Maenhout en Gryson zetten eindsprint in

Yordi SchaekenDe vijf leiders zijn opnieuw uitgedund tot twee. Thibaut Maenhout won vandaag overtuigend van Stief Gijsen (“het deed deugd om zo te winnen”), terwijl Wouter Gryson na een gelijkopgaande partij het volle punt nam tegen Gregory Maraite. Bomans, De Schampheleire en Soors speelden vrij veilige (teleurstellende?) remises vandaag.

De spanning in de open reeksen blijft even groot als bij de elite. Larmuseau en Herman remiseerden, waardoor onder andere Van Cappellen terug nadert. Bij de -16 heeft Schaeken een schitterende zaak gedaan door Vandevenne te kloppen en bij de -14 staat Real opnieuw op kop. We kijken vandaag ook eens snel naar de allerkleinsten…

Brugge boven in ronde 7

Vijf leiders en geen enkel rechtstreeks duel: het was een speciale ronde vandaag, waar het scenario dat ze met vijf op kop bleven niet ondenkbaar was. Er werd dus een flinke dosis suspens verwacht.

Die suspens bleef uit in het eerste uur van de ronde, meer zelfs, twee van de leiders hadden toen al berust in een snelle remise. Roos en Soors schoven een saai potje en besloten al op zet 14 tot een puntendeling. Weinig over te zeggen. In Mastalerz-Bomans was het ietsje aantrekkelijker, maar na een wat onduidelijke opening bood Mastalerz remise van zodra zijn stelling er goed uit zag. Bomans had geen zin in risico’s en aanvaardde.

MaenhoutEen opvallende rol in dit toernooi is weggelegd voor de voorbereiding. Bijna alle spelers proberen hun tegenstanders te verschalken met een of ander ingenieus, nieuw systeempje (al dan niet succesvol). Het was dan ook enigszins verrassend dat Gijsen en Maenhout al na 5(!) zetten uit boek waren en begonnen aan een man tegen man-strijd. “Ik had samen met Tom Piceu en Tieme Verlinde de 3. Pd7-variant al voorbereid voor de ontmoeting tussen Gijsen en Verlinde. Ik wist dus wel wat ik wilde doen, maar wist het niet meer exact na wat er gespeeld was.”

Gijsen ging echter vrij snel in de fout (waarschijnlijk met La4) en Maenhout nam het initiatief in handen. “Het was tactisch, maar ik ben blij dat ik goed gerekend heb. Daardoor werd het uiteindelijk een relatief gemakkelijke overwinning en dat doet deugd. Nu blitzen en een bak bier kopen,” lachte de Bruggeling achteraf.

Tieme Verlinde slaagde er tegen De Schampheleire vrij snel in gelijke kansen te krijgen en ondanks een originele poging om er toch iets van te maken, werd het toch remise.

De vijfde leider van het gezelschap, Wouter Gryson, was dus de laatste die Maenhout nog kon volgen en hij had alvast de bedoeling dat ook te doen. “Al die droge remises, ik snap het niet goed. Ik was sowieso van plan om te gaan voor de zege. Ik heb dat dit toernooi misschien al te veel gedaan, waardoor ik onder andere tegen Glen gisteren nog verloor na remise geweigerd te hebben, maar ik vind het de enige juiste houding om voor de titel te gaan,” verklaarde die.

Maraite-GrysonTegen Gregory Maraite had Gryson zijn voorzorgen dan ook genomen. “Ik had me verwacht aan zijn voorbereiding en koos daarom voor Pe8, een variant die normaal niet zo goed is voor zwart, maar die wel een actieve stelling geeft en dat leek ons de beste keuze tegen Maraite.” Een duidelijke uitleg met een grond van waarheid in, want Maraite kende de zet niet en kon geen voordeel bij elkaar spelen. Gryson speelde actief en één keer er wat tactiek in de stelling kwam, begaf Maraite onder de druk en liep mat. 0-1. Het was niet de eerste keer dat Maraite zich tactisch liet ringeloren en vanuit die optiek kan de keuze van Gryson de juiste genoemd worden. “Maar het is altijd makkelijk zoiets te zeggen als je gewonnen hebt,” glimlachte die.

