Hovhanisian pleegt Houdini van het toernooi

AlienkinSpeeldag 5 kon klaarheid brengen in het troebele water dat de expertenreeks na gisteren geworden was. Het draaide echter helemaal anders uit. Dgebuadze en Hautot deelden de punten na een korte, maar razendscherpe partij. Van der Stricht probeerde wel, maar raakte niet voorbij Vandevoort en in dé partij van de dag ontsnapte Hovhanisian uit een dwangbuis (mét tikkende tijdbom) tegen Vandenbussche.

Daar komt nog eens bij dat Aleksander Alienkin zijn eerste volle punt uit zijn tas haalde, waardoor er maar liefst vijf (!) leiders zijn met nog vier rondes te gaan…

Dgebuadze speelt op veilig

Alexandre Dgebuadze kreeg al heel wat kritiek te slikken omdat hij tot twee keer toe een erg snelle remise speelde. Vandaag moest het dan eindelijk gebeuren voor de Belgische Georgiër. Met wit tegen co-leider Stéphane Hautot kon hij al het slechte van de eerdere rondes doen vergeten.

StellingDe GM toonde snel zijn ambities met het riskante loperoffer Ld5 (zie stelling). Beide spelers gebruikten enorm veel tijd om de complicaties van het offer te berekenen tot ze beiden nog maar een kleine 20 minuten op de klok hadden voor 26 zetten. Het sein voor Dgebuadze om remise aan te bieden, iets wat met veel plezier aanvaard werd door Hautot.

“Ik ben er natuurlijk blij mee. Ik denk dat zijn offer en zijn zet b4 goed waren. Ik vermoed dat hij daarna gewoon op zeker wilde spelen. Hij kon het risico wel aangaan, bijvoorbeeld met nog een stukoffer op e6, maar dat zag hij blijkbaar niet zitten,” legde Hautot zijn visie op de partij uit. Dgebuadze was het overigens niet eens met diens beoordeling, want hij toonde zich ontevreden over de zet b4. Wat er ook van zij, Dgebuadze ging de complicaties uit de weg en de puntendeling was een feit. Bovendien bestaat de kans dat de veelvoudige kampioen ook rekening hield met de stellingen op de andere borden.

stellingWant de co-leiders waren geen potten aan het breken, integendeel. Mher Hovhanisian had tegen Vandenbussche en tegen alle verwachtingen in voor de Russische verdediging gekozen. Windeieren legde hem dat niet, want de Armeen kwam al snel in een benarde situatie terecht. Vdb kreeg twee vrijpionnen, maar dat was niet eens het grootste probleem. Met 55 seconden op de klok voor 11 zetten lag Hovhanisian op de kapblok, klaar om afgeslacht te worden (zie stelling).

Maar dan gebeurde er iets heel vreemds. Vdb liet zijn prooi allemaal snelle zetten doen, waardoor het tijdsprobleem van de Armeen plots van de baan was. Bovendien koos hij voor een toreneindspel waarin de winst een stuk moeilijker was.

Tb2 wint De Gentenaar leek vastberaden, maar miste 46. Tb2 (zie stelling) en moest dan toch tot de conclusie komen dat het punt gaan vliegen was. Remise. “Ik heb dit echt wel verprutst,” kloeg Vdb na de partij. “Ik had nochtans mijn geheime wapen bovengehaald, want mijn vriendin is sinds vandaag hier. Achja, het is mijn toernooi niet dit jaar…” Hovhanisian was dan weer niet te spreken over zijn niveau. “Wat een domme openingskeuze. In die stellingen kan ik nooit winnen. En dan nog zo slecht spelen,” sakkerde hij op zichzelf. “Ik moet wel toegeven dat Thibaut heel sterk gespeeld heeft, tot het eindspel dan natuurlijk. Hij zal nog wel iets winnen.”

Toch hoeft Hovhanisian niet te klagen, want ook Geert Van der Stricht raakte niet verder dan remise. Tegen Vandevoort verloor hij na een dynamisch middenspel een pion. “Ik heb alles gedaan om te winnen, maar hij heeft heel goed gespeeld. Ik had kunnen winnen, maar ook kunnen verliezen. Op het einde was het volgens mij zeker remise. Die pion is verwaarloosbaar,” aldus VdS. Morgen speelt Van der Stricht met wit tegen Dgebuadze. Dat belooft in ieder geval een duel op het scherpst van de snee te worden.

Belangrijk wordt die partij sowieso. Want de situatie in de elitereeks is er niet simpeler op geworden. Aleksander Alienkin klopte in een technische partij Ashote Draftian en komt net als Hovhanisian, Van der Stricht, Hautot en Dgebuadze op +1 (3/5). Daardoor zijn er nu zowaar vijf leiders.

SarrauDe snelste partij van de dag was die tussen Jelle Sarrau en Bruno Laurent. Sarrau kreeg 18 zetten voorbereiding op het bord tot hij zijn zetvolgorde verwisselde. In plaats van een substantieel voordeel (althans volgens Sarrau, de engines zijn er niet zo van overtuigd), volgde een herhaling van zetten. “Hoe lomp kan ik zijn. Ik had alles op mijn pc staan en was goed voorbereid. Dit soort kansen moet ik eigenlijk nemen,” vloekte de Limburger.

De uitslagen:
Dgebuadze-Hautot 1/2
Vandenbussche-Hovhanisian 1/2
Alienkin-Draftian 1-0
Sarrau-Laurent 1/2
Van der Stricht-Vandevoort 1/2

De stand na 5 rondes:
1. Hautot, Hovhanisian, Dgebuadze, Alienkin, Van der Stricht 3
2. Sarrau 2.5
3. Laurent, Draftian, Vandevoort 2
4. Vandenbussche 1.5

Barbier vloert Claesen

bolzoniVoor toernooifavoriet Pieter Claesen lijkt de titel heel ver weg. Hij verloor in een slopend eindspel van Wim Barbier. Barbier profiteerde van de tijdnood van Claesen. 5/5 voor Barbier, een opvallende score. Toch is hij niet de enige met het maximum. Victor-Angel Bolzoni profiteerde van een fout pionoffer van Denayer om met een leuke eindcombinatie de partij uit te maken. Hiernaast geven we de lezer de kans zichzelf te verplaatsen in het lijf van de vriendelijke Bolzoni. Zwart aan zet wint. De twee leiders spelen morgen tegen elkaar.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.