Ivan Sokolov domineert Brussels toprapid

SokolovIvan Sokolov heeft dit weekend het jaarlijkse rapidweekend in Brussel gewonnen. In een ijzersterk deelnemersveld was de Nederlander duidelijk de meerdere van Akesson en Nikolic. Sokolov scoorde 9/11, een vol punt meer dan Akesson, Nikolic, Andersson, Barsov, Ringoir, Popovic, Hetey en Amigues.

Er kwamen 102 schakers op het toernooi af, dat daarmee een van de grotere en sterkst bezette (dat zeker) rapidtoernooien van het land is…

Sokolov volgt Nikolic op

Vorig jaar deed Ivan Sokolov niet mee en was het Sergey Tiviakov die als Nederlandse topspeler werd aangetrokken om mee te spelen in het rapidtoernooi van CREB Brussel. Dit jaar bleef Tiviakov weg, maar was Ivan Sokolov terug, met de motivatie om beter te doen dan zijn voorganger vorig jaar.

Tiviakov verloor toen immers van Ivan Spanoghe wat het begin zou zijn van een matig tot zwak toernooi voor de Nederlander. “Profiteur” van dienst was toen Predrag Nikolic, die het spel domineerde van begin tot einde. Nikolic was er dit jaar wel opnieuw bij om zijn titel te verlengen.

SpeelzaalEr werd gespeeld over twee dagen aan een tempo van 25 minuten per partij. De locatie was, net als de vorige jaren, de Peugeot-garage van Declercq, wat altijd voor grappige taferelen zorgt.

Het toernooi is vrij simpel samen te vatten: Ivan Sokolov schoot als een ware Usain Bolt uit de startblokken en liet in de vijfde ronde zelfs co-topfavoriet Nikolic achter zich. 5/5 met een zege in een onderling duel: een betere start kan je niet hebben. Daarom besloot Sokolov ook om de rest van het toernooi controlerend schaak te spelen. Enkele remises waar nodig, maar altijd met de veilige, eerste plaats in het achterhoofd.

Met 9/11 was Sokolov dan ook duidelijk te sterk voor de tegenstand. Hij eindigde een vol punt voor een achttal, bestaande uit Akesson, Nikolic, Andersson, Barsov, Ringoir, Popovic, Hetey en Amigues. Zij hadden allen 8/11. De eerste Belg was dus Tanguy Ringoir, die het hier jaarlijks erg degelijk doet en dat nu nog eens toonde met een tpr van 2420.

U kan de uitslagen al bekijken op de site van CREB. U scrollt wat naar onder en dan zal u ze plots tegenkomen.

 1. Koen
  Koen05-05-2009

  In zijn partij tegen Akesson heeft Nikolic, die beter stond met zwart, zich verkeken op een torenoffer op g7 van Akesson, die drie zetten later de partij op zak stak. Als Nikolic die partij gewonnen had, zat de tornooiwinst er nog in…

 2. Gonzo
  Gonzo05-05-2009

  Sokolov speelt nu weer voor Bosnie- Herzegovina.

 3. Oscar
  Oscar06-05-2009

  @Koen. Ja maar naar verluidt stond Tanguy ook beter in zijn partij tegen Akesson…

 4. Koen
  Koen07-05-2009

  @ Oscar. Dat klopt. Akesson vertelde me dat Tanguy gewonnen stond, maar dat hij met een swindle toch nog de partij had kunnen binnenrijven…

 5. Oscar
  Oscar07-05-2009

  Die partij en enkele andere staan nu op de website http://www.creb.be

 6. steff
  steff07-05-2009

  Zou het ook mogelijk zijn de partijen in pgn beschikbaar te stellen?

 7. Fabrice
  Fabrice08-05-2009

  Partijen in pgn en photos zullen vroeg beschikbaar zijn op http://www.echecs-photos.be

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.