berghe
    Gregory Vanden Berghe23-03-2009

    omdat ze ouders hebben

  26. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye23-03-2009

    ach er mag best rekening mee gehouden worden zolang er het besef is dat er nooit een kalender zal zijn die aan alle noden zal voldoen.

  27. steff
    steff23-03-2009

    Persoonlijk vond ik Glens post niet kunnen en vond ik het nodig daarop te reageren. Laat ik het proberen anders te formuleren.

    Er zijn hier al opvatingen pro matchpunten gepost. Glen negeert die en zegt dat geld de enige reden is. Meer nog, mensen die niet voor bordpunten zijn, kunnen “de schoonheid en de tragiek” van het schaakspel niet apprecieren.

    Ik wou Glen duidelijk maken dat dat niet erg vriendelijk is, en ik hoop dat hij inziet dat niet iedereen denkt zoals hij, en dat hij andere meningen niet het nodige respect geeft. Zelfs als je niet promoveert, mag dat.

    Mijn laatste sneer was overdreven, maar ik stoor me toch aan de formulering “want dat is de enige valabele reden om matchpunten in de voeren, vrienden”.

  28. Goendi
    Goendi24-03-2009

    Nu we toch persoonlijke meningen delen met elkaar, kunnen we nu een werkpuntje maken van het beschaafd te houden? :p

  29. Dennis
    Dennis24-03-2009

    Matchpunten systeem is echt zo slecht niet hoor. Moest er een jaar of 10 geleden toen ik in Nederland begon te spelen ook even aan wennen. Maar kan met zekerheid zeggen dat het zowel de ploegsfeer als de inzet bevorderd. Er zal inderdaad eens een occasionele remise gegeven worden in gewonnen stelling, als het grootste deel van de borden klaar is en de match beslecht. Maar daar staat tegenover dat we minimum evenveel vechtwerk en spectakel (en lange partijen) zullen zien als er bijvoorbeeld uit drie slecht staande borden nog een halfje moet gehaald worden voor een ploeggelijkspel of ploegoverwinning.

  30. Wim
    Wim24-03-2009

    @Tom Ik ben eens benieuwd wat je vind van het niet mogen samenvallen van de interclub met de olympiade. Een genereuze schatting van het aantal deelnemers aan IC en olympiade brengt me op 25 man (inclusief buitenlanders). Aan de IC zelf nemen elke ronde iets in de grootteorde van 1000 personen deel. De bond vind het logisch dat die 1000 maar een weekje moeten overslaan om vervolgens zoveel mogelijk rondes in een maand af te haspelen. Maar ja, je kan geen 1000 man plezieren zeker?

    En zo kunnen we nog wel doorgaan. Ik wil maar aantonen dat de kalender meer met politiek dan met gezond verstand te maken heeft. Want, met alle respect voor Hugo, de noden van een jeugdspeler zijn niet meer waard dan die van een ander. Voor een voorkeursbehandeling kan je nog altijd naar jeugdtoernooi gaan.

  31. Lolbroek
    Lolbroek24-03-2009

    @Wim: Tjah, het probleem met die 25 man is wel dat ze bijna allemaal in 1e of 2e klasse spelen, wat natuurlijk zwaarder weegt dan 5e klasse.
    Wat de vergelijking met jeugdspelers betreft, besef je zelf best dat er veel meer dan 25 spelers in 1e en 2e klasse examens hebben in januari, die niet te combineren zijn met IC (@barfly: net als werk op zondag ;), om van de andere klassen nog maar te zwijgen. Het nadeel aan jeugdspelers met examens is dat ze voor de meeste spelers in dezelfde periode vallen (in tegenstelling tot werk op zondag…), wat eigenlijk in een voordeel omgebogen zou kunnen worden door die periode wat te ontzien op de IC-kalender. Maar aangezien hier weinig oren naar is, blijft het dus een nadeel.

    Wat volgens mij ideaal is: een flexibel systeem, waar verschillende klassen niet per se op dezelfde dag hoeven te spelen, en waar ploegen onderling kunnen uitmaken op welk moment ze willen spelen. Gebruik als leidraad de opgestelde kalender, maar als jeugdploeg A tegen jeugdploeg B moet tijdens de examens, verzet dat dan naar april. En hetzelfde kan gelden met “olympiadeploegen”. Voetbal is vaak slecht te vergelijken met schaken, maar hun matchkalendersysteem is zo slecht nog niet.

