Bomans bezorgt Gryson kater

MaenhoutEen internetpanne en een katholieke hoteldirecteur die niets deed om die op te lossen, hielden ons heel de dag van het net, maar we zijn net op tijd om te melden dat Thibaut Maenhout vandaag voor de vierde keer Belgisch jeugdkampioen geworden is. Hij speelde remise tegen Adrian Roos nadat Wouter Gryson een totale offday had en van het bord geveegd werd door Arno Bomans. De andere kampioenen zijn Maarten Larmuseau, Yordi Schaeken, Thibault Real, Nathan Gullentops, Nicola Cappone en Kamiel Tomme…

Een verslag (met veel foto’s) van een spannende en spectaculaire speeldag die niet begon om 9u ’s morgens, maar wel enkele uurtjes vroeger…

Disco Night

21u: Disco Night. Iedere zaterdagavond organiseert Ol Fosse d’Outh een dansavond die voor de gelegenheid bemand was door schakers, veel schakers. Het was dus te verwachten dat een groot deel van de spelers niet met de meest frisse kop aan de start van de laatste ronde zouden verschijnen, die ’s morgens om 9u begon. Die verwachting werd zonder veel problemen ingelost. Om een voorbeeld te geven uit de -20: twee spelers slaagden erin om in de eerste vier zetten twee keer Pc3 te noteren, terwijl er eigenlijk Pf3 werd gespeeld. Beide spelers noteerden de zet tegelijkertijd fout.

Zoiets kan nog te wijten zijn aan verstrooidheid (al was dat hier waarschijnlijk niet het geval), de duidelijke katers van meerdere andere spelers lieten er geen twijfel over bestaan. Een van hen was Arno Bomans, die na halsoverkop uit zijn bed te zijn gesleurd dé topmatch van de dag moest spelen tegen Wouter Gryson. Wat dan volgde was op zijn minst merkwaardig: Bomans speelde droogjes zijn eerste zetjes en begon dan aan een veroveringstocht die amper anderhalf uur duurde.
Gryson Om 10u30 stond Gryson twee torens in het krijt en volgde de opgave. Een ongelooflijke ontknoping na een totale offday van Gryson, die misschien wel een van de slechtste partijen van heel zijn seizoen speelde en na de opgave enkele minuten verbaasd en verbijsterd achter het bord bleef zitten. Eén keer bekomen wenste hij zijn clubgenoot sportief het beste toe.

Voor Bomans een nieuwe opsteker. Met 5/9 is zijn toernooi meer dan geslaagd. De viering, bestaande uit water en slaap, kon beginnen.

Desalniettemin was de titel nog niet beslist. Daarvoor moest Maenhout nog een remise uit de brand slepen tegen tailender Adrian Roos. Vanzelfsprekend bood Maenhout om 10u31 remise, maar Roos toonde een grootse mentaliteit (en sportiviteit) door het aanbod te weigeren. Terwijl Soors-Maraite en Mastalerz-Verlinde op droge remises waren geëindigd, moest Maenhout dus nog even doorzetten. Uiteindelijk was dat niet echt een probleem en na de remise was de titel binnen. Maenhout op 1, Gryson op 2 (of 3). “Ik ben natuurlijk blij met de titel, maar toch vind ik de finale een beetje een anticlimax. Het is niet fijn dat het op die manier voor Wouter is afgelopen,” reageerde Maenhout meteen na de partij.

In de langste partij van de elite klopte De Schampheleire Gijsen na een wel erg warrige partij. De Schampheleire wipt zo nog naar de tweede plek.

Larmuseau wint afgetekend

Maarten LarmuseauBij de -20/18 beloofde de eindstrijd even spannend te worden als bij de elite. Maarten Larmuseau had de beste papieren, want zijn concurrent Jean Herman kreeg Arthur Hugaert op zijn bord. Geen hapklare brok, zeker niet omdat Hugaert nog speelde voor de titel bij de -20. De Gentenaar probeerde wel, maar raakte er niet door. Het omgekeerde kan evenzeer gezegd worden: Herman probeerde wel, maar had te weinig. Remise. Daardoor lag de weg voor Maarten Larmuseau helemaal open. De man van Aalter domineerde tegen David Roos en won één pion, twéé pionnen en de partij. De titel is voor Larmuseau. Arvid Viaene wint de -20.

De -16 was snel beklonken: Yordi Schaeken had genoeg aan remise tegen Dieter De Ridder. Die probeerde nog wel zijn kamer-en clubgenoot Pieter Reyniers te helpen, maar in een mindere stelling haalde Schaeken zijn slag snel thuis. Reyniers won knap en de andere achtervolger, Wouter Ghyselen, kon ook zijn toernooi positief afsluiten.

De -14 kon nog alle kanten op, maar hier was de situatie ruwweg dezelfde als bij de -16: leider Real had zoveel voorscheidingspunten verzameld dat een puntendeling genoeg was. Tegen toernooirevelatie Sander Hauglustaine was dat geen probleem: titel voor Real.

