Viertal wint in Maastricht

Brandenburg-LarmuseauEmmanuel Berg, Yuri Solodovnichenko, Wouter Spoelman en Sipke Ernst hebben in Maastricht hun favorietenrol waargemaakt. Allen verloren ze geen enkele partij en speelden ze drie remises, goed voor een 5.5/7. Berg haalt het op scheidingspunten.

De Belgen werden vooral verwend door Maarten Larmuseau, die een schitterend toernooi bekroonde met een laatste ronde op bord 4 en een tpr van 2387. Hij is daarmee trouwens beste Belg, voor Alexandre Dgebuadze…

Larmuseau rijgt stunts aaneen

Vorig jaar viel het Open toernooi in Maastricht nog samen met het Vlaams Kampioenschap, waardoor toch tenminste een tiental Belgen niet naar de grensstad afreisde. Zo niet dit jaar. Het toernooi werd netjes verplaatst naar een “leeg” weekend, waardoor een dikke vijftig Belgen het zevenrondige toernooi opzocht.

SpeelzaalDe locatie van het toernooi, de Leeuwenborgh Campus, spreekt tot de verbeelding. Mooie, rustige omgeving en een uitstekende speelzaal oogsten vorig jaar al heel wat lof, maar toen verstoorde de ziedende hitte onder het glazen dak het feest. Dit jaar was het alvast een stuk draaglijker en stond niets een aangenaam toernooiverloop in de weg.

Er was één echte topfavoriet: Emmanuel Berg. De Zweed was de enige deelnemer die meer dan 2600 elopunten achter zijn naam had staan. Ook GM’s Ernst, Solodovnichenko, Prasad, Dgebuadze en enkele andere 2500+’ers werden vooraan verwacht.

Het toernooibegin was ietwat verrassend voor de jonge Duitser Ilja Zaragatski, die als enige met 3/3 startte. Hij klopte onder andere GM’s Prasad en Kunin. Die prestatie kon hij niet doorzetten, want op de derde dag scoorde Zaragatski helemaal niets meer en na een 0/2 verdween hij in het pak.

Wie eerder al in dat pak leek verzeild geraakt, was Sipke Ernst. Hij moest een remise toestaan in ronde 1 en maakte het Zwitsers gambiet compleet met een bye in de tweede ronde. De bye’s speelden trouwens een prominente rol in dit toernooi. Door het strakke schema (1 ronde op vrijdagavond, dan telkens 2 rondes per dag) konden de spelers in de eerste 4 rondes een bye aanvragen, iets waar erg veel spelers gebruik van maakten. Dat een topfavoriet als Ernst er eentje aanvroeg in de tweede ronde was verrassend, maar de Nederlander trok de scheve situatie helemaal recht met een knappe 4/4.

SwinkelsZaragatski was van het toneel verdwenen, terwijl maar liefst 10 spelers de leiding deelden na ronde 5. Dat tiental werd in de zesde ronde tot de helft herleid. Berg, Spoelman, Swinkels, Solodovnichenko en Ernst gingen met 5/6 én een vol punt voorsprong op de concurrentie de laatste ronde in. Berg-Solodovnichenko en Spoelman-Ernst eindigden op degelijke remises. Enkel Robin Swinkels moest de rol alsnog lossen. Hij verloor na een boeiende partij van GM Prasad, die erin slaagde Spoelman’s stukken op een creatieve manier in te sluiten. Daardoor blijven er vier winnaars over, niet toevallig de vier die erin slaagden geen enkele partij te verliezen.

Er speelden heel wat Belgen mee in Maastricht en van hen viel er ééntje op: Maarten Larmuseau. De kersverse Belgische jeugdkampioen -20 startte met een bye en een remise tegen Peter Wilschut (2209) voor hij het échte vuurwerk bovenhaalde. Hij won van Stef Soors, dan van IM Tate (2325) om in de vijfde ronde te stoten op Dgebuadze. Toch was het Aalterse succesverhaal nog niet voorbij, want in de zesde ronde moest ook Christian Braun (2333) eraan geloven na een bijzonder spannende en nerveuze partij. De kroon op het werk volgde in de allerlaatste ronde, toen Larmuseau op bord 4 een topduel tegen IM Daan Brandenburg mocht aantreden. Een sterk kwaliteitsoffer legde helaas snel de stelling aan banden en zonder veel compassie werd Larmuseau van het bord getikt. Met 4/7 en een tpr van 2387 werd hij eerste Belg en dé Belgische revelatie van het toernooi.

In Maastricht is er ook nog een B en een C-reeks. Daar vormden jeugdtoppers Lars Swijsen, Sander Hauglustaine en de minder jeugdige (in vergelijking met die twee dan toch) Stephane Carcan de Belgische top 3. De B-reeks werd gewonnen door Narcis Sofic en Sander Wissink. In de C-reeks werd de Belgische show gestolen door de nog kleinere Ben Tuerlinckx, die op een schitterende vierde plaats eindigde (gedeeld derde) met 5.5/7. Die reeks werd gewonnen door de Iraniër Ashkan Sharifi Shamili met 6.5/7.

U kan alle uitslagen en info vinden op de site van het toernooi. Om af te sluiten het verhaal van het toernooi in foto’s, te beginnen met de winnaars:

Berg

Emmanuel Berg, de Zweedse topfavoriet en winnaar.

Solodovnichenko

Yuri Solodovnichenko, de winnaar met de moeilijkste naam.

Ernst

Sipke Ernst, die eindigde met een ijzersterke 4.5/5.

Wouter Spoelman

Wouter Spoelman, de jonge Nederlandse IM en de enige niet-GM als winnaar.

Kunin-Doggers

Vitaly Kunin-Peter Doggers, beter bekend als de man achter Chessvibes. Hij speelde voor het eerst in jaren nog eens een toernooi mee, net als uw dienaar trouwens. Voor beide verslaggevers niet het meest geslaagde idee, trouwens, met een matige 2.5/7.

Arun Prasad

Arun Prasad, de Indische GM die Robin Swinkels in de laatste ronde nog van plaats 1 hield.

Brandenburg-Larmuseau

Brandenburg-Maarten Larmuseau

Lennart Dek

Lennart Dek, een van de Nederlandse revelaties. Won onder andere van Henrichs (2500) en remiseerde tegen Dgebuadze.