Docx op weg naar Vlaamse titel?

DocxDe voorlaatste speeldag bracht opnieuw een pak spektakel. De trend werd gezet door Thibaut Vandenbussche, die Draftian van het bord offerde. Docx profiteerde optimaal van de misstap van zijn concurrent met een remise tegen Hamblok, maar vooral door te winnen van Tom Piceu. Todts en Atanasiu verwenden het publiek, terwijl ook op de andere borden heel wat gebeurde.

Docx is alleen eerste en krijgt morgen een unieke kans om de Vlaamse titel binnen te halen. Hij speelt met wit tegen Stefaan Deman…

Vandenbussche kraakt Draftian

“Topper zoekt subtopper” was het centrale thema in de vijfde ronde van dit Vlaams Kampioenschap. De topfavorieten vermeden elkaar en ontmoetten allen iemand uit de “lagere” eloregionen. Dat is zeker relatief, want vooral Vandenbussche-Draftian was een bijzonder belangrijke affiche. Als de Armeen deze hindernis kon nemen, zag het er niet slecht uit voor de rest van zijn toernooi.

VdbVandenbussche daarentegen zon op wraak na zijn wrange 0.5/2 van gisteren. Hij koos voor een ietwat eigenaardig ogende variant in het Siciliaans (met b3 en een snelle De2) en speelde bijzonder agressief f5. “Het lijkt misschien wat snel, maar ik dacht dat ik voldoende aanval had,” vertelde Vdb achteraf. Zo bleek ook in de partij, want plots ramde de Gentenaar Pf6 op het bord. Een raak offer met een diepere pointe (Lxd4 en dergelijke). Voor Draftian het sein om weer eens een konijn uit zijn met heel veel konijnen gevulde hoed te toveren. Helaas werden zijn pogingen deze keer meteen in de kiem gesmoord. 1-0, een klap in het gezicht en een must voor een spannend toernooieinde.

Docx was op dat moment al klaar. Hij koos voor de Philidor, een opening die precies aan populariteit aan het winnen is (al zijn de resultaten nog niet eenduidig positief). Hamblok had het spelletje slim gespeeld. Hij doodde de stelling en bleef met een miniem plusje over, genoeg voor een remise.

In de achtergrond was Tom Piceu een lange, theoretische variant aan het uitspelen tegen Robert Schuermans. “Ik vond het een beetje vreemd, want Robert had deze variant al ooit gespeeld, maar ze is helemaal niet zo goed voor zwart,” legde Piceu uit. “De combinatie van de twee stukken en de vrije d-pion is heel sterk en het is moeilijk om daar tegen te verdedigen.” Zo gedacht, zo gedaan. 1-0, Piceu opnieuw mee in het bootje van de favorieten.

Al deze topduels moesten echter wijken voor de twee publiekslievelingen: Benny Todts nam het met wit op tegen Nicolae Atanasiu. Spektakel verzekerd en inderdaad, al na een zestal zetten pronkte de Brusselaar met een toren op h7. “Ik kon er deze keer niets aan doen, het was zijn schuld,” grapte Todts. Intussen begonnen de toeschouwers in de bar duchtig in te zetten op welke zetten beide heren zouden spelen en vooral welke zetten zouden passen bij de stijl van de twee.

TodtsHet vertier voor de fans verminderde er niet op. Todts domineerde en leek makkelijk te gaan winnen, maar deed dan het “Todtsdom” alle eer aan. Hij pakte uit met een hele reeks bizarre paardmanoevres. Pf3-Pg5-Pe6-Pg5-Pf3-Pd4-Pf3-Pg5 en dat allemaal in een bestek van een tiental zetten. Speedy Gonzalez wilde niet onderdoen en speelde daarom enkele keren Th6, Th8 en terug, gevolgd door Kg8.

Na dat olijke intermezzo besloot Atanasiu toch maar eens iets te ondernemen en hij speelde het prima e5, waarna Todts nog maar eens zijn paarden omspeelde, met de dame schaak gaf (Pxg7 miste hij helaas) om uiteindelijk Pe6xc5 te doen. Een nieuw veld voor het paard en een pion meegegraaid. Het hyperactieve paardje kon de partij wel eens beslissen.

Maar Atanasiu vond de tijd voor Eutanasiu nog niet gekomen, terwijl Todtsky de leer van zijn voorganger Trotsky volgde: aller eerlijk verdelen. Atanasiu kwam terug in de partij en kon zelfs beslissen met e2. In plaats daarvan besloot de Brusselaar de koning terug te trekken en uiteindelijk was remise een meer dan billijk resultaat na een héél amusante partij waar beide spelers meermaals winstkansen lieten liggen.

Dat was niet de enige partij die de moeite is om na te spelen. Ook Verduyn-Deman was erg boeiend (en speciaal), net als het scherpe Van Herck-Tonoli.

Docx wint topper

Docx had een voordeeltje vergaard dankzij de nederlaag van Draftian, maar hij had één groot nadeel: hij moest nog tegen Tom Piceu spelen. En jawel: ronde 6 bracht de clash der favorieten.