  32. Wim
    Wim24-03-2009

    @Lolbroek: je draait de argumentatie om. December wordt nu al ontzien wegens examens in het middelbaar onderwijs. Je wil daarbovenop januari ook ontzien wegens examens in het hoger onderwijs. Als we die lijn doortrekken en rekening houden met herexamens kunnen we nog spelen in oktober, november, februari en juli. Verbaast het je dat daar geen oren naar zijn?

  33. MarcvS
    MarcvS24-03-2009

    Tja, rondes tijdens examens zorgen natuurlijk voor competitievervalsing. Geen ronden tijdens middelbare en hogere examens, waar ga je dan de nodige zondagen vinden, het seizoen laten doorlopen tot mei helpt ook niet.
    Zelf moet ik één zondag op 2 werken, maar ik regel het wel dat ik kan spelen, dat kun je natuurlijk niet met examens doen, dus ervan uitgaan dat het voor volwassenen simpel is, is ook niet waar, een mens moet nu eenmaal prioriteiten stellen.
    Schaken is een passie en de meesten zijn eraan verslaafd, maar voor het merendeel van de deelnemers van het NIC is het maar een hobby, ok een heel belangrijke, maar het is en blijft een hobby.
    Ideale oplossingen zullen er nooit zijn.

  34. Yves
    Yves24-03-2009

    @MarcvS
    De argumentatie van werken in combinatie van schaken op een zondag ook lastig is, vind ik een flauw excuus. Wat maakt het nu uit of je een planning moet opmaken om te kunnen schaken op een zondag in januari of in april? In tegendeel, in januari zit je vaak verveeld met familiefeesten op een zondag!
    Nu wordt december ontzien, maar januari mag er ook gerust bij. Dan halen zowel de unief, de hoge school als de middelbare studenten er voordeel bij. Dat doortrekken naar mei of september is een beetje vergezocht.

    Ik ben ook voorstander om het te laten samenvallen met de olympiade. Je moet prioriteiten stellen in deze zaak. Mij lijkt het dat interclub nog altijd bedoeld is om jonge schakers beter te laten worden door veel te spelen. Niet huurlingen uit Polen, Nederland, Duitsland of Frankrijk zijn hier belangrijk!

  35. Goendi
    Goendi24-03-2009

    Er is toch nog april & mei? Zijn dat zo’n drukke maanden dan? 🙂 Waarom moeten de interclubs persé stoppen in maart?

    En daarnaast..; Dat die 25 man allemaal in 1ste spelen vind ik zo erg niet hoor… gesteld dat het allemaal sterke spelers zijn, zou het perfect kunnen zoals in nederland om ofwel bepaalde matchen op voorhand te spelen (al dan niet individuele partijen) of om een andere sterke speler op te stellen. want laten we eerlijk zijn, als elke club in eerste hun 1ste en 2de bord speler moet missen omwille van de olympijade, zal dat voor de totale uitslag weinig verschil maken.

  36. Wim
    Wim24-03-2009

    Paasexamens (als die nog bestaan) en blok. De universiteitsstudenten danken u hiervoor.

  37. louis
    louis24-03-2009

    Yves
    hetzelfde kun je zeggen over middelbare scholieren. mits een goede planning kunnen ze doorgaans altijd IC spelen. of universitairen. de meeste van die mannen hoor je toch niet klagen? die stellen de juiste prioriteiten en spelen een paar jaar wat minder partijen.
    De IC is er trouwens niet enkel voor jeugdspelers. de leeftijd gaat van 6 tot 90j en van beginnende huis- tuin en keukenschaker tot absolute prof en wereldtop.
    Wim heeft trouwens gelijk
    op de moment dat je 1 groep privileges geeft beginnen andere te klagen en krijg je problemen. volgend jaar heb je misschien de situatie dat een competitie van ocharme 11 partijen plots 2 maanden stil ligt. ik weet niet of iedereen voor zo’n versnippering te vinden is.

  38. Chessmaster
    Chessmaster24-03-2009

    Louis, het probleem ligt niet bij de middelbare scholieren zelf. Maar bij de ouders ervan. Deze willen vaak niet dat hun kind gaat schaken tijdens de examens.

    Als volwassen persoon kun je dus beter plannen en inschatten of het mogelijk is of niet. Een kind heeft helaas niet altijd die mogelijkheid.

  39. Andy
    Andy24-03-2009

    Zijn ouders van schakende kinderen dan zo verschillend van degene die voetballende kinderen hebben?

  40. Peter
    Peter24-03-2009

    @ Yves: de examens aan de unief duren tot eind januari. Dus NIC in januari is vervelender voor universiteitsstudenten dan voor andere scholieren (die in december examens hebben).

