Eisden haalt de titel in de Limburgse interclubs

Topper Eisden-BoutersemNa vier jaar Lommelse NLS-hegemonie is er dit jaar een nieuwe Limburgse kampioen. Eisden behield zijn leiding in een razendspannende slotronde, waarin het directe concurrent Boutersem partij moest geven. Boutersem werd tweede, NLS derde.

In tweede werd MSK (Maaseik) kampioen, maar voor de tweede plaats, die recht geeft op een plaats in eerste provinciale, moeten er nog testwedstrijden gespeeld worden. Zoals gebruikelijk werd de laatste ronde een gezellige, gezamenlijke gelegenheid in Hasselt…

Eisden doorbreekt hegemonie NLS

Vier jaar was NLS (Noord Limburgse Schaakkring) uit Lommel de onbetwistbare kampioen. De Noorlimburgse club kende zijn eerste successen met de komst van IM Mher Hovhanisian en teerde de seizoenen erna verder op het patroon dat toen werd gebouwd.

Vorig jaar veranderde er echter een en ander: NLS 2 promoveerde ook naar eerste en dus koos de ploeg uit Lommel ervoor om twee ploegen op te stellen die zouden kunnen meedraaien in eerste. Hierdoor bleven enkel Roy Schoemans (2242), Ruud Jansen (2178) en Albert Schenning (2034) als vaste spelers over in NLS 1 en belandden Jelle Sarrau (2258), Jan Lagrain (2086) en Jimmy Geboers (1950) in NLS 2. Die splitsing zorgde ervoor dat de NLS’en een wisselvallig seizoen speelden en net niet konden volgen aan de top.

SpeelzaalDe titelstrijd werd deze keer gestreden door twee andere vaste waarden in de Limburgse eerste provinciale: Eisden en Boutersem (dat inderdaad eigenlijk een Vlaams-Brabantse gemeente is, maar al erg lang meedraait in Limburg). Eisden heeft al jaren een sterke ploeg en steunt op de inbreng van enkele Nederlandse en Duitse buurspelers (het ligt vlak bij de grens). Boutersem baseert zich vooral op spelers van uit het Leuvense. Een mooi toeval was dat de laatste ronde een onderlinge confrontatie bracht. Erop of eronder dus in de gezamenlijke ronde in de KA1 in Hasselt, waar dit jaar 38 ploegen en 152 spelers hun opwachting maakten.

Eisden had met het ingaan van de laatste ronde de beste papieren: het stond drie punten voor op Boutersem. Voor de duidelijkheid: in Limburg speelt men al jaren met het driepuntensysteem, dat dit jaar voor het eerst ook in de nationale interclubs zijn intrede deed. Beide ploegen hadden evenveel matchpunten. Kortom: Boutersem moest de laatste ronde met 10-6 winnen, om zo gelijk te komen én te winnen op matchpunten (die het dan zou winnen dankzij de zege). Eisden kon voor de 14de keer kampioen worden. De laatste keer dateerde al van seizoen 1984-1985. Boutersem kon voor de 5de keer kampioen worden en de laatste keer voor hen dateerde van seizoen 1996-1997.

Genoeg redenen voor beide ploegen om met een sterk viertal naar Hasselt af te zakken. Eisden startte met Benjamin Nachbar (2181), Jack Renet (2186), Marcel Frenken (2155) en Ynze Mengerink (2055). Boutersem counterde met zijn sterkst mogelijke opstelling met Maarten Praet (2277), Steff Helsen (2168), Roel Goossens (2125) en Arnaud Aglave (2106).

Helsen-Renet op bord 2De spanning steeg toen enkele borden er een serieus feestje van aan het maken waren, met de partij Helsen-Renet op kop. Toen Nachbar-Praet iets later op remise eindigde, trokken de Boutersemse spelers nog feller van leer. Het liep echter niet zoals verwacht en op bord drie gaf Marcel Frenken Boutersem de doodsteek. Hij klopte Roel Goossens en Eisden verzekerde zich daarmee van 7 punten, genoeg voor de titel. De rest was een formaliteit, waarin Helsen nog won van Renet en Aglave-Mengerink op remise eindigde.

Eisden kampioen, Boutersem tweede en NLS 1 derde. Dat is het verdict. In tweede provinciale haalde MSK de kroon na een eveneens erg spannende laatste ronde, waarin maar liefst vijf ploegen nog in aanmerking kwamen voor de titel. De tweede plaats werd een ex aequo tussen Overpelt 2 en Hasselt 2, die zowel hetzelfde aantal bord- als matchpunten hebben. Een testmatch tussen die twee zal beslissen wie de tweede promotieplek zal grijpen.

Alle uitslagen en standen vind je op de vernieuwde site van de schaakliga Limburg.

Om af te sluiten nog een korte bloemlezing van wat je zoal kan vinden in de LIC:

Maarten Praet
Maarten Praet (2277), topbord van Boutersem

Sarrau-Grecuccio
Jelle Sarrau (2258)-Nicola Grecuccio (2205), bord 1 in het duel NLS 2-Genk 1, dat op 8-8 eindigde

Duhayon
Yves Duhayon (2232) bezette voor Landen 1 het eerste bord. Hij remiseerde tegen Roy Schoemans (2242), bord 1 van NLS 1.

Dal Borgo-Hamblok
Albin Dal Borgo (2214)-Roel Hamblok (2164) 1/2-1/2, bord 1 in Landen 2-Overpelt 1. Het duel eindigde op 8-8 na een Overpeltse zege van Stef Soors op Stéphane Carcan en een Landense zege van Pacolet op Camps.

Theunissen en Schuermans
Borden 1 en 2 van Diepenbeek: Robert Schuermans (2181) en Kris Theunissen (2200).

 1. Robbie
  Robbie26-04-2009

  Als ik me niet vergist heeft Eisden de laatste titel behaalt sinds 1977!!

 2. Robbie
  Robbie26-04-2009

  Ik heb me vergist.
  De laatste titel van Eisden was dat in 1985!!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.