VdS: “Het kampioenschap is terug open”

ToppersGeert Van der Stricht heeft zich uitstekend hersteld na de opdoffer die hij gisteren te verwerken kreeg. Hij won met zwart van leider Stéphane Hautot en loofde zijn “stellingsgeluk”. Daarnaast eindigde Hovhanisian-Dgebuadze op een teleurstellende, maar te verwachten salonremise. Bruno Laurent was de enige andere winnaar van de dag. De andere twee borden hielden het op een puntendeling, waardoor er plots vier leiders zijn met 2.5/4.

In de Open Reeks liet topfavoriet Claesen vandaag zijn eerste halfje. Eric Denayer, Victor-Angel Bolzoni en Wim Barbier wonnen wel en leiden met het maximum…

Laurent boekt eerste zege

De clash tussen Hovhanisian en Dgebuadze werd op voorhand al beschouwd als een van de cruciale ontmoetingen van dit Belgische Kampioenschap. Bovendien had Hovhanisian wit en dat was de eerste keer, want in alle eerdere ontmoetingen op een BK viel Dgebuadze die eer te beurt. Helaas voor enkele speciaal afgereisde toeschouwers werd het duel een non-event. Na zes zetten bood Dgebuadze remise, iets wat Hovhanisian aanvaardde. Dgebuadze had zwart en mikt op de andere duels om het verschil te maken. Hovhanisian had al drie zenuwslopende partijen achter de rug en wilde na de 116 zetten én een beroepscommissie een dagje rust.

Hautot-VdSGelukkig zorgden Hautot en Van der Stricht in het tweede topduel voor meer spektakel. Van der Stricht moest winnen na het debacle van gisteren en koos daarom voor een Najdorf. Al snel kwam er een razendscherpe stelling op het bord, waarin Hautot een kwaliteit won. “Ik moet eerlijk zijn: ik had me gewoon misteld,” gaf VdS na de partij toe. “Ik had hier Lxg2 geteld en de truc met Td8 mat gemist (zie stelling). Ik had geluk dat het idee met b3 in de stelling zat. Daardoor bleek ik toch nog steeds goede kansen te hebben.” De tijdnood die Hautot op dat moment had, maakte het er niet makkelijker op voor de Luikenaar. Van der Stricht won iets later de dame en de partij.

Hij kwam ook nog even kort terug op wat er gisteren gebeurde in zijn partij tegen Hovhanisian. “Dat was natuurlijk niet fijn, maar het doet enorm deugd dat ik vandaag gewonnen heb. Ik heb me goed herpakt. Ik had niet geteld op een vol punt met zwart tegen Hautot, die normaal altijd goed voorbereid is. Het kampioenschap is terug open.”

Pascal Vandevoort ging tegen Alienkin op zoek naar zijn eerste winstpunt en bijna slaagde de Luikenaar in zijn opzet. “Ik stond prima na de opening, maar vond geen directe winst. Hij verdedigde goed volgens mij, maar ik heb echt enkele stomme zetten gedaan,” reageerde een ontgoochelde Vandevoort na de partij, die uiteindelijk op remise eindigde. “Iedereen stond na het verlies van Hautot opnieuw samen. Dan moet ik echt wel gebruik maken van de kansen die ik krijg. Drie remises en een verliespartij is echt niet goed.”

Ashote Draftian pakte uit met een verrassende 1. e4 om Jelle Sarrau het vuur aan de schenen te leggen. Die had zich natuurlijk vooral voorbereid op 1. f4, maar moest nu switchen naar een gesloten Siciliaanse stelling, die ook enkele Franse trekjes vertoonde. Draftian leek in zijn sas tot Sarrau plots een pion offerde en de stelling blokkeerde. Remise was dan ook het logische resultaat. Het is de vierde opeenvolgende puntendeling voor Sarrau. “Tja, op zich kan het beter, maar ik heb ook al drie keer met zwart gespeeld, dus is dit allesbehalve slecht,” vond Sarrau. Draftian was dan weer ontgoocheld, want met een zege was hij langs leiders Hovhanisian, Degbuadze, Hautot en Van der Stricht gekomen.

LaurentNet als Draftian koos Thibaut Vandenbussche vandaag voor een voor hem ongewone opening. In plaats van zijn favoriete 1… g6 ging Vdb de Scandinavische uitdaging aan. Laurent leek niet meteen verrast en langs beide zijden werden pionnen genomen. De h-pion van Laurent was echter een stuk sneller. “Dat gaf me een klein voordeeltje. Toch was het niet zo simpel. Hij maakte geen echte blunders, dus moest ik stap voor stap proberen mij stelling te verbeteren en dat is uiteindelijk gelukt,” aldus Laurent. 1-0, de eerste zege voor de titelverdediger.

De uitslagen:
Hovhanisian-Dgebuadze 1/2
Draftian-Sarrau 1/2
Vandevoort-Alienkin 1/2
Hautot-Van der Stricht 0-1
Laurent-Vandenbussche 1-0

De stand:
1. Hautot, Hovhanisian, Dgebuadze, Van der Stricht 2.5
2. Draftian, Alienkin, Sarrau 2
3. Vandevoort, Laurent 1.5
4. Vandenbussche 1

In de open reeks wonnen Denayer, Bolzoni en Barbier hun partij, waardoor zij al zeker waren van de leiding (allen 4/4). Enkel Pieter Claesen kon daar nog bijkomen. Ondanks een voordeel in het middenspel, slaagde Claesen er niet in om het volle punt binnen te halen. Zo is de topfavoriet zijn eerste halfje kwijt.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.