  41. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye24-03-2009

    misschien kan een ronde begin december en een ronde eind januari soelaas brengen. Zo zullen een deel van beide studentenpopulatie toch kunnen en zal de rest hooguit één ronde moeten missen.

    Het zal niet alles oplossen maar ik denk dat dat per definitie onmogelijk is.

  42. MarcvS
    MarcvS24-03-2009

    @Yves

    Ik zeg gewoon dat ook volwassenen moeite moeten doen om te spelen, dat is alles en het gaat hier niet om een excuus.
    Het gaat gewoon om prioriteiten te stellen :er zijn jeugdspelers die voetballen, schaken en God weet wat nog allemaal.
    Schaken is ook maar een hobby, ons leven hangt er niet van af.
    Misschien is de oplossing van Tom wel een idee.

  43. Theo
    Theo24-03-2009

    Oh wat een flauwe discussie weer…
    Laten we de IC gewoon afschaffen, ok? Want we hebben nooit tijd, het is altijd wel eens examen… pffff…..

    Zoals MarcvS zegt: het is een kwestie van prioriteiten. Kan je niet spelen, dan speel je niet.
    In december geen enkele ronde en dan 2 zondagen na elkaar vind ik er al serieus over.

    Ofwel maken we er een 1-daags blitztornooi van? Dat zou de jeugd nog wel leuk vinden, denk ik.

  44. Lolbroek
    Lolbroek25-03-2009

    @Theo: fijn dat je constructief mee doet… (al moet ik toegeven dat ik wel iets zie in dat blitztornooi 😉

    Voor de mensen die vinden dat de studenten dan maar gewoon niet moeten spelen tijdens de examens: dit klopt, elke student zal z’n studies voor het schaken plaatsen, maar dat is ook het probleem niet. Het probleem is dat bepaalde “studenten-heavy” clubs dan niet anders kunnen dan een zwakkere ploeg opstellen (de studenten spelen immers niet mee), en bijgevolg ongewild aan competitievervalsing doen. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is de kalender wat te finetunen, en daar draait de hele discussie rond. Een andere mogelijke oplossing is om studenten niet mee te laten doen met de interclubs, maar ik vermoed dat hier maar weinigen voorstander van zijn :s Nog een andere oplossing zijn flexibele speeldata, maar ook die lijkt redelijk ver weg. Een laatste oplossing is deze “competitievervalsing” dan maar voor lief te nemen, onder de noemer “it’s part of the game”. Indien iemand anders nog een oplossing vind shoot, maar beantwoord liever eerst deze vraag:

    Heeft er iemand een goeie reden waarom een planning gelijkaardig aan die die Tom voorstelt niet zou kunnen werken?

    (foute antwoorden: “We zullen het dan in 4 maanden moeten proppen” of plompweg “dit is een veel te grote versnippering”)

  45. Lolbroek
    Lolbroek25-03-2009

    Nog eens @Theo: idd, die 2 rondes na elkaar zijn vreemd. Welke mensen stellen eigenlijk de IC-kalender op? (zodanig datk weet in welke richting ik al m’n sublieme suggesties moet sturen

  46. Lolbroek
    Lolbroek25-03-2009

    [s]44: vindt*[/s]

  47. louis
    louis25-03-2009

    lolbroek

    clubs met veel jeugd weten dat IC en examens overlappen. die moeten er rekening mee houden in hun planning.

    en uiteindelijk praten we over eventueel 1 partijtje missen als je toms voorstel volgt.
    dus wat is het probleem dat men persé moet beginnen over winterstops, 2 weekends na mekaar spelen of partijen in april en/of mei?

  48. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye25-03-2009

    louis, 2 weekends achter elkaar is de realiteit voor seizoen 2009-2010.

  49. Hyves
    Hyves25-03-2009

    Bij deze mijn 2 cents: aan de jeugd zeg ik altijd: IC is ideaal om mee te spelen. Heb je examens, dan speel je niet – en omgekeerd. Gewoon de discussie “examens tov IC” doet vermoeden dat sommigen ofwel hun prioriteiten niet goed op een rijtje hebben. Heb al veel jeugdspelers zien afgeremd worden door de ouders omdat school eronder leed – dan weet je het wel.

  50. Guy
    Guy25-03-2009

    Ik denk bijna iedereen wel de studies zal laten primeren, maar dat neemt niet weg dat de bond naar zo weinig mogelijk overlapping moet streven.
    Ik ben een voorstander van het idee van Tom (een ronde begin december en eind januari).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.