CapponeBij de -12 was er geen strijd meer: Lennert Lenaerts remiseerde salon (als je dat zo kan zeggen) en dus kon Nathan Gullentops hetzelfde doen voor de eerste plek. De -10 werd gewonnen door de autoritaire Nicola Cappone, de -8 door Jasper Beukema. Door de recente reglementswijziging, die op dit toernooi al is toegepast, kan Beukema echter geen titel winnen omdat hij schaaknederlander is. Hierover ontstond overigens een hevige discussie omdat de Beukema’s dit niet konden weten toen ze zich inschreven: de wijziging van het reglement volgde immers pas later. De tweede plek was voor Kamiel Tomme, die Belgisch kampioen is.

Het BK zit er weer op voor dit jaar. De gokchinees heeft, voor een keer, geld verdiend met dit toernooi en gaat daar een keer goed mee eten (als er één ding slecht was aan de voor de rest mooie locatie, was het wel het eten). U kan de komende dagen nog een interview met toernooiwinnaar Maenhout verwachten en voor het overige verwijzen we u graag door naar de officiële site voor alle uitslagen en kampioenen. De partijen kan u naspelen op onze live-pagina (die vandaag dus ook in de soep draaide door de internetproblemen).

Zoals ieder toernooi eindigen we met enkele foto’s:
Maenhout
De winnaar bij de elite
Jean Herman
Jean Herman, de revelatie bij de -18
Ghyselen
Wouter Ghyselen (spreek uit Gijselen), die knap gedeeld tweede eindigde bij de -16
Rein Verstraeten
Rein Verstraeten
Ian Vandelacluse
Ian Vandelacluse
Gijsen
Stief Gijsen
Tieme Verlinde
Tieme Verlinde
Sander Hauglustaine
Sander Hauglustaine, veel mensen kenden hem niet, maar nu zeker wel. Met 6.5/9 dé grote verrassing bij de -14. Hij werd door enkele topspelers gezien als een van de grootste talenten in die reeks.
Lisa Lagaert
Lisa Lagaert, uitstekend gestart, maar helaas voor haar moeten eindigen met een 0/2. Toch kan ze terug kijken op een geslaagd toernooi.
Arthur Hugaert
Arthur Hugaert, slecht gestart, goed teruggekomen, maar uiteindelijk gestrand op een tweede plek
Jamar
Vadim Jamar, derde bij de -10
Arno Bomans
Arno Bomans, met 5/9 een geslaagd toernooi
Hanne Goossens
Meisjeskampioene bij de -18/20: Hanne Goossens
Reyniers
Pieter Reyniers, tweede bij de -16
Adrian Roos
Adrian Roos, moedig maar laatste: je zou er je T-shirt van opeten
Beukema
Jasper Beukema, de winnaar bij de -8
Tomme
Kamiel Tomme, de kampioen bij de -8
Gombosuren
Christina Gombosuren, kampioene bij de -8
Cappone
Nicola Cappone, de kampioen bij de -10
Real
Thibaut Réal, de kampioen bij de -14
Schaeken
Yordi Schaeken, zijn eerste titel bij de -16
Maarten Larmuseau
Maarten Larmuseau, de juiste, want op de prijsuitreiking verscheen er een foto van zijn broer toen ze hem afriepen. Maarten won de -18 en de hele -20/18 reeks.

 1. Brul
  Brul19-04-2009

  Als ik me niet vergis, is het de vierde keer dat Thibaut kampioen wordt bij de elite, en de vijfde keer dat hij kampioen is geworden tout court (ooit eens gewonnen bij de -12 geloof ik).
  Congrats Maen!

 2. Rob
  Rob19-04-2009

  Well done lads!

 3. KAra
  KAra19-04-2009

  Hiermee neemt de gouden Brugse generatie in stijl afscheid.
  Proficiat Thibaut, Arvid, Wouter en Tieme!

 4. TheMirrorMan
  TheMirrorMan19-04-2009

  De kleuters zijn eindelijk uit hun kribben … Snif 😉

 5. De Gendt Eddy
  De Gendt Eddy19-04-2009

  Het komt mij voor dat de partijen op fabriek+ Roos-Maenhout en Maraite-Soors verwisseld zijn

 6. John
  John20-04-2009

  Waar zijn de eindstanden te vinden?
  Toch triest dat er zo weinig over de jongere reeksen te vinden is. Ook niet op de officiele site.

 7. Joris Pelemans
  Joris Pelemans20-04-2009

  John, wat zoek je van de jongere reeksen?

  De partijen vind je op http://2009.juniorchess.be/, al lijdt deze site helaas aan het typische “laatste ronde”-syndroom.

