Shirov en Ivanchuk winnen in Roemenië

IvanchukHet internationale schaaktoneel komt stilaan weer goed op gang. Vorige week nog won Motylev het sterke Poikovsky-toernooi, won Carlsen een rapidtoernooi in Leon en klopte Anand Leko in een tweekamp.

Vandaag is in Roemenië het ijzersterke King’s tournament in gang geschoten met Radjabov, Shirov, Gelfand, Kamsky, Ivanchuk en Nisipeanu. In Havana ten slotte probeert Dominguez zijn status als topspeler (en thuisspeler) alle eer aan te doen…

Shirov recupereert na zwak Poikovsky

De nadruk van Schaakfabriek ligt natuurlijk op het eerder lokale, Belgische schaaknieuws, maar dat wil niet zeggen dat we het internationale strijdperk volledig uit het oog verliezen, integendeel. Nu de wereldtoppers weer in gang geschoten zijn, is het dringend tijd voor een overzicht.

Vorige week heeft Alexander Motylev zijn eerste grote toernooi gewonnen. In het Russische Poikovsky was hij te sterk voor onder andere Vugar Gashimov. Motylev scoorde een bijzondere 7/9 en wipt daarmee voor het eerst in zijn carrière over de magische grens van 2700 elopuntjes. Een al even opvallende rol was weggelegd voor de toernooifavoriet, Alexei Shirov. Na zijn succes in Sofia dacht iedereen dat Shirov opnieuw zou gaan voor de toernooizege, maar de genaturaliseerde Spanjaard kreeg klop. Met vijf nederlagen en vier remises zette hij een van zijn slechtste toernooiprestaties van zijn carrière neer.

De komende dagen zal Shirov die kater proberen weg te spoelen door in Bazna (Roemenië) zijn betere werk te laten zien. Vandaag begon hij alvast prima door Gata Kamsky opzij te zetten. In Bazna spelen voorts ook Radjabov, Gelfand, Ivanchuk en Nisipeanu mee. De andere winnaar van de dag was Chucky.

Er is ook heel wat gerapidschaakt de vorige weken. In Leon had een traditioneel vierkoppig rapidtoernooi plaats. Normaal gezien een kolfje naar de hand van Anand, maar die speelde niet mee dit jaar. Met Carlsen, Morozevich, Ivanchuk en Wang was het niveau echter gegarandeerd. Na een spannende finale, mét blitzmatchen, toonde Carlsen zich eindelijk eens de sterkste (na enkele tweede plaatsen). Hij klopte Ivanchuk in de finale.

Carlsen volgt dus Anand op, die op dat eigenste moment in Hongarije Peter Leko aan het wegzetten was. Leko speelt ieder jaar een tweekamp tegen een collega-wereldtopper. Vorig jaar was dat Carlsen, dit jaar Anand. Jammer genoeg voor Leko kon hij ook dit jaar niet winnen. Anand won twee partijen en verloor er geen enkele. Een duidelijke zege.

Een laatste vermelding gaat naar een memorial, een memorial van de grote Capablanca nog wel. In Havana verdedigt Dominguez zijn favorietenrol in een zeskoppig veld. Na zes rondes leidt hij dan ook met twee zeges en vier remises.

Een overzicht van het wereldgetik vind je rechts in de actueel-zijbalk.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.