De gokchinees: het Vlaams Kampioenschap

Dankzij zijn grote winst na het Belgisch Jeugdkampioenschap is onze Chinees opnieuw enthousiast over gokken in de schaakwereld. Morgen begint een nieuwe etappen: het Vlaams Kampioenschap in Gent. Geen makkelijke opdracht, want in plaats van 10 spelers zijn er in Gent 18 spelers, waarvan er nog maar 15 bekend zijn.

Toch gaat onze Chinees voor het grote geld. Wie wint het Vlaams Kampioenschap?…

Tom Piceu en Stefan Docx favorieten

Na de Jean Jaures-organisatie van vorig jaar keert het Vlaams Kampioenschap dit jaar terug naar het clubhuis van Gentse concurrent KGSRL in het hartje van de stad. Net als in de vorige jaren zal er in een elitereeks duchtig gestreden worden om de prijzenpot. Niet simpel, want in tegenstelling tot de Belgische Kampioenschappen (zowel jeugd als volwassenen, die sinds dit jaar ook overschakelen naar 10) zijn er 18 spelers die hun kans wagen.

Gokken op de afloop is dus alles behalve een sinecure, maar onze Chinees heeft zelfvertrouwen geput uit het Belgisch Jeugdkampioenschap. Daar maakte hij maar één foutje (Wouter Gryson had hij verwisseld met Tieme Verlinde) en voor het overige kwamen zijn voorspellingen naadloos uit.

In dit Vlaams Kampioenschap is het erg interessant om te kijken wie voor de verrassing zal kunnen zorgen. Van de 18 spelers zijn er voorlopig al 8 spelers met minder dan 2200 elopuntjes. En er moeten nog 3 spelers bekend gemaakt worden.

De verrassing zal dus uit dit reservoir gekozen worden: Roel Hamblok, Robert Schuermans, Peter Nuytens, Adrian Roos, Hanne Goossens, Lennart De Bock, Nicolae Atanasiu en Benny Todts. Robert Schuermans heeft ervaring zat en hoort misschien niet in dit rijtje thuis. Hij zal ongetwijfeld wel weer een belangrijke rol spelen in het toernooi, aangezien hij al bijzonder dikwijls een 22 en 2300 over zijn knie heeft gelegd.

Op wie zetten we ons geld niet in? Dat is altijd een heikel punt en mijn grote baas krijgt iedere keer bakken scheldmails van misnoegde schakers over zich heen, maar als rechtgeaarde Chinees kan ik niet anders dan adviseren op wie je je geld niet mag inzetten. Wij kiezen dit jaar voor het Todtsdom. Benny Todts was vorig jaar magnifiek en aangezien het Todtsdom nogal veel hobbels op een ook nog eens kronkelende weg vertoont, denken we dat hij dit jaar geen geld zal opbrengen. Dit is misschien wel onze grootste gok, want voor hetzelfde geld zet Benny Todts het toernooi en zichzelf weer op zijn kop.

Hetzelfde geldt voor Nicolae Atanasiu. De magic van Speedy Gonzalez lijkt wat uitgewerkt. Atanasiu zakte meer dan 100 elopunten en maakte het afgelopen seizoen een ietwat belabberde indruk. Hij zal sowieso zorgen voor spektakel en een originele touch, maar punten pakken? Nèèè.

NuytensNeen, om echt te gokken, hebben we een selectie van drie gemaakt: Peter Nuytens, Adrian Roos (zijn vriendin staat niet op de lijst) en Hanne Goossens gaan het goed doen. En uit die drie kiezen wij voor Peter Nuytens. Waarom? De reden is eigenlijk eenvoudig. Nuytens is een echte pokerliefhebber en 2009 is het jaar van de pokerspelers. Nakamura won eerder deze week nog het Amerikaans Kampioenschap, maar de meest opvallende prestaties tot nog toe kwamen van Alexander Grischuk, die het pokeren even aan de kant schoof om opnieuw te tonen dat hij een topschaker is, ondermeer door Linares te winnen. Er is dus maar één voorwaarde aan onze gok: Nuytens moet de chips even aan de kant laten en hij zal onze verrassing worden!

Wie verwachten we aan de top van het klassement? Wel, ook daar zal één “verrassing” tussenzitten. Onze top 3 eindigt immers met Thibaut Vandenbussche. Geen écht grote verrassing, aangezien hij de vierde elo is momenteel, maar toch. Op nummer 2 plaatsen we Stefan Docx. Het moge duidelijk zijn dat enkel details zullen beslissen over de eerste twee plaatsen. Op 1 kiezen we voor titelverdediger Tom Piceu. Geen onverwachte keuze, maar Docx en Piceu zullen er volgens ons een pittig duel van maken en we gokken op de toernooifeeling die Piceu voor dit Vlaams Kampioenschap heeft.

Er moeten nog 3 spelers bekendgemaakt worden, dus het spreekt voor zich dat bij een onverwachte aap uit de mouw (ik zeg maar iets: een Mher Hovhanisian) het advies van de Chinees ernstig zal wijzigen. Maar dit zijn voorlopig zijn two, en over 5 dagen 100, cents.

U zal het de komende dagen kunnen volgen op deze website. Bij deze lanceren we meteen ook nog een kleine oproep: als er lezers zijn die vanuit Leuven op en neer gaan naar Gent, laat het ons aub weten. Eeuwige roem is de beloning.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.