Op naar de clash der Bruggelingen

Maenhout-BomansEen definitieve schifting. Dàt is het resultaat van de voorlaatste ronde. Wouter Gryson en Thibaut Maenhout hebben hun partij gewonnen, terwijl achtervolgers De Schampheleire en Soors remiseerden na een bijzonder lange partij. De twee Bruggelingen strijden morgen voor de titel. Als Gryson wint, is hij zeker van de kroon.

Bij de -20 was er hetzelfde scenario: Larmuseau én Herman wonnen hun partij en strijden morgen voor de titel. Bij de -16 heeft Yordi Schaeken opnieuw gewonnen om morgen te gaan voor zijn eerste Belgische titel. De -14 blijft erg spannend na een remise van Real en de zege van Lars Swijsen. Voorts werd de speeldag ontsierd door enkele vervelende GSM-incidenten…

Gryson: “Het verliep ideaal”

Twee leiders die beiden speelden tegen twee underdogs en dus moésten winnen, wilden ze geen half punt achterkomen op de andere: een heldere situatie die aanleiding geeft tot een stevig potje vechtschaak.

Wouter Gryson nam het met wit op tegen de betonblok, Xavier Mastalerz. De Bruggeling had zich echter goed voorbereid en slaagde erin in een van zijn favoriete varianten te komen. “Ik had dit eigenlijk voorbereid voor tegen De Schampheleire, maar nu kwam het even goed van pas. Ik kende zowat elke variant in die opening en dat gaf een comfortabel voordeel,” legde Gryson uit.

Gryson-MastalerzAl snel werd duidelijk dat Gryson dankzij dat voordeel het gewapend beton snel zou veranderen in een bouwwerf. Hij speelde nauwkeurig, kreeg een ruimtevoordeel en won uiteindelijk een kwaliteit. Rond 16.30u leek de buit al binnen, maar Gryson moest toch nog langer dan verwacht ploeteren voor de zege, die uiteindelijk wel nooit in gevaar kwam. 1-0, Gryson in pole position voor de titel. Als hij morgen wint van Bomans, is Gryson Belgisch Kampioen.

Zijn grootste concurrent koos voor een trage opzet tegen Arno Bomans. “Het was wat traag en het stond zeker gelijk, maar toen ruilde hij de foute stukken en deed hij een wat onhandig damemanoeuvre,” verklaarde Maenhout zijn voordeel. Het enige wat hem nog kon tegenhouden, was de beruchte vlag. Op een bepaald moment tikte die weg tot 17 seconden, maar dankzij de halve minuut increment per zet was dat euvel rap opgelost. “Ik hoopte op een truc, maar het was helemaal kapot,” zei Bomans nog. 1-0, het blijft razend spannend.

Soors-De SchampheleireDe enige twee die de Brugse leiders nog in het vizier konden houden, waren Stef Soors en Glen De Schampheleire. Daarvoor moest een van de twee wel winnen en gezien de stevige reputatie van beiden leek dat niet zo evident. Toch had het gekunnen, want De Schampheleire liet zich trucen en verloor een pion om dan een bijzonder lang eindspel in te gaan. Soors probeerde wel, maar toen de torens eenmaal van het bord verdwenen, was de remise logisch. Beide spelers vallen af in de titelrace en spelen morgen nog voor een podiumplaats.

In de andere partijen wonnen Stief Gijsen en Gregory Maraite. Gijsen domineerde de topper om de laatste plaats en kwam nooit in de problemen. Roos kon niets doen aan de witte koningsaanval en de 1-0 stond al snel op het bord. Maraite is de enige speler die nog geen remises heeft gespeeld dit toernooi en wisselt knappe partijen af met belabberde ingevingen. Vandaag was het nog eens tijd voor het eerste. Na een gelijkopgaand begin liep het ergens mis voor Verlinde. Uiteindelijk ging het nog wat sneller dan verwacht na een mat in twee.

Uitslagen:
1. Maenhout-Bomans 1-0
2. Gryson-Mastalerz 1-0
3. Verlinde-Maraite 0-1
4. Soors-De Schampheleire 1/2-1/2
5. Gijsen-Roos 1-0

Stand:
1. Gryson, Maenhout 5.5/8
2. De Schampheleire, Soors 4.5/8
3. Bomans, Maraite 4/8
4. Gijsen, Verlinde 3.5/8
5. Mastalerz 3/8
6. Roos 2/8

Larmuseau en Herman blijven winnen

Bij de -20/18 zijn er ook twee leiders, maar in dergelijk open deelnemersveld is het tot de laatste ronde wachten wat er kan gebeuren. De paringen waren evenwaardig vandaag: Larmuseau nam het op tegen clubgenoot Deschepper (die op een half punt stond en met winst dus ook nog volop voor de titel kon gaan), Herman tegen Hanne Goossens.

