Aronian verlengt titel in Nice

Levon Aronian heeft in Nice het Ambertoernooi gewonnen, het unieke schaakfestival waar blindschaak en rapid gecombineerd worden. Aronian had in de gedeelde stand een half punt meer dan Kramnik en Anand.

Aronian heeft zijn overwinning te danken aan zijn regelmaat in beide disciplines. Zowel in het blindschaak als in het rapid werd de Armeen namelijk gedeeld eerste. Zijn co-winnaars in het blindschaak zijn Kramnik en Carlsen. In het rapid wordt hij vergezeld door Anand en Kamsky…

Aronian klaart de klus

Na de eerste ronde kon u op deze website al lezen dat Aronian uitstekend gestart was met een klinkende 2-0 overwinning op zijn zwart beest, Vassily Ivanchuk. Een teken aan de wand, dacht iedereen toen, want Aronian had het toernooi vorig jaar volledig naar zijn hand gezet.

Dit jaar liep het een stuk moeilijker. Het ijzersterke deelnemersveld van deze editie zal daar zeker voor iets tussenzitten. Ongeveer heel de wereldtop was aanwezig in de Franse badplaats. Ter illustratie: Sergey Karjakin was van de 14 spelers het laagste geklasseerd en dat is dan nog een stevig ondergeklasseerde speler.

Het is niet eenvoudig om een toernooi met dergelijk veld volledig te domineren en dat lukte dan ook voor niemand. Even nam Carlsen dankzij uitstekend blindschaak het heft in handen tot hij, met de finish in zicht, een nederlaag leed tegen Kramnik. Die was eerder al gecounterd door wereldkampioen Anand.

Intussen was de titelverdediger nooit uit beeld verdwenen. Zonder grote nederlagen en met af en toe een zege hield hij de top altijd in het vizier. In de aanloop naar de laatste ronde pakte Aronian uit met twee opeenvolgende 1.5-0.5’en, de eerste tegen Morozevich, de tweede tegen Wang Yue. Tegelijkertijd blunderde Anand zijn dame tegen Morozevich en was Kramnik Carlsen aan het wegzetten (zoals al aangegeven).

Het gevolg was dat Aronian met een punt voorsprong de laatste ronde kon inzetten tegen Topalov. Tijdens de blindpartijen werd de situatie duidelijk: Anand kon niet winnen tegen Wang en Carlsen verloor zelfs van Radjabov. Aronian ploeterde zich een weg naar een puntendeling en had aan remise genoeg om het toernooi voor de tweede keer op rij te winnen. In de rapidpartij deed Topalov niet meer moeilijk en er werd snel remise overeengekomen.

Een stevig succes voor Aronian, die zij palmares nog maar eens aanvult met een nieuw toptoernooi. De volgende afspraak voor de grote jongens (inclusief Aronian), begint over enkele weken in Nalchik. Daar vindt de vierde editie van het zo fel geplaagde Grand Prix-circuit plaats. Alle info over het toernooi in Nice kan je terugvinden op de officiële site. De foto’s komen van Chessvibes, die ook instond voor de officiële coverage van het toernooi.

Blind
1. Aronian 7
Carlsen 7
Kramnik 7
4. Anand 6½
Morozevich 6½
6. Leko 5½
Topalov 5½
8. Ivanchuk 5
Radjabov 5
10. Karjakin 4½
11. Wang Yue 3½
12. Kamsky 3

Rapid
1. Anand 7
Aronian 7
Kamsky 7
4. Kramnik 6½
5. Carlsen 6
Karjakin 6
7. Topalov 5
8. Ivanchuk 4½
Leko 4½
Morozevich 4½
11. Radjabov 4
Wang Yue 4

Totaal:
1. Aronian 14
2. Anand 13½
Kramnik 13½
4. Carlsen 13
5. Morozevich 11
6. Karjakin 10½
Topalov 10½
8. Kamsky 10
Leko 10
10. Ivanchuk 9½
11. Radjabov 9
12. Wang Yue 7½

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.