Docx wint Westelse paasrapid

Docx15 voorinschrijvingen. Even leek het toernooi van Rokade Westerlo in de soep te draaien door te weinig deelnemers. Maar op de dag zelf herrezen de schakers uit hun as en kwamen er plots maar liefst 40 extra schakers opdagen, waardoor het toernooi een succes werd.

In de unieke formule toonde Stefan Docx zich de sterkste, voor Dirk Van Dooren en Robert Schuermans. We geven u ook nog even mee dat Maarten Larmuseau de eerste Chesspirant Young Masters gewonnen heeft…

Docx domineert in de achtkampen

De formule in het paastoernooi van Westerlo is uniek. Iedere speler wordt in een groep van 8 ingedeeld, op elo. De eerste 8 elo’s vormen dus de A-groep, de volgende 8 de B-groep enzovoort. De eerste prijs is al even origineel: de winnaar verdient zijn elo’s in oude Belgische franken.

Een fijn concept, ware het niet dat je wel spelers nodig hebt voor dergelijk idee en net daar vreesde de organisatie voor een ramp. Met amper 15 voorinschrijvingen kon men maar één échte groep van 8 vormen, wat heel het opzet zou ondermijnen. De Westelse vrees bleek uiteindelijk ongegrond, want op de dag zelf stroomden de schakers toe. Maar liefst 40! spelers daagden op. Zo veel dat de organisatie plots een omgekeerd probleem had: door de toevloed van deze spelers werd Luc Cornet als scheidsrechter ingeschakeld, ondanks het feit dat hij net een van die 15 vooringeschrevenen was (om te spelen dus).

Alles raakte opgelost en het toernooi verliep incidentloos. De eerste prijs ging naar Stefan Docx, die enkel in het begin wat moeite had met Dirk Van Dooren. Docx scoorde 6/7, een vol punt meer dan Van Dooren en ook Schuermans. De B-groep werd gewonnen door Nohut Kadir, de C-groep door David Roos, de D-groep door Joep Peeters, de E-groep door Evy De Weird en de F-groep door Wouter Logghe.

Larmuseau wint Young Masters

In Merelbeke was er vorige week de eerste editie van de Chesspirant Young Masters, een jeugdtoernooi met dezelfde opzet als de criteriumtoernooien. De eerste editie werd gewonnen door Maarten Larmuseau, die een punt meer haalde dan favoriet Glen De Schampheleire. Alle uitslagen vind je op de site van Chesspirant.

 1. Kenneth
  Kenneth13-04-2009

  Jan,

  In Westerlo geldt het volgende: bij een gedeelde plaats wordt het prijzengeld opgeteld/2, en dus was er in reeks E géén enkele eerste plaats, maar een gedeelde eerste plaats door Evy De Weird en Kenneth Cauwenberghs.

 2. Oscar
  Oscar14-04-2009

  Wie heeft de blitz van Dikkele gewonnen ?

 3. Dennis
  Dennis14-04-2009

  Heb gister ergens gehoord Luc Van Hoecke (KGSRL) weet niet zeker.

 4. Blitzbeest
  Blitzbeest14-04-2009

  Inderdaad, beroepsblitzer Luc Van Hoecke.

 5. Kris van Quickenborne
  Kris van Quickenborne02-12-2012

  Ik kwam toevallig op dit artikel.
  1 zaak snap ik niet. Er werd gespeeld in poules van 8, 40 deelnemers, dus verwacht ik 5 reeksen (A-E). Hier staan 6 reeksen … ?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.