Deschepper was de eerste die in de problemen kwam. In een chaotisch middenspel won Larmuseau een pion en iets later ook de partij. Herman had het een stuk moeilijker toen Goossens tamelijke papieren leek te hebben. Helaas voor Larmuseau blunderde de Geelse een vol stuk en verloor dus ook de partij. Herman blijft de grote verrassing van het toernooi. Voor het meisjestoernooi belangrijk, al was de zege van Nele Vanhuysen misschien nog belangrijker. In een verloren stelling ging de GSM van haar tegenstander af, waardoor Wiebke Barbier (die dacht een strategische remise te hebben gespeeld) plots een extra concurrente heeft voor de tweede plaats.

VandevenneBij de -16 is Yordi Schaeken dé grote favoriet voor de titel. Vandaag won hij opnieuw zonder veel moeite (van Dorian Van Den Heede) en blijft daarmee een half punt voor Pieter Reyniers én Wouter Ghyselen. Het begin van de ronde werd ontsierd door een tweede GSM-incident bij een van de grote kanshebbers op een podiumplaats, Sander Vandevenne. Na 1 zet ging diens alarm af (de GSM stond wel degelijk uit, maar hij had eerder zijn alarm gezet om het begin van de ronde zeker niet te missen, ironisch dus) en met een scheidsrechter op een meter van de tafel, was de forfait onvermijdelijk.

De -14 is in jaren niet zo spannend geweest. Thibault Real wint en wint, maar blijft elke ronde échte concurrenten over de vloer krijgen. Vandaag was het Jason Vandenberghe die er alles aan deed om over Real te wippen. Het mocht niet baten en na een spannende partij werd het remise. Goed nieuws voor Real, want in de tweede topper verloor Saligo van Swijsen. Real heeft een half punt meer dan Swijsen, Vandenberghe en de nieuwe naam aan het topschaak, Sander Hauglustaine, die vandaag weliswaar gelukkig won van Lisa Lagaert (die enkele winstkansen liet liggen), maar al heel het toernooi een degelijke indruk maakt en nu mee strijdt voor de ereplaatsen. Knap voor zijn eerste Belgische Kampioenschap.

Bij de -12 blijft Nathan Gullentops een halfje voor op Lennert Lenaerts, terwijl de -10 afstevent op een tweestrijd tussen Vadim Jamar en Nicola Cappone. De -8 lijkt in handen van Jasper Beukema, die als Nederlander het toernooi kan winnen, maar niet de Belgische titel (nieuw reglement). Wat dat betreft ligt Kristina Gombosuren in de pole.

U kan alle partijen naspelen op onze live-pagina. Alle uitslagen staan op de toernooisite.

 1. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye18-04-2009

  Go Lars! Go Sander!

 2. Tim
  Tim19-04-2009

  Kun je uberhaupt wel bestraft worden als je GSM uitstaat? veel meer dan dat kun je toch niet doen…

  en dan nog op zet 1, ik zou dat laten doorspelen als ik z’n tegenstander was… waarom kom je anders naar zo’n BK? om niet te schaken?

 3. volgjeneus
  volgjeneus19-04-2009

  Het probleem is dat de tegenstander niets in de pap te brokken heeft als de scheidsrechter het gehoord heeft.
  + het was blijkbaar een speler die redelijk hoog speelde, in zo’n voorlaatste ronde gaat het in je hoofd vaak al niet meer om schaken, maar wel om punten en om plaatsen.

 4. Eburoon
  Eburoon19-04-2009

  @ Tim: Je kan wel degelijk verliezen als je GSM eigenlijk uitstaat maar toch lawaai maakt, Nigel Short is het al tegengekomen. Als er ook maar enig lawaai uit dat ding komt, is het fataal voor de eigenaar.

 5. Ruben
  Ruben19-04-2009

  Ok, ik weet al wat te doen als ‘k het BK wil winnen… zijn wekker zetten 🙂

 6. mrxjn
  mrxjn19-04-2009

  die gsm regels zijn soms echt wel balen. ze missen kompleet hun doel. als je wekker af gaat,moet je tegenstander dan eigenlijk nog de winst claimen of ben je direct gejost?

 7. kris
  kris19-04-2009

  De tegenstander wilde in dit geval echt wel doorspelen, en was bijna even fel onder de indruk als “het slachtoffer”. Maar de scheidsrechter had het signaal gehoord, en kon niet anders dan ingrijpen. Hoe stom en spijtig dit voorval ook was: als er regels zijn gelden die voor iedereen. Elke deelnemer was ook heel goed op de hoogte van de eventuele gevolgen van het afgaan van GSM (of wekker).

 8. TheMirrorMan
  TheMirrorMan19-04-2009

  Dan ben je direct gejost, gemarct, gesylvind, geluct of geëduard.

 9. Theo
  Theo19-04-2009

  “Kun je uberhaupt wel bestraft worden als je GSM uitstaat? veel meer dan dat kun je toch niet doen…”

  Wel, officieel zeggen de regels zelfs dat je geen ‘electronical devices’ (oa een GSM) mag meenemen in de tornooizaal!

  Dus vanaf die BIEP of TUUT zegt ben je inderdaad al gesjost…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.