GM Van Beers wint BK Oplosschaak, Belgen winnen het monster

Van BeersTijdens de recente Duitse oploskampioenschappen toonde Eddy Van Beers zijn klasse in die discipline door de laatste norm te halen die nodig is voor de GM-titel.

Die titel kon hij zaterdag vieren in Schilde, waar naar jaarlijkse gewoonte het Belgische Kampioenschap Oplosschaak werd gehouden. Van Beers toonde zijn bloedvorm door voormalig wereldkampioen Michael Pfannkuche te verslaan. België won tegelijkertijd ook “Het Monster” tegen Nederland…

Belgie klopt Nederland

Nog niet zo lang geleden kroonde Eddy Van Beers zich tot GM in het oplosschaak en dat werd zaterdag uitgebreid gevierd in het Belgisch Kampioenschap oplosschaak in Schilde.

Net als vorig jaar veel schoon volk, met op kop de Duitser Michael Pfannkuche, de titelverdediger (hij won vorig jaar ook) én oud-wereldkampioen. Ook de Nederlandse GM Dolf Wissmann is allesbehalve een kleine garnaal.

PfannkucheMaar Van Beers behoort nu dus ook tot het kransje GM’s en toonde dat meteen: hij had 3 uur en 59 minuten nodig om zijn 55 punten bijeen te schrapen, 2 meer dan Pfannkuche (foto). De Nederlander Hans Uitenbroek werd derde, Andy Ooms vierde. Ooms is daarmee tweede Belg, maar zelf vond hij het vooral spijtig dat Marcel Van Herck niet kon meespelen vanwege het Vlaams Kampioenschap. Een pittig duel ging daardoor verloren, maar Ooms moest niet treuren, want aan Gilles Regniers had hij eveneens zijn handen vol. Uiteindelijk slaagde de Westerlospeler erin om Regniers op 2.5 punt te houden. Regniers was de derde Belg.

Er is ook een B-reeks in het oplosschaken, voor beginnende oplossers. Daarin was het bijzonder spannend, want een strijd tussen Mathias Philipsen, Marc Van Dyck en Yves Regniers drong zich op. Philipsen leek het laken naar zich toe te trekken, want hij had de betere tijd tot de jury een aap uit de mouw toverde. Het had, uiteraard per vergissing, een telfout gemaakt waardoor niet Philipsen, maar wel Yves Regniers zich tot laureaat mocht kronen.

Tijdens dit BK werd ook een mini-interland georganiseerd tussen Belgie en Nederland. Hierbij werden de uitslagen van de beste drie van elk land vergeleken. De Belgen haalden het met 7.5 punten voorsprong. De wisselbeker, met de prachtige bijnaam “Het Monster”, blijft daarmee in Schilde.

De uitslagen:

OBOK:
1. Eddy Van Beers (Geelse) 55 p. 3u59 – 2. Michael Pfannkuche (D) 53 p. 3u55 – 3.Hans Uitenbroek (NL) 48 p. 3u52 – 4. Andy Ooms (Westerlo) 47,5 4u – 5) Peter Bakker (NL) 47 p. 3u55 – 6. Gilles Regniers (KGRL) 45 p. 3u27 – 7. Johan de Boer (NL) en Koen Versmissen (NL) 45 p. 4u. – 9. Axel Steinbrink (D) 43 p. 3u48 – 10. Dolf Wissmann 39 p. 4u. – 11.Luc Palmans (Nieuwe Toren Eisden) 24 p. 4u. – 12. Mark Vandemeulebroucke (BSS) 22 p. 3u52 – 13.Peter Jansen (USA) 21 p. 3u58 – 14. Stephan Carcan (Landen) 20,5 p. 4u. – 15. Robert De Hert (Moretus Hob.) 16p. 3u52 – Tom Coenen (Moretus) 9 p. 4u.

OBOK-B:
1) Yves Regniers (KGRL) 37,5 p. 3u57 – 2) Mathias Philipsen (Geelse) 36,5 p. 3u25 – 3) Marc Van Dyck (Westerlo) 36,5 p. 4u. – 4) Sander Vandevenne (Geelse) 34 p. 4u. – 5) Dirk Verlinden (Deurne) 33 p. 4u. – 6) Vadim Jamar (Fleurus) 20 – 4u. – 7) Carlo Doossche (SKOG) 5 4u.

 1. David Roos
  David Roos30-05-2009

  Is het logisch dat’k de man op de voorkant met een klein magnetisch bordje zie en daar achter iemand met een gewoon schaakbord ?

 2. Theo
  Theo30-05-2009

  In oplosschaak mag je uw eigen wapens meebrengen. Al was dat een schaakbord van 20m2!

 3. Ignaas Vandemeulebroucke
  Ignaas Vandemeulebroucke03-06-2009

  In oplosschaak mag ieder deelnemer zijn eigen set(je) meenemen en mag je tijdens het oplossen best gewoon met je stukken schuiven, een variantje uitproberen dus.
  20 vierkante meter is “lichtjes” overdreven, tenzij je er een Olympische discipline wil van maken!

 4. Jan van Mechelen
  Jan van Mechelen04-06-2009

  Gefeliciteerd Eddy en toch ook Andy! Is er een site waar data voor oploskampioenschappen staan gepubliceerd. Hoeveel van dit soort toernooien zijn er jaarlijks in Belgie? Ik zou er ook graag aan meedoen

 5. Gilles
  Gilles05-06-2009

  In België zijn er naar mijn weten jaarlijks twee echte oplostornooien en maandelijks is er ook een oplosavond.
  Om van alle data op de hoogte te blijven zijn Ignaas Vandemeulebroucke en Luc Palmans de beste contactpersonen. Alle oplosgelegenheden worden ook aangekondigd in Horizon, een elektronisch tijdschrift gewijd aan schaakproblemen. Voor een schamele 5€ per jaar is dit bij Luc Palmans te bestellen. Zeker de moeite!

 6. Jan van Mechelen
  Jan van Mechelen05-06-2009

  Dank U, Gilles!

 7. Andy
  Andy06-06-2009

  een overzichtje van de oplostornooien:

  eind januari: europese oplosdag: oplossers lossen in heel Europa op de dezelfde dag dezelfde gaves op. Vorig jaar in Gent, daarvoor in Aarschot, Schilde.
  maart: Nederlands kampioenschap in Nunspeet op zaterdag terwijl zondag een studieoplostornooi georganiseerd wordt door Arves.
  eind mei: belgisch oploskampioenschap in ’s Gravenwezel.
  november: Henk Hagedoorn oploswedstrijd (Nederland)

  Maandelijks is er een oplosavond (nu de laatste woensdag van de maand), deze locatie kan varieren (meestal Antwerpen, Westerlo, Brussel, Gent)

 8. Jan van Mechelen
  Jan van Mechelen06-06-2009

  Dank U, Andy!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.