Aronian wint Grand Prix van Nalchik

AronianNa een bijzonder spannende slotfase heeft Levon Aronian het vierde Grand Prix-toernooi (in Nalchik) gewonnen. De Armeen klopte in de laatste ronde co-leider Peter Leko in een spectaculair onderling duel. Leko werd tweede, Aronian’s landgenoot Akopian derde.

Voor Aronian is het de tweede zege in evenveel deelnames. Hij is daarom topfavoriet om door te stoten naar het door FIDE geplande kandidatentoernooi, dat de oorspronkelijk geplande match vervangt…

Editie in Nalchik verloopt zonder incidenten

De Grand Prix gaat gebogen onder een zware last. Na het afzeggen van drie van de zes organisatoren (Doha, Montreux en Karlovy Vare) en het plots veranderen van de WK-cyclus nadat twee toernooien al gespeeld waren, wordt de Grand Prix nog door weinigen echt serieus genomen.

Het doel van de Grand Prix was, oorspronkelijk, zes toernooien waarbij de sterkste speler uit die zes toernooien een match zou spelen tegen de winnaar van de Wereldbeker (een toernooi met rechtstreekse uitschakeling). De winnaar van die match zou dan de uitdager worden van de wereldkampioen.

Daar kwam uiteindelijk niets van in huis toen FIDE-voorzitter Illyumzhinov de match veranderde in een kandidatentoernooi, naar analogie met het toernooi dat in Mexico gehouden werd in 2007. Acht spelers zouden elkaar daar ontmoeten om uit te maken wie Anand of Topalov zal uitdagen.

De spelers konden er niet mee lachen. Toppers Adams en Carlsen trokken zich terug, telkens met eenzelfde duidelijke reden: Men verandert de regels van het spel niet als het spel al bezig is.

Toch is de Grand Prix erin geslaagd om alvast twee vervangende organisatoren te vinden voor de drie afzeggingen. Nalchik en Yerevan. Wat de editie in Nalchik zou geven, was dan ook best belangrijk, want zet misschien een trend voor de rest van de cyclus. En kijk: het deelnemersveld van het toernooi zag er prima uit met Aronian, Ivanchuk, Grischuk en Leko als favorieten.

Aronian met punt voorsprong op 1

Het toernooibegin werd gedomineerd door de man in vorm, Alexander Grischuk. Hij won twee partijen en hield er drie op remise tot Shakhriyar Mamedyarov in ronde 6 zijn feestje kwam verstoren. De leiding werd overgenomen door Levon Aronian, die in diezelfde zesde ronde al zijn derde zege boekte, nu tegen zwarte beest Ivanchuk. Aronian had eerder wel al verloren van Sergey Karjakin.

Voor Grischuk was de veer eventjes gebroken: hij verloor nog een keer van Kamsky en na een kleine opflakkering tegen Alekseev toonde ook Ivanchuk zich te sterk. Grischuk zou uiteindelijk nog op +1 eindigen, wat niet slecht is maar lang niet genoeg om voor de eerste plaats mee te strijden.

Aronian nam het heft in handen na een nieuwe zege tegen Pavel Eljanov. Tot de laatste ronde stond Aronian alleen op kop.

Toch kon hij die laatste ronde niet als leider ingaan, want zonder op te vallen was Peter Leko naderbij geslopen. Op zijn Leko’s: niet verliezen en profiteren van de kansen die zich doordeden (zoals tegen Kasimdhzanov, foto@Chessvibes). Leko en Aronian stonden beiden op +3 met het ingaan van de laatste ronde waarin het duel… Aronian-Leko op het programma stond.

Geen snelle remise, want dat mag niet volgens het reglement in de Grand Prix-toernooien, dus moest er gespeeld worden. Na een spannende partij gooide Aronian er een kwaliteitsoffer tegenaan en speelde hij Leko volledig weg. Dankzij twee vrijpionnen en twee ijzersterke lopers was de afwerking een koud kunstje voor de Armeen. Aronian wint de partij en het toernooi. Een herhaling van zijn eerste zege in Linares van twee jaar geleden, toen hij ook in de laatste ronde afrekende met Leko en solo naar de overwinning spurtte.

De tweede plaats ging naar Leko én Akopian. Akopian was aarzelend begonnen, maar speelde een bijzonder sterk tweede toernooideel waarin hij won van Kamsky, Bacrot, Karjakin en Eljanov.

Voor Aronian is het de tweede Grand Prix-zege in evenveel deelnames. Het spreekt dus voor zich dat hij veruit de beste papieren heeft in de algemene tussenstand (ook al staat hij momenteel nog achter Radjabov, die wel al 3 toernooien heeft gespeeld), zeker als je weet dat de volgende Grand Prix een thuismatch in Yerevan is. De Armeen zal daar zeker zijn beste schaak willen tonen.

De eindstand:
1. Aronian 8.5/13
2. Leko, Akopian 7.5/13
3. Grischuk, Bacrot 7/13
4. Alekseev, Gelfand 6.5/13
5. Kamsky, Svidler, Karjakin, Mamedyarov 6/13
6. Ivanchuk, Kasimdhzanov, Eljanov 5.5/13

– Alle info op Chessvibes en de officiële site.

 1. Theo
  Theo29-04-2009

  Mooi resultaat van Leko!
  Jammer van die laatste ronde, maar toch…2de plaats is wel sterk.

  Ivanchuk stelde nogal teleur.

 2. Robbie
  Robbie29-04-2009

  Tja, ik heb al dikwijls gezegd dat Ivanchuk vaak wisselvallig is,toch is hij nog altijd een klasbak van formaat.
  Leko presteert momenteel goed,maar hij maakt wel vaak remise. Daarom zal hij volgens mij nooit wereldkampioen worden.

 3. evanhaut
  evanhaut30-04-2009

  Leko’s prestatie hier is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Met brute krachtzetten heeft-ie getoond wat voor een achterhaalde verdiging dat russisch eigenlijk wel is..

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.