De gokchinees: Wie wordt Belgisch Kampioen?

HovhanisianSeks, drugs en rock ’n roll: morgen is het allemaal voor tenminste een week gedaan voor uw redacteurs. Jammer, maar ook weer niet, want het BK in Namen is een waardige vervanger (enfin, eigenlijk niet, maarbon…).

Het veld in Namen is homogener dan ooit. Geen 16 spelers meer, maar wel 10 en door nieuwe reglementen zijn de elosterke spelers meer dan ooit op post. Dgebuadze en Hovhanisian zijn elofavoriet, maar wie zal het halen en zal de armen mogen kruisen voor de brabanconne? En met wie gaat u geld verdienen?…

Hoe goed is Hovhanisian?

Misschien is het niet verkeerd om te beginnen met de deelnemers. Er is namelijk nog maar weinig publiciteit geweest rond het BK van dit jaar. Een eerste belangrijke vaststelling is dat het er 10 zijn. Sinds enkele jaren ging het altijd om een ruimere elitegroep met 16 spelers. Zo werden de kleppers uitgedaagd door de “mindere goden”, die op hun beurt dan dikwijls die “mindere” van de term afdeden. Zo waren Decoster en Van Mechelen uitstekend twee jaar geleden, terwijl Robin Leenaerts en Thibaut Vandenbussche vorig jaar het mooie weer maakten.

Normaal gezien was Robin Leenaerts door zijn derde plek van vorig jaar sowieso geselecteerd, maar de reglementswijziging die gepaard ging met de reductie van de spelers, betekende voor hem helaas niet meer dan een reserveplaats. De deelnemers van nu zijn geselecteerd dankzij een prestatie in een regionaal kampioenschap of dankzij elo. En die twee criteria zorgen ervoor dat de groep een stuk homogener is dan vroeger.

Van de 10 spelers zijn er immers 8 die meer hebben dan 2300. De enige twee daaronder zijn Thibaut Vandenbussche (2299, niet bepaald een groot verschil dus) en de open kampioen van vorig jaar, Jelle Sarrau (2254).

VdbWat kunnen we van hen verwachten? U weet het, onze chinees is gecharmeerd door Thibaut Vandenbussche. Een agressieve speelstijl en een strijdershart is voldoende om te hopen dat Vdb het net zoals vorig jaar weer prima zal doen. Ook voor dit jaar geloven we dat iets inzetten op de Gentenaar geen domme zet is. De eerste ronde zal echter erg belangrijk zijn, want dan speelt hij tegen… Sarrau.

Sarrau zal zoals gewoonlijk goed voorbereid zijn en heeft zijn kunnen op dat niveau al bewezen. Eén ding totnogtoe kwam er niet zoveel uit: overwinningen. De NLS’er/Heusdenaar haalde veel remises, maar winnen was er nog niet zo vaak bij. Daar zal hij dit toernooi verandering in moeten brengen. Daarom dat we denken dat Sarrau het wel goed zal doen, maar ook meteen waarom we niet denken dat hij écht veel grote stunts zal uithalen.

De andere spelers zijn Alienkin, Hautot, Vandevoort, Van der Stricht, Laurent en Draftian. De meest opvallende naam is Laurent, want hij is de titelverdediger. De Chinees vreest echter dat de sympathieke Waal het huzarenstukje van vorig jaar niet nog eens zal herhalen. Geen geld op hem. Op Draftian heeft onze Chinees nog nooit gegokt, maar het is dan ook zo moeilijk om de f4-verslaafde in te schatten. Ook geen geld op hem, maar daar kunnen we altijd spijt van krijgen.

HautotVan der Stricht en Vandevoort spelen altijd wel op niveau, maar we verwachten hen niet in de titelrace. Hetzelfde geldt voor Alienkin en Hautot, maar omdat we toch een gokje moeten wagen, gaan we deze keer voor Stéphane Hautot. De Luikse bierliefhebber heeft een fikse ratingstijging achter de rug en we verwachten dat hij zijn goede vorm kan doortrekken naar dit eliteBK. Dus, beste schaakliefhebber, zet uw geld maar in op Hautot.

Twee spelers hebben we nog niet besproken: Dgebuadze en Hovhanisian. De elohoogsten van deze groep zijn al langere tijd kemphanen en het is zeker dat Dgebuadze meedoet voor de titel. Maar wat bakt Hovhanisian ervan? Hij heeft in feite geen concrete voorbereiding achter de rug. Veel trainingswerk, dat wel, maar geen enkel toernooi dat als maatstaf kan dienen. We weten dus ook niet of de Armeen het gebrek aan wedstrijdritme zal kunnen opvangen. Maar gokken is ons beroep en dus riskeren we het erop: de rest van ons geld op Hovhanisian.

U kan het BK op deze site live volgen, zowel de gesloten als de open reeks. Morgen om 14u begint alles. Tot dan!

  1. Ruben
    Ruben03-07-2009

    Ik hoop dat Mher zal winnen:)

  2. KE
    KE04-07-2009

    Ik hoop op Jelle 🙂

    Is er een site van het BK?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.