De wereld is sterker dan Azerbeidjan

KramnikIn een prestigerapidtoernooi heeft “The World” met groot overmacht een selectie van de sterkste Azeri’s geklopt. The world – met Anand, Kramnik, Shirov en Karjakin – haalde 21.5 punten, maar liefst 11 meer dan Azerbeidjan, dat met Radjabov, Mamedyarov, Gashimov, Guseinov en Mamedov zijn vijf beste pionnen had ingezet.

De hoofdrol was weggelegd voor een uitstekend spelende Vladimir Kramnik…

Kramnik vlamt

Wij Belgen zouden ons geen voetbalmatch “The Red Devils vs. The World” kunnen inbeelden. België-Andorra, georganiseerd door de Belgische Voetbalbond, klinkt iets aannemelijker. De parodieën die dan in de kranten zouden verschijnen, zouden geen moeite hebben om de voorzet in doel te koppen: de ene grap na de andere zouden onze trotse duivels tot duiveltjes herleiden.

Niet zo in Azerbeidjan, waar de nationale Schaakbond in alle geloofwaardigheid een match tussen Azerbeidjan en de wereld kan organiseren. Niet zomaar “The World”, want met wereldkampioen Anand, oud-wereldkampioen Kramnik, Shirov en Wijk Aan Zee-winnaar Karjakin was “The World” het Barcelona van het schaken. Toch is dit duel alles behalve een klucht, want Azerbeidjan heeft een uitstekend schaakvijftal met op kop wereldtoppers als Radjabov, Gashimov, Mamedyarov en subtoppers Guseinov en in mindere mate Mamedov.

Een duel dat dus écht een duel is, of althans, zou moeten zijn. Want uiteindelijk bleek de overmacht van “The World” ruimschoots te groot. Onder aanvoering van een schitterend spelende Kramnik werden de Azeri’s tot moes gespeeld. Vlad de Veroveraar scoorde 6.5/8, een score die hem een tpr van 2968 opleverde. Na een rustige start met twee remises zette Kramnik het toernooi naar zijn hand. Hij won er drie op rij om dan even te temporiseren tegen Radjabov. Daarna zette trein Kramnik zijn trip voort met een 2/2. Een heel goede prestatie.

Rapid is nochtans het domein van wereldkampioen Anand. De Indiër deed het ook allesbehalve slecht met 5.5/8 en illustreerde de wereldse overmacht. Van de vier wereldspelers scoorde trouwens niemand minder dan de helft. Shirov haalde het minste punten, maar met 4.5/8 deed zelfs hij het prima.

Voor de Azeri’s liep de veroveringstocht dus op een sisser af. Radjabov haalde net 4/8, de rest kreeg simpelweg “kletsen”, zoals dat zo mooi heet. Mamedyarov 3/8, Gashimov zelfs maar 2/8.

Uiteindelijk mondde dit eenrichtingsverkeer uit in een 21.5-10.5 zege. Er hoeft geen verdere uitleg bij: de uitslag zegt alles. U kan meer informatie vinden op de site van de het toernooi.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.