Gryson: “Hij had het boek moeten kopen”

GrysonDinsdag is de eerste bijltjesdag met twee rondes. De spelers stonden dus extra scherp voor enkele topduels vroeg in het toernooi. In de elitereeks pakte Wouter Gryson uit met een slimme openingskeuze om Tieme Verlinde te kloppen in het duel van de leiders. Gryson bevestigde met een snelle remise tegen Soors in ronde 3.

Gregory Maraite volgde, maar hij werd in de derde ronde tot stilstaan gebracht door Glen De Schampheleire, die met 2/3 mee tweede komt te staan. Topfavoriet Thibaut Maenhout raakte in partij 1 niet verder dan remise, maar keerde het tij in de derde ronde. Het pak komt terug samen voor wat nu al een bloedstollende finale belooft te worden.

De open reeksen, wel, daar blijven ze verrassen…

Gryson knokt zich naar eerste plaats

Behalve de locatie is er nog iets gewijzigd in vergelijking met vorig jaar: het speelschema. Het toernooi heeft dit jaar twee dagen met twee rondes en op woensdag is er een ochtendpartij (met een vrije middag). Vandaag was het de eerste dag met twee partijen en dat zorgt ervoor dat de frisheid een belangrijke rol speelt. Voor de meeste spelers is het ook een cruciale dag: wie de rol moet lossen op deze dag loopt misschien wel voor de rest van het toernooi achter de feiten aan.

Maenhout-De SchampheleireVoor wie het nu al 5 voor 12 was, was Thibaut Maenhout. Na zijn verlies van gisteren kon hij zich vandaag geen grote schade veroorloven. Tegen de überdegelijke Glen De Schampheleire is dat makkelijker gezegd dan gedaan. In een gelijkopgaand middenspel leek Maenhout ergens een plusje te hebben, maar uiteindelijk bleek dat niet zo duidelijk. In een wederzijdse tijdnoodfase kwamen de twee remise overeen. Dan moest het gebeuren in de tweede partij van de dag, tegen clubgenoot Tieme Verlinde. Met zwart koos Maenhout voor een droge, maar langdurige positionele plus. Melken maar en traag maar zeker kwam er vooruitgang in de zwarte stelling. Toen Verlinde een kwaliteit prijsgaf, rook Maenhout zijn eerste prooi. 0-1, een bijzonder belangrijke zege voor Maenhout.

De stuntman van gisteren, Wouter Gryson, kreeg vandaag zijn tweede Bruggeling op rij over de vloer. Net als gisteren geen onderlinge clubremise, maar wel een duel op het scherpst van een koningsindische snee. Gryson had gekozen voor de Saemisch en dat was geen toeval. “Ik had opgezocht wat hij nooit speelde en ik vond dit. Dat heb ik dan goed voorbereid, speciaal voor tegen hem want normaal speel ik het niet,” glimlachte Gryson. “Het is trouwens wel grappig, want ik heb de variant die ik gespeeld heb uit een onuitgegeven boek van Pieter Steen, een clubgenoot van mij. Tieme wilde dat boek indertijd niet, omdat hij het te duur vond. En ook wel omdat hij normaal geen d4 speelt, maar dat maakt de anecdote minder leuk.”

Gryson stond wat beter in het middenspel en profiteerde bovendien van zijn tijdsvoordeel. “Hij speelde het echt wel supergoed, met heel veel trucen in de stelling,” gaf Verlinde zijn opponent een compliment. De krullenbol won iets later een stuk (en nog later een toren), genoeg voor de 1-0. 2/2 voor Gryson die daarmee zorgt voor een stevige verrassing. In de tweede partij van de dag volgde de “echte test”, met zwart tegen Stef Soors. Maar de verwachte knokpartij mondde uit in een 14-zettenkort durende remise zonder veel animo. Met 2.5/3 is Gryson nu alleen leider! “Ik had het niet meteen verwacht. Ik was in de interclubs goed met 5.5/6 maar daarna volgde een 0/3. Mijn laatste drie partijen voor dit toernooi heb ik dus verloren. De motivatie was helemaal weg. Nu ben ik uiteraard heel tevreden.”

Maraite en De Schampheleire achtervolgen

MaraiteToch was Gryson niet de enige die met 2/2 startte, want ook Gregory Maraite heeft zijn start niet gemist. Tegen Adrian Roos domineerde hij vlot en zette zijn voordeel om in winst. 2/2, perfecte start voor de Wirtzfeldenaar. Maraite moest de grote kanonnen wel nog krijgen, te beginnen met Glen De Schampheleire in de derde ronde. In een gelijkopgaande Catalaan leek een remise lange tijd het gedoodverfde resultaat, maar toen maakte Maraite een fout, een serieuze fout want het kostte hem zelfs de partij. 1-0, De Schampheleire haalt Maraite bij in de stand met 2/3.

