De gokchinees: Wie wint het Belgisch Jeugdkampioenschap?

MaenhoutHet BJK komt eraan en dus heeft Schaakfabriek zijn hachje nog maar eens op het spel gezet door onder te duiken in de smoezelige, duistere wereld van de Chinese gokmaffia. Het was even zoeken, maar eindelijk hadden we onze enige, echte Chinees te pakken.

Tot onze grote vreugde heeft hij niet stilgezeten en onze schaakwereld grondig bestudeerd om te komen tot zijn alomgekende piekfijne, waterdichte prognose. Moeilijk was het niet, want hij kreeg maar één vraag: Wie wint dit jaar het Belgisch Jeugdkampioenschap? En op wie moet u zeker geen geld inzetten en waarom? Ok, dat zijn twee vragen…

Chinees: “Vrouwen zijn slecht voor de gokbusiness”

Maandag is het opnieuw zover: dan begint het BJK in Houffalise, een pittoresk, bosrijk gebied in de Ardennen. In Wallonië hebben we jaren geleden gouden zaakjes gedaan, dat belooft dus. Toch is onze klus er dit jaar niet makkelijker op geworden. Het deelnemersveld van het komende elitekampioenschap is namelijk alles behalve simpel. Tijd om onze geniale blik nog eens boven te halen.

Laten we, de Chinese traditie getrouw, beginnen met het einde. Of eindigen met het begin, zoals u wil. En dat doen we met twee grote afwezigen: Robin Leenaerts en titelverdediger Nils Nijs. Die eerste is er niet bij vanwege examenperikelen, die tweede vanwege een eerder geplande vakantie. Goed nieuws, want vorig jaar hebben wij een jaarloon aan Yuan’s verspild aan die Leenaerts. Wat Nijs betreft: ons geld inzetten op een wild card, daar deden ervaren gokchinezen niet aan mee. Won die nozem het toernooi toch wel zeker…

Maar nu kunnen we met een gerust gemoed naar de deelnemers van dit jaar kijken. Op wie gaan we ons geld NIET inzetten? Dat is traditioneel onze eerste vraag. Logischerwijs gokken we nooit op de laagste elo en dat is dit jaar invaller Xavier Mastalerz. De jonge Waal zal heus wel zijn remises spelen, maar we denken niet dat hij Lafosse’s glansprestatie van vorig jaar kan herhalen, laat staan dat hij echt mee zal doen voor de topplaatsen.

Evy De WeirdDe laagste elo is één ding, een vrouw is zo mogelijk nog erger. Dus gaan we ook niet voor Adrian Roos. Op zich zijn we absoluut gecharmeerd door de Zottegemnaar en we hadden onze Yuan’s al klaar, maar toen kwamen we erachter (onze research gaat erg diep) dat deze jongeling een vriendin mee heeft naar het toernooi. Meer zelfs: een vriendin die ook schaakt. We weten allemaal wat vrouwen doen met goede schakers: hun aandacht opslorpen, hun concentratie verstoren, hun creatieve muze afstompen, malaria, psychoses, diarree, constipatie, algemene doofheid, een lui oog, nog meer diarree, aambeien, wratten, vasomotorische rhinitis, anale fistels en last but not least: lichamelijke uitputting. Kàn niet werken! Jammer voor Adrian.

De middenmoot is heel breed en zal voor een groot deel van geluk en toeval afhangen. Bomans, Gijsen, Maraite en Gryson zullen zeker niet afgaan, maar of ze meer zullen doen dan strijden voor een top-5? Neen, dat denken we niet. Geen Yuan’s.

Aan wie gaan we dit jaar wél ons geld verspillen? We beginnen met onze derde plaatsen. Plaats-en inderdaad, want wij denken dat zowel Stef Soors als Glen De Schampheleire een bronzen plak zullen halen. Soors kan het toernooi natuurlijk winnen, maar dan moet hij spelen zoals op het WK in Vietnam. Vietnamezen, daar houden wij in China niet van en we denken dat Stef een matige start zal rechtzetten met een sterk einde. Het feit dat zijn zwarte beest Robin Leenaerts er niet bij is, pleit wel in zijn voordeel. Als hij op zijn sterkst is, wordt hij eerste of tweede, maar we gokken op drie. De Schampheleire maakt zijn debuut, maar zal niet teleurstellen. We vermoeden echter dat de tweede Zottegemnaar van de reeks iets te veel remises zal spelen om aanspraak te maken op de eerste plek.

Tieme VerlindeOp die tweede plek hebben we Tieme Verlinde gezet. Waarom? Ten eerste omdat Verlinde een vechter is, die in staat is om veel partijen te winnen. Die ene nederlaag die ertussen zal zitten, zorgt ervoor dat hij net niet zal winnen, maar Verlinde zal goed zijn: dat presenteren we u op een blaadje. Ten tweede omdat Verlinde net als Gryson en Maenhout uit Brugge komt. Wij Chinezen hebben het wel voor Bruggelingen. Zij kunnen de ‘g’ niet uitspreken, wij de ‘r’ niet. Dit spraakgebrek, want dat is het, schept een mooie band.