Docx-PiceuEen boeiende strijd ontspon zich en het was niet duidelijk wat er precies zou gebeuren. “Degene die de eerste fout maakte, had problemen,” aldus beide kemphanen. “En dat was Tom. Zijn 23.Pg6 was niet goed. Pc4 was misschien wel een interessante optie. Op zich wel jammer, want het was een interessante stelling, maar ik ben natuurlijk heel tevreden,” vertelde Docx achteraf. Piceu beaamde de analyse van zijn collega. U hebt het al door: Piceu maakte dus de eerste fout en deze keer liet Docx zijn prooi niet los: 1-0. “Stefan speelde het beste schaak,” gaf de Bruggeling ruiterlijk toe na de partij. Morgen kan Docx de Vlaamse titel binnenhalen als hij met wit wint van Stefaan Deman.

Op bord 2 leek Draftian niet ver te komen in een stonewall (surprise), maar hij puurde alles uit de stelling tot Hamblok zélf het centrum opende en zich deftig misrekende. Voor Draftian is één konijn genoeg. 1-0.

Op bord 3 was er een héél nerveuze strijd bezig tussen Benjamin Tonoli en Thibaut Vandenbussche. Tonoli speelde goed, maar kon pas echt een voordeel claimen toen Vdb een ernstige fout maakte. De Humbeeknaar kon een kwaliteit pakken, maar verkoos een pion in de veronderstelling dat het stellingsvoordeel wel zou doorwegen. Een vergissing, zo bleek achteraf, want Vdb verdedigde zich met hand en tand en beperkte de schade tot die ene pion. In een razendspannende tijdnoodfase was de remise een feit.

SchuermansOp de andere borden is Johan Goormachtigh aan een ware comeback begonnen en scoorde ook Stefaan Deman, die al 4/6 optekent. Schuermans won van Atanasiu, nadat die opnieuw een variant speelde met een rot geurtje aan en opnieuw zijn koning op f8 parkeerde. Spectaculair, maar Schuermans had er geen medelijden mee. Jammer genoeg werd Schuermans zijn avond alsnog verpest door de bekerwinst van Racing Genk tegen zijn favoriete ploeg KV Mechelen. In de voormiddag speelde de Deurneman nog in een trui van Inter Milaan, in de namiddag kwam het oude KV Mechelen T-shirt van Cisse Severeyns naar boven. Helaas voor hem zonder gevolg.

Naar de open reeks dan, want daar is de jeugd het toernooi aan het domineren. David Roos verraste en veraste al favoriet Gorchkov (die overigens 0/2 scoorde vandaag en definitief uitgeteld is) en vandaag bleef hij in die lijn voortspelen met een 1.5/2. Zijn grootste concurrenten zijn Rein Verstraeten, die vandaag een vlotte zege haalde tegen Patrick Moens, en David Du Pont. Du Pondt scoorde een uitstekende 2/2 tegen Gorchkov en Van Scheurbeek, hoegenaamd geen geschenkjes. Morgen zal alles beslist worden in enkele onderlinge duels.

Je kan alle partijen van de gesloten en de open reeks naspelen op onze live-pagina. Morgen vanaf 11u kan je de laatste ronde ook live volgen. Tot dan.

 1. Draw
  Draw24-05-2009

  Pippo stelde deze meer dan terechte opmerking op het forum van de livepartijen.

  “Kan dit zomaar, spelers die tijdens hun partij het café binnenlopen waar de stellingen live geprojecteerd worden en zo de commentaren van de toeschouwers over hun aan de gang zijnde partij kunnen meepikken?”

  Heeft hier niemand problemen mee? Ik kan mij inbeelden dat dit ooit tot probleemsituaties kan lijden.

  Ik vind het persoonlijk een prachtig concept, zo heeft het meer zin voor supporters om eens te komen kijken en worden te topborden niet gestoord.
  Maar het nadeel: beïnvloeding van de partij al dan niet gewild mag toch zeker niet onderschat worden.

  Mogelijke Oplossingen ?!
  1) het verbieden om na een halfuur nog naar de bar te gaan…
  2) drank ergens anders kunnen bestellen…

 2. Peter
  Peter24-05-2009

  Ik ben ook een dagje gaan kijken en ik moet zeggen dat het een probleem zou kunnen geven, maar in dit geval is de sociale controle zo groot dat er geen beïnvloeding gebeurt. Er waren altijd minimum 5 toeschouwers op een beperkte ruimte en die letten goed op of er spelers in de ruimte waren. Er wordt wel eens gelachen, maar ik heb geen enkel moment gezien dat een speler zou kunnen profiteren van de situatie.

  Theoretisch zou het wel kunnen natuurlijk. Een afgescheiden bar zou wss de perfecte oplossing zijn.

 3. Rob
  Rob24-05-2009

  Gezien het om de topborden gaat, zijn het toch spelers die al eens wat dieper kunnen rekenen?
  De mogelijke beïnvloeding is toch echt wel beperkt dan? Als je niet “in een partij” zit, kun je toch nooit zoveel zien als achter het bord?
  Het zou niet mogen kunnen, dat is waar, maar het moet zeker ook niet overschat worden…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.