Maenhout en Gryson hebben dus een bonus van een half punt. Gryson speelt nog tegen Mastalerz en Bomans, Maenhout tegen Bomans en Roos. Spannend!

1 Gijsen Stief (2140)( 2.5) – Maenhout Thibaut (2282)( 3.5) 0-1
2 Roos Adrian (2115)( 1.5) – Soors Stef (2242)( 3.5) 1/2-1/2
3 De Schampheleire Glen (2256)( 3.5) – Verlinde Tieme (2201)( 3.0) 1/2-1/2
4 Maraite Grégory (2127)( 3.0) – Gryson Wouter (2183)( 3.5) 0-1
5 Mastalerz Xavier (1974)( 2.5) – Bomans Arno (2113)( 3.5) 1/2-1/2

De stand:

1. Maenhout, Gryson 4,5/7
2. Bomans, De Schampheleire, Soors 4/7
3. Verlinde 3.5
4. Maraite, Mastalerz 3
5. Gijsen 2.5
6. Roos 2

Van Cappellen komt terug

Het duel Larmuseau (Maarten)-Herman was het duel van de twee sterkste spelers van het -20/18-toernooi tot nog toe. De man van Aalter koos verrassend voor een open Siciliaans, maar vertelde dat dat eigenlijk eerder toeval was dan een specifieke voorbereiding. Dat bleek ook in de partij, waarin Herman weinig moeite had om gelijk spel te krijgen. Remise.

Jonas Van CappellenDaardoor kon Van Cappellen naderen tot op een half punt als hij won van de toernooirevelatie Robin De Vogelaere. Die had 4.5/6 bijeengespeeld en dat tegen Arvid Viaene (0.5), Michiel Larmuseau (1) en Jeroen Deschepper (1). Niet makkelijk dus, maar De Vogelaere speelde niet zijn meest gelukkige partij. Hij herhaalde een eerdere verliespartij en stond al na 7 zetten knalverloren. Van Cappellen won twee pionnen, stotterde nog wat in het middenspel, maar won uiteindelijk vlot. Deschepper had ook 4.5, maar speelde remise tegen Viaene, die achteraf vooral trots was op zijn manoevre Db3-Le6-Dd1.

Bij de -16 heeft Yordi Schaeken een uitstekende zaak gedaan. Schaeken speelde een slimme egelstelling tegen third seed en vriend Sander Vandevenne. Die beheerste de stelling echter niet zo goed en Schaeken tructe hem al snel een kwaliteit aan zijn been. De afwerking was een koud kunstje. Schaeken leidt met een half punt op Pieter Reyniers.

Bij de -14 blijft het enorm spannend, al heeft Thibault Real nu goede papieren. Real klungelde wat in de opening en het leek erop alsof Rein Verstraeten hem zou inpakken. Maar in het middenspel is Real niet te onderschatten en hij slaagde erin twee lopers te versieren. 1-0, een heel belangrijke zege. Intussen was Lisa Lagaert er niet in geslaagd haar ijzersterke reeks verder te zetten. Ze verloor van Pieter Saligo.

Bij de -12 is Nathan Gullentops op weg naar de titel. Hij won vandaag van Mardoek Thienpondt en heeft een half punt meer dan Lennert Lenaerts, die na en zege alleen tweede is. Bij de -10 zijn er nog vier titelkandidaten. Lowie Tomme, Arthur Ingelaere, Nicola Capone en Julie Delvaux hebben allen 5.5/7.

Bij de -8 ten slotte is het bijzonder onvoorspelbaar. Nathan Rasquinet leidde alleen, maar verloor vandaag van Kobe Bleuze waardoor Jasper Beukema opnieuw aan de leiding komt.

Speel alle partijen hier na.
Standen vind je op de officiële site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.