Van den Berkmortel wint in Humbeek

Van den Berkmortel, archieffotoOnze aandacht werd vooral opgeslorpt door het Vlaams Kampioenschap, maar intussen trokken 145 schakers naar Humbeek, waar zondag hun editie van het criterium plaatsvond.

Na een spannend toernooi waren er drie spelers, die plaats 1 bezetten: Deschepper, De Herdt en Van den Berkmortel. Uiteindelijk won die laatste het pleit dankzij de scheidingspunten…

Ook in Humbeek een nieuwe locatie

Veel toernooien lijken het niet te makkelijk te hebben om een vaste locatie te vinden. Ook in Humbeek moest men dit jaar op zoek naar iets nieuws. Verbouwingen in de “normale” zaal noopten de Humbeeknaars ertoe om uit te wijken naar sportcentrum Eternit in Kapelle-op-den-Bos. Voor het eerst werd er ook samengewerkt met een nieuwe club, Jeugdschaak Het Wit Paard, een club uit Kapelle-op-den-Bos.

Door de ietwat ongelukkige timing viel het toernooi samen met heel wat andere schaakevenementen: Het Vlaams Kampioenschap, het schaakweekend in Limburg en de JEF in Luik. Daarom besliste de organisatie nu al om het volgend jaar iets vroeger te organiseren, op 9 mei.

Desalniettemin kwamen er nog steeds 145 schakers op af. Ook al is dat naar Humbeekse normen weinig (het was de minst bevolkte editie in jaren), slecht is het zeker niet. De favorieten kwamen uit Nederland: Dirk Van Dooren en Theo Van den Berkmortel.

In de open reeks begon het al in ronde 1, toen Yasseen De Herdt zijn trein had gemist en meteen op achtervolgen aangewezen was. Dat deed hij wel prima en samen met Jeroen Deschepper en Theo Van den Berkmortel domineerde hij het toernooi. Uiteindelijk haalden die drie 5/7 (De Herdt 5/6) en omdat ze niet allemaal onderlinge duels hadden gespeeld, moesten de scheidingspunten de doorslag geven, in het voordeel van Van den Berkmortel. De Herdt werd tweede, Deschepper derde. Dirk Van Dooren volgde met 4.5/7 op een half punt.

ReyniersZoals in ieder criterium zijn er ook jeugdreeksen en daarin viel één ding op: de winnaars domineerden hun reeks met grote overtuiging. Pieter Reyniers won de -16 met 7/7 en dat huzarenstukje deed Joris Verhelst over bij de -14. Ben Tuerlinckx won de -12 met 6.5/7, ook nagenoeg perfect.

De -10 was spannender, want daar besliste het onderling duel tussen Vadim Jamar en Thomas Demarré over de titel. Jamar won de match én de eerste prijs. Bij de -8 blijft het aantal deelnemers gestaag toenemen. Nu kwamen er 24 -8’ers schaken, waarvan er drie 7/9 haalden. Matthias De Pauw, Nathaniel Faybisch en Olivier Verheyen. De prijzen werden in die volgorde verdeeld.

 1. Joris Pelemans
  Joris Pelemans28-05-2009

  Waar zijn de uitslagen te vinden?

 2. Hugo VS
  Hugo VS29-05-2009

  Naar jeugdtornooi gaan en links staan de uitslagen.

 3. guy
  guy29-05-2009

  typisch Yasseen :p

 4. Garnaalkroket
  Garnaalkroket31-05-2009

  Vreemd dat er in elke reeks een wedstrijd werd gespeeld op de 25e van de 14e maand (?) in het jaar 1895, ik kan er niet aan uit maar goed xD

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.