In Bomans-Soors verraste Bomans met 1. f4 maar het verhoopte effect bleef uit en Soors kreeg een uitstekende stelling. De opgeluchte “Oef” van Bomans na de partij vat alles goed samen: de Humbeeknaar hield de stelling en het halfje om er vol in te vliegen in de derde partij tegen Stief Gijsen. “Ik wilde winnen en probeerde echt wel, maar uiteindelijk kwam ik nog bijna slechter,” vertelde Bomans na de partij.

Xavier Mastalerz maakte gisteren een goede beurt en deed dat vandaag over tegen Stief Gijsen. Althans, in het eerste deel van de partij. De jonge Waal speelde erg snel zijn eerste 15 zetten en bood dan remise. “Ik durf mijn stellingen wel eens te overschatten,” glimlachte Gijsen na de partij. Die weigerde maar werd toen van het kastje naar de muur gespeeld. “Het was echt gladgewonnen voor hem, maar toen kon ik nog een ultieme truc spelen en ik had plots zelfs nog winstkansen.”

Mastalerz Inderdaad, Mastalerz wisselde zijn prima spel van de eerste 30 zetten af met een erg zwak einde, waarin het immense voordeel als sneeuw voor de zon verdween. Remise na een febevochten partij. Het ging Mastalerz beter af in de tweede dagpartij, die tegen Adrian Roos. Een typisch Frans eindspel kwam op het bord, waarin Mastalerz’ missie om van zijn zwakke, witte loper af te raken succesvol was. Het remiseaanbod werd door Roos meteen aanvaard.

1. Maenhout-De Schampheleire 1/2
2. Maraite-Roos 1-0
3. Gryson-Verlinde 1-0
4. Bomans-Soors 1/2
5. Mastalerz-Gijsen 1/2

1. Verlinde-Maenhout 0-1

2. Gijsen-Bomans 1/2

3. Soors-Gryson 1/2

4. De Schampheleire-Maraite 1-0

5. Roos-Mastalerz 1/2

De stand na ronde 3:
1. Gryson 2.5
2. De Schampheleire, Maraite 2
3. Maenhout, Mastalerz, Soors 1.5
4. Bomans, Gijsen, Verlinde, Roos 1

In de open reeksen blijft het verrassingen regenen. We sommen er enkele voor u op per leeftijdscategorie:
-20: Viaene en Michiel Larmuseau moesten een remise toestaan in de tweede ronde, terwijl diezelfde Larmuseau in de derde zelfs schaamteloos getruct werd door Robin De Vogelaere. Arthur Hugaert is misschien nu al uitgeteld voor de titel na een nederlaag tegen Jeroen Deschepper.
Meisjes op bord 1-16: Thomas Desmyter rekende af met Dieter De Ridder. De andere drie favorieten wonnen wel alle drie en gaan morgen het eerste onderlinge duel in.
-14: Rein Verstraeten verloor van Joris Verhelst, Ian Vandelacluse raakte niet verder dan remise, Jason Vandenberghe verloor van Lisa Lagaert en Yannick Dorr ging ook ten onder, tegen Sander Hauglustaine. Daarmee zijn maar liefst 4 van de 5 elohoogsten punten kwijt. De -14 is voorlopig dan ook dé reeks van de verrassingen. In de derde ronde werd het eerste bord be”mand” door twee meisjes: Eva Baekelant en Natacha Mabille.

Alle uitslagen, paringen én alle partijen kan je hier bekijken/downloaden in pgn.

 1. Pé Cee
  Pé Cee14-04-2009

  Wat is er loos met Jason Vandenberghe ? Na een zwak Vlaams kampioenschap is het Belgisch kampioenschap ook al in mineur gestart !

 2. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye14-04-2009

  in ieder geval al een goed begin van onze Hasseltse diamantjes! GO Lars, Sander, Hans en natuurlijk Lennert!

 3. FiFi
  FiFi15-04-2009

  Hmmm …
  Een verrassing is maar een verrassing, als het er ook één is …
  Dan is de winst van Joris er zeker ook geen 🙂

 4. sneeuwluipaard
  sneeuwluipaard15-04-2009

  Komt er geen live zoals vorig jaar?? Nu de 11 elektronische borden al geregistreerd zouden kunnen zijn.

 5. Jan Lagrain
  Jan Lagrain15-04-2009

  Ik denk dat er vanaf ronde 5 een live zal zijn.

 6. Pé Cee
  Pé Cee15-04-2009

  Zijn er technische problemen met de live ?

 7. KAra
  KAra19-04-2009

  @Pé Cee
  het lijkt me dat Jason voldoende antwoord heeft gegeven op je vraag 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.