  Als ex-begeleider van 2 mannekes bij de -10 kan ‘k u mss nog wel wat meer vertellen, maar in principe kan je ook gewoon de partijen bekijken…

 8. Tom
  Tom20-04-2009

  Tweede bij de -10 was Lowie Tomme,Jamar Vadim was derde en niet tweede zoals vermeld bij de foto.

 9. Jan Lagrain
  Jan Lagrain20-04-2009

  Bedankt Tom

  De partijen van de -10 enz kan je trouwens ook op onze livepagina naspelen. De reden dat er geen echte verslagen van die reeks zijn, is een puur praktische, maar ik begrijp de opmerking wel heel goed.

 10. Nancy
  Nancy20-04-2009

  Weer een super spannend kampioenschap achter de rug..
  Toch een speciale vermelding voor de tweede plaats (gedeeld eerste)van Pieter Reyniers die tenslotte de week voor het kampioenschap zwaar ziek en met hoge koorts te bed lag en even een niet deelname overwoog. Blij dat je toch meedeed hoor én met wat een resultaat!

 11. Jan Sulman
  Jan Sulman20-04-2009

  Beste,

  Arno, Stief, Pieter, Jonas en Stefan. Door jullie afwezigheid was Nils de enige Belgische jeugdspeler die Nuvema-d4 zaterdag naar de overwinning kan helpen tegen de Stein, de club van Yordi. Het is hem weer gelukt! Om het bij de verliezers goed te maken nodigen we Wouter Gryson en Yordi ook uit in Oosterhout (nl) te komen spelen.

  Jan Sulman, voorzitter D4

 12. Jan Sulman
  Jan Sulman20-04-2009

  Ook al die andere Belgische toppers van groot tot klein, die het afgelopen jaar in onze talententeams hebben gespeeld. Met veel plezier heb ik jullie afgelopen vrijdag zien spelen. Geweldig allemaal!

  Jan Sulman, voorzitter Nuvema-d4

 13. Jan van Mechelen
  Jan van Mechelen20-04-2009

  Ik wil geen controverse starten, maar na het zien van de foto van de winnaar bij de elite komt het mij voor dat in ieder geval één deelnemer de beschikking had over stimulerende middelen die ik ook graag zou kennen!

 14. GastonDeBom
  GastonDeBom20-04-2009

  haha lachen geblazen:D

 15. Stijn D
  Stijn D21-04-2009

  Misschien was het gewoon de ‘roes van de overwinning’?

 16. Yen
  Yen21-04-2009

  Proficiat aan de kampioenen ! Jammer dat de einduitslag nog altijd niet op de site staat, dat ‘laatste-ronde-syndroom’ is toch wel wat frustrerend

 17. volgjeneus
  volgjeneus21-04-2009

  Inderdaad. Gelukkig hebben we dit verslag, maar dat betekent niet dat de organisatie op haar lauweren mag rusten; zo kennen we nog steeds de meisjeskampioenen niet (ok, we kunnen wel gokken, maar er komt heel wat rekenwerk aan te pas als we scheidingspunten moeten gaan uitrekenen; de computer kan dat vanzelf…), en ook de podiumplaatsen zouden wel leuk zijn om te kennen. Hophop, eindklassement!

 18. Jan Vanhercke
  Jan Vanhercke21-04-2009

  De uitslagen van de laatste ronde, en dus ook het eindklassement staat nu ook on-line op juniorchess.

  De internet problemen speelden ons deftig parten op zondag. Iets wat je op zo’n moment kan missen als kiespijn, want er is een pak ander werk op dat ogenblik. Een punt dat we voor volgend jaar reeds opgenomen hebben met de directie…. (evenals het eten dat iets meer gevarieerd mocht zijn).

  Tenslotte is alles diezelfde avond nog opgeruimd. Tegen 19h00 waren de zalen leeg.

  Gisteren hebben we alles teruggevoerd en voor de rest gerecupereerd…

 19. kris
  kris21-04-2009

  aan Jan vanhercke:

  als je dan het zinnetje “The standings and games after round 8 are ready” nog wil aanpassen, is het helemaal in orde!

  Alvast bedankt en een proficiat aan het ganse team voor een perfect georganiseerd BK

 20. Valery Maes
  Valery Maes21-04-2009

  en graag nog de partij uit R9 : De Schampheleire – Gijsen aub

 21. Jan Vanhercke
  Jan Vanhercke21-04-2009

  De tekst is aangepast. Even uit het oog verloren. De links zelf bevatten reeds de juiste informatie.

  aan Valery: zelf heb ik de notitieformulieren van de ontbrekende partijen niet. De PGN’s ervan zijn me beloofd in de loop van de week, en dan breng ik ze online.

 22. Ruben
  Ruben21-04-2009

  De lijst met geselecteerden voor WK/EK staan vanaf nu op de jeugdsite van de KBSB

 23. Guy
  Guy21-04-2009

  Is er eigenlijk al nieuws over het idee om naar de jeugdolympiade te gaan dit jaar?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.