Gijsen: “Ik speelde nochtans slechte zetten”

MaenhoutNa een erg vreemde en misschien zelfs zwakke vierde ronde heeft Thibaut Maenhout de leiding opnieuw overgenomen. De Bruggeling won van Maraite, terwijl leider Gryson verloor van Stief Gijsen na een merkwaardige partij. Voor het overige werden er remises gespeeld, met een opmerkelijke puntendeling tussen Verlinde en Soors. Alle spelers staan in een marge van één punt, waardoor het toernooi erg spannend blijft.

Bij de -20/18 en de -16 zorgden remises op de topborden voor een hergroepering vooraan, terwijl Baekelant en Real afstevenen op een onderling duel…

Remise zonder stukken

Wouter Gryson was de held van de eerste drie rondes: 2.5/3 en drie topspelers tegengehad. Het zag er dus goed uit voor Gryson, die vandaag met wit tegen Stief Gijsen mocht spelen. Die maakte tot nu toe niet zo’n beste indruk en kloeg zelf al meermaals over zijn niveau.

GijsenEen uitgemaakte zaak dus: Gryson rolt die Gijsen wel even op. Zo simpel is het natuurlijk niet en na een theoretische beginfase ontstond een eindspel waarin Gryson een pionnetje voor kwam. De toeschouwers in de persruimte die de partij volgden, raakten enigszins de kluts kwijt door wat volgde. De “Ik snap er echt niets meer van” van Tom Piceu vat de eindfase van de partij nog het beste samen. Gijsen kwam een pion voor en na een slopend eindspel kon hij dit omzetten in een vol punt.

“Het was heel vreemd. Ik heb eigenlijk veel slechte zetten gespeeld,” lachte Gijsen achteraf. “En toch kon ik er plots uitkomen en zelfs winnen. Mja, ik ben wel blij maar over het spel kan ik moeilijk tevreden zijn.”

Gryson verliest, waardoor de weg open lag voor zijn achtervolgers om het kloofje dat er was te dichten. De Schampheleire probeerde alvast wel tegen Mastalerz, die verrassend voor 1. e4 had gekozen. Al na 6 zetten weigerde de Zottegemnaar in te gaan op een remiseaanbod (onrechtstreeks gedaan door een herhaling van zetten voor te stellen) en ook in het middenspel zocht De Schampheleire naar mogelijkheden. Maar Mastalerz is een blok beton en daar raak je zonder drilboor niet makkelijk door. Dat risico wilde De Schampheleire niet lopen en hij berustte dan toch maar in een puntendeling.

Een andere achtervolger was topfavoriet Thibaut Maenhout, die tegen Gregory Maraite een topper speelde. Maenhout bouwde de zaak rustig op en kon een duidelijk voordeel claimen na de opening. “Hij kende het niet en speelde het verkeerd en daarna deed hij wel logische zetten, maar te passief. Ik kon doen wat ik wou,” legde Maenhout uit. De afwerking was vlekkeloos. 1-0, Maenhout staat nu al terug aan kop en eindigde zijn betoog met een filosofische “Het kan verkeren, nietwaar.”

Verlinde-SoorsDe prijs voor “De schuivers van de dag” gaat naar Tieme Verlinde en Stef Soors voor hun remise in 35 zetten. Niets speciaals, ware het niet dat er niet één stuk van het bord verdwenen was. Ze hebben dus letterlijk enkel geschoven met de stukjes. Net als Mastalerz tekent Soors daarmee voor een vierde remise op vier. Voor Verlinde is het nog maar de eerste.

Tussen Bomans en Roos was het een stuk boeiender. Roos speelde scherp en bouwde traag maar zeker een erg gunstige stelling op (die op een bepaald ogenblik zelfs winnend leek). Een kwaliteitsoffer zag er veelbelovend uit, maar zorgde tegelijkertijd ook voor complicaties waardoor het uiteindelijk zelfs Bomans was die nog winstkansen had. Remise is dus tegelijkertijd een billijke uitslag én een uitslag die beide spelers als puntenverlies zien.

Viaene komt terug

In de Open Reeks -20/18 stonden de twee leiders, Van Cappellen en Larmuseau, tegenover elkaar. Larmuseau verraste met de Franse opening maar speelde toch een voordeeltje bij elkaar. Na een bijzonder lange strijd slaagde Van Cappellen erin een lang eindspel op remise te houden. Het was de laatste partij van de dag en enkele geboeide toeschouwers werden zelfs even uit de zaal gezet omdat ze het niet konden laten de mogelijkheden van beide spelers te bespreken (niet ver van het bord weliswaar).

ViaeneArvid Viaene had een poosje eerder al korte metten gemaakt met Hanne Goossens. “Ik kreeg voor het eerst dit toernooi mijn voorbereiding op het bord en toen ze een fout maakte met Da5 was het snel erg goed voor wit,” verklaarde Viaene achteraf. Inderdaad, het was eenrichtingsverkeer en de arme Hanne zag al snel sterretjes die ze niet meer weg kreeg. Viaene mee aan de leiding.

Bij de -16 kozen de toppers in de eerste onderlinge confrontaties voor veiligheid. Twee remises en een hergroepering vooraan. De -14 viel opnieuw op door bord 1, waar net als gisteren twee meisjes de dienst uitmaakten. Eva Baekelant speelt ijzersterk momenteel en dat moest Laura Saligo aan den lijve ondervinden. 4/4 voor Baekelant. Enkel Thibault Real kan voorlopig volgen. Hij won vlotjes van Lysander.

Elite:
1. Maenhout-Maraite 1-0
2. Verlinde-Soors 1/2-1/2
3. Bomans-Roos 1/2-1/2
4. Gryson-Gijsen 0-1
5. Mastalerz-De Schampheleire 1/2-1/2

-20/18:
1. Van Cappellen-Larmuseau 1/2-1/2
2. Viaene-Goossens 1-0
-16:
1. Schaeken-Ghyselen 1/2-1/2
2. Vandevenne-Reyniers 1/2-1/2
-14:
1. Baekelant-Laura Saligo 1-0
2. Real-Lysander 1-0

Alle uitslagen, paringen én partijen kan je vinden op de officiële site. Vanaf morgen zou er een live-uitzending voor handen zijn op deze website. Als de technische problemen opgelost raken, kan u de elitepartijen en de eerste twee borden van de reeksen live volgen. Hopelijk loopt alles goed en hoeven we dit bericht niet te verplaatsen naar morgenmiddag.

 1. Trees
  Trees15-04-2009

  Artikel in de Standaard gisteren (14/04).
  Veel schaakgenot !

 2. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye15-04-2009

  ‘De wedstrijden die zij spelen, zijn rechtstreeks te volgen via het internet’

  waar dan?

 3. Peter
  Peter15-04-2009

  Waar lees je dat Tom?

  Er staat enkel dat het vanaf morgen live zou moeten zijn, onder voorbehoud.

 4. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye15-04-2009

  in het artikel op de website van De Standaard (klik op Trees)

 5. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez15-04-2009

  hier de link :
  http://www.standaard.be/Krant/Beeld/Artikel.aspx?artikelId=5H28UN5S

  Kennen jullie iemand geabonneerd voor het artikel te krijgen ?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.