De Schampheleire eet aardbeien, Rogiers ajuinen

De SchampheleireGlen De Schampheleire heeft zaterdag het Soete Beese-criteriumtoernooi gewonnen. Hij eindigde na een spannende tweestrijd voor Nils Nijs, die op het einde zelfs nog Adrian Roos naast zich moest dulden. Zondag won Gent het ploegentoernooi. Met 224 deelnemers mopperde de organisatie allerminst over de opkomst.

Waar in Landegem iedereen een bakje aardbeien kon proeven, deelde men in Aalst een zak ajuinen uit. Jan Rogiers zette ze allemaal in de wind (dijenkletsers zijn ons niet vreemd) en nam de ajuinen mee naar Humbeek…

De Schampheleire haalt Nijs in in bloedstollende partij

Soete Beesen (ofwel aardbeien volgens het woordenboek) sieren het jaarlijkse criteriumtoernooi in Landegem. Iedere deelnemers krijgt er namelijk een bakje lekkere aardbeien voorgeschoteld. 224 schakers vonden die aardbeien een reden om naar de Oost-Vlaamse gemeente af te zakken.

Het open toernooi werd gedomineerd door Nils Nijs. Hij startte met 5/5 voor hij het onderlinge duel met die andere topavoriet, Glen De Schampheleire, aanving. Daar liep het mis voor Nijs. Net voor hij de laatste pion van het bord kon slaan, viel de vlag. Nu was het De Schampheleire die de touwtjes uitdeelde. “Schampie” remiseerde nog tegen Thomas Barbier en clubgenoot Adrian Roos en klokte af met 6/7. Nijs moest dus winnen in zijn laatste ronde, maar werd op zijn beurt op remise gehouden door Adrian Roos.

Uitslag: 1.G.De Schampheleire 6, 2.Nils Nijs 5,5 3.Adrian Roos 5,5 4.Hendrik Ponnet 5,5 5.Jeroen Deschepper 5. (40 spelers)

In de B-reeks deelden de dames de lakens uit! Eva Baekelant scoorde (als enige in het hele toernooi trouwens) een “perfect frame” met 7/7. Soraya maakte het succes van de lady’s volledig door ongedeeld tweede te eindigen.
Merkwaardig was dat ook in de andere reeksen de overwinning telkens ongedeeld werd ingepalmd door sterke winnaars. Bij de -14 was dat Reinaert Verstraeten (Leuven), bij de -12 Ben Tuerlinckx (Leopoldsburg), bij de – 10 Vadim Jamar (Fleurus) en bij de – 8 Kamiel Tomme (Waregem).

Voor het ploegentoernooi op zondag gooiden de inrichters het voor de 38e editie over een andere boeg door iedere speler 2 partijen van 1 uur K.O. te laten spelen. Het tussenklassement na de eerste ronde werd gebruikt om poules van telkens vier ploegen te vormen die dus streden voor de eerste, vijfde, negende enz. plaats. Op die manier bleef het voor iedereen spannend en kwam elke ploeg in aanmerking voor een prijsje.

De aardbeien werden autoritair gewonnen werd door het sterrenteam uit Gent (met Van der Stricht, Vandenbussche, Goormachtigh en Vanheirzele), net voor “De prutsers” (De Schampheleire, Hamblok, Roos, Ponnet) en Aalter (Maarten Larmuseau, Van Hulle, Deschepper en Callant). Er werd gespeeld volgens een nieuwe formule

Je kan alle uitslagen en foto’s bekijken op de site van de vrijschaker in Landegem. Daar klikt u door op “activiteiten”.

Fietsen voor ajuinen

9 rondes over 9 dinsdagen klassiek schaken en je weet wat het ajuinentoernooi te bieden heeft. Dat concept valt in de smaak, want met 68 deelnemers is de opkomst een succes. Er was zelfs een Antwerpenaar die met de fiets naar Aalst afzakte!

RogiersDe favorieten waren Draftian en Goormachtigh, op de voet gevolgd door enkele sterke 2100+spelers, zoals Jan Rogiers en Adrian Roos. Toch verliep het toernooi helemaal anders. Kjell Spaens domineerde door Goormachtigh te kloppen en Rogiers en Draftian op remise te houden. Hij stootte op Adrian Roos in de zesde ronde. Een keerpunt, zo bleek, want vanaf dat moment deelden Goormachtigh, Rogiers en Roos de lakens uit.

Een afscheiding kwam er echter niet en de scheidingspunten beslisten wie van de drie de ajuinen op zak mocht steken. Jan Rogiers kwam als winnaar naar boven, voor Roos en Goormachtigh. Met 7/9 hadden die drie een halfje meer dan Draftian, Achtergaele, Verlinde en Verschoren.

Alle uitslagen vind je op de site van de Pion Aalst.

 1. Adrian
  Adrian02-07-2009

  9 rondes over 9 woensdagen was het 😉

 2. Glen
  Glen02-07-2009

  Ik wil graag mijn oprechte excuses aanbieden aan Roel en Nils voor mijn nogal ‘lucky wins’.

  Tegen Roel ging de partij de verkeerde kant uit en net toen hij een waarschijnlijk doorslaande aanval kon opzetten, verwisselde hij nogal tragisch de zettenvolgorde en ging het punt volledig onverdiend naar de verkeerde kant. De partij tegen Nils was nog een heel ander verhaal: na een typische droge opening, slaagde ik er wonderwel in onze ex-elitekampioen te overspelen; 1 pion voorsprong + loperpaar werden al vlug 2 pionnen voorsprong en weldra een stuk. Toen begon echter een geklungel waar ze zelfs in Stap 1 terecht beschaamd om zouden zijn. Ik gaf zomaar mijn vrije a-pion weg, liet Nils zelf een vrijpion toe en toen ik ook nog eens vrijwillig mijn eigen loper buitenspel zette en mijn koning liet afsnijden, was het zwaard van Damocles bijna gevallen, maar als bij wonder was tijd het enige haartje dat me nog redde.

  Of de spreuk ‘Fortes fortuna juvat’ hier van toepassing was blijft een raadsel. Waarschijnlijk niet.

  Hopelijk staat het geluk in het vervolg eens niet aan mijn kant, men zou nog kunnen denken: Die De Schampheleire, wat een prut…

 3. 69
  6902-07-2009

  Glen toch..
  Weer nood aan ’n retorische post op sf? 😀
  En die De Schampheleire, een prut… is het zeker niet 😉 Dat heeft hij al bewezen

 4. Chessmaster
  Chessmaster02-07-2009

  Being lucky and time errors are part of the game.

 5. Roel H
  Roel H02-07-2009

  maak van waarschijnlijk doorslaande aanval maar een geforceerd mat, of dameverlies 😉 Bedankt voor het excuus, jammer genoeg heeft het mijn verder verloop in het toernooi geen goed gedaan… 🙂

 6. Yen
  Yen03-07-2009

  Zoals good old Capablanca het zo treffend verwoordde toen men hem beschuldigde van teveel hulp van Dame Fortuna: ‘Goede spelers hebben altijd geluk’

 7. Rob
  Rob03-07-2009

  Yen jij weet toch echt veel hé! :p

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.