Hautot neemt de leiding na lange speeldag

HautotNa een spectaculaire (blunder)partij heeft Stéphane Hautot de leiding genomen. Hij profiteerde van een stevige blunder van Hovhanisian, die het begin van de partij voor zijn rekening nam.

In de andere partijen is het woordje marathon van toepassing. Zowel Vandevoort-Sarrau, Draftian-Dgebuadze en Laurent-Van der Stricht waren genietbare duels met enkele verrassende resultaten…

Hovhanisian-Hautot was dé affiche van de dag. Beide heren hadden hun eerste partij gewonnen. Hovhanisian begon pijlsnel. “Ik heb geen zin om te denken,” grapte hij. “Ik speel poker.” Hij vuurde zijn zetten zonder veel aarzeling af en een stabiel tijdsvoordeel leverde hem iets later ook een stabiel stellingsvoordeel op. Het bord ontplofte helemaal na het riskante Pe7. Hautot kreeg twee stukken, Hovhanisian een toren en de centrale d-pion.

Mher“Ik denk dat ik heel de partij wat minder stond, maar toen vergiste hij zich,” vertelde Hautot achteraf. “Een vergissing is misschien zelfs verkeerd uitgedrukt, hij liet zich pardoes mat zetten.” Hovhanisian zei achteraf dat hij de mat zelfs ronduit gemist had, net als het cruciale Txb4. Misschien toch een gebrek aan wedstrijdritme? Zo eindigde de topper enigszins op een anti-climax, maar wel met een bijzonder belangrijk punt voor Hautot.

Eerder hadden Alienkin en Vandenbussche de punten al gedeeld, maar op de andere borden werd er keihard gevochten voor elke morzel.

Het begon bij Vandevoort-Sarrau. De Limburger kreeg zijn voorbereiding op het bord (in tegenstelling tot Vandevoort, die het Frans niet had verwacht) en duwde de stelling naar een klein voordeeltje, dat uiteindelijk leek te verwateren.

Sarrau ontwikkelde geen stukken en focuste zich uitsluitend op de damevleugel. “Dat was niet verstandig,” reageerde Sarrau, “maar ik denk dat ik geen tijd had. Het middenspel was erg gecompliceerd, we kregen het beiden niet uitgeteld. Zowel hij als ik hebben winstkansen gehad in dat middenspel.” Uiteindelijk won Sarrau een pionnetje en kon hij beginnen aan een lange melkerij, die niets opleverde. “Ik dacht dat ik winstkansen had, maar Pascal dacht dat het remise was en ik denk dat hij uiteindelijk gelijk had. Ik kwam een tempo tekort.” Remise.

Laurent-Van der Stricht was een gelijkopgaand duel, waarin Vds een miniem voordeeltje dacht te hebben. “Ik heb geprobeerd, maar ik kon het niet winnen. Maar het was ook wel heel dunnetjes,” aldus Vds. Op het einde van de partij herhaalden de spelers een tiental zetten de stelling tot de puntendeling uiteindelijk toch op de bordjes stond.

partijDe langste partij was die tussen Draftian en Dgebuadze. Zoals verwacht speelde Draftian 1. f4 en Dgebuadze’s aangekondigde voorbereiding bleek een koningsindische opstelling te zijn. De enige GM van het toernooi leek een ruimtevoordeel te krijgen, maar het bleek ingewikkelder dan dat. De beoordelingen van beide spelers varieerden en uiteindelijk kon Draftian in een pittoreske eindstelling eeuwig schaak geven. Dgebuadze droop hoofdschuddend af met zijn tweede puntenverlies op rij.

Hautot is de enige met het maximum. Het toernooi belooft razendspannend te worden!

De uitslagen:

Vandevoort Pascal Sarrau Jelle 1/2-1/2
Alienkin Aleksander Vandenbussche Thibaut 1/2-1/2
Draftian Ashote Dgebuadze Alexandre 1/2-1/2
Laurent Bruno Van Der Stricht Geert 1/2-1/2
Hovhanisian Mher Hautot Stephane 0-1

De stand na 2 rondes:
Hautot 2
Van der Stricht 1.5
Hovhanisian, Sarrau, Vandenbussche, Alienkin, Dgebuadze 1
Draftian, Laurent, Vandevoort 0.5

  1. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye06-07-2009

    Proficat voor de live-uitzending trouwens. Na de eerste ronde was ik bang dat het er weer niet van zou komen!

  2. Jan Vanhercke
    Jan Vanhercke06-07-2009

    @Tom
    De omstandigheden zijn niet altijd gunstig om in te werken. Hier in Namen moeten we alle informatie van de borden via GSM/UMTS doorsturen naar de servers.

    Omdat dit nogal eens kon wegvallen is er een stukje software bijgeschreven om dergelijke situaties op te vangen…. Oh ironie, net dat nieuwe stukje code had een bug, en heeft ons de eerste ronde off-line gehouden.

    Gisteren hadden we trouwens een stroomuitval van de computer en de borden, maar gelukkig kon de software daar ondertussen tegen. Met een vertraging van een paar minuten kwam alles terug mooi op.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.