Die band doet ons al ons geld op Thibaut Maenhout inzetten. Dé topfavoriet, zowel in elo als in prestaties. Dit jaar speelde hij in de interclubs al outstanding en we zien geen redenen waarom hij plots slecht zal zijn. Nachtelijk vertier? Misschien, maar de afpersing is al begonnen en Maenhout kan maar zien dat hij goed met ons zoetzuur gestolen geld omgaat. Dus Thibaut: op tijd in bed en winnen maar!

Zoals u weet, zijn onze voorspellingen 99% waterdicht. De mening van een Chinees is superieur. Desalniettemin kan u zelf uw voorkeur geven in de poll rechts in de zijbalk. Tot maandag.

 1. Evy
  Evy11-04-2009

  Hey! Achter elke man staat een nog sterkere vrouw!

 2. rumpsringa
  rumpsringa11-04-2009

  Ook niet te vergeten dat arno bomans met zijn typerende stijl al meerdere keren uitgehaald heeft tegen zware kleppers. Ik ben alvast benieuwd

 3. GastonDeBom
  GastonDeBom12-04-2009

  Te lezen in het wedstrijdreglement:

  “In de speelruimtes is alcohol verboden, tevens wordt er achter het bord geen voedsel gebruikt. In de speelruimtes is er water voorzien.”

  Het is niet zo dat ik van plan ben massa’s alcohol te consumeren, maar waarom mag je geen versnapering meenemen naar je bord? Een Mars of dergelijke doet veel tegen de honger! Het gaat toch niet zo zijn zoals het BK in Eupen vorig jaar?!

 4. Roel H
  Roel H12-04-2009

  De oplossing lijkt me de volgende:

  Sta even recht, wandel rond en consumeer dan je mars of dergelijke. Je zit nu immers niet meer achter je bord ;-).

 5. GastonDeBom
  GastonDeBom12-04-2009

  ok dan goed plan

 6. Rob
  Rob12-04-2009

  Je gaat wel iets harder moeten zoeken naar oplossingen als je achter je bord zit Gaston…
  Roel H is duidelijk al in topvorm!

 7. Jeroen
  Jeroen12-04-2009

  @ Evy: Is het niet achter elke “sterke” man staat een nog sterkere vrouw? Nuja, er is niemand dat aan Adriaans sterkte twijfelt. Hopelijk mag hij die Chinees het tegendeel bewijzen…

  @ Gaston: Deze week is in het nieuws gekomen dat van chocolade eten, de rekenprestaties verhogen. Misschien willen ze al afrekenen met de nieuwe Pocketfritzjes…

 8. Marcko
  Marcko12-04-2009

  en nu to the point;
  of wie doet beter dan de gokchinees…
  mijn pronostiek
  Elite:
  1. Stef Soors, 2. Thibaut Maenhout, 3. Thieme Verlinde
  -20: Maarten Larmuseau
  -16: Yordi Schaeken
  -14: Real Thibault
  -12: Nathan Gullentops
  -10: Nicola Capone
  -8: Nathaniel Faybish
  ik reken op thuisvoordeel voor de Walen in de laagste categorieën

 9. jan
  jan12-04-2009

  Nils is aan het schaken in Stuttgart en volgend weekend in Nederland ipv het BK. Een eerder geplande vakantie ?

 10. Jan Lagrain
  Jan Lagrain13-04-2009

  @Jan: die vakantie van Nils was al in januari gepland door zijn ouders (ze hebben het mij toen verteld in ieder geval). Het schaaktoernooi in Stuttgart valt er mee samen zodat hij kan schaken terwijl zij hun vakantie hebben. Een eerder geplande vakantie dus.

 11. Roel H
  Roel H13-04-2009

  Als mensen hun eigen pronostiek gaan geven kan ik uiteraard niet achterblijven:

  1. Thibaut Maenhout
  2/3. Stef Soors, Glen de Schampeleire
  4. Adrian Roos
  5. Arno Bomans

  -20: Jonas van Cappellen
  -16: Wouter Ghyselen
  -14: Pieter Saligo
  -12: Ben Tuerlinckx
  -10: Nicola Capone

  -8 vind ik te moeilijk, ga ik me niet aan wagen 🙂

 12. Tim
  Tim13-04-2009

  ik zal me ook maar eens wagen aan een pronostiekje voor de elite:

  1. Glen de Schampheleire
  2. Thibaut Maenhout
  3. Arno Bomans

 13. sneeuwluipaard
  sneeuwluipaard13-04-2009

  Bestaat er al een link om het BK voor de jeugd te volgen? Zo ja, waar.

 14. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez13-04-2009

  Is er een live voorzien ?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.