Vdb: “Agressief zijn loont soms”

Vdb-VdSDe spanning stijgt en de spelers lopen op de toppen van hun tenen. Vandaag werd dat geillustreerd met een remiseloze dag en héél wat spektakel. Dgebuadze walste over Vandevoort, terwijl Hovhanisian zich een baan naar de winst offerde tegen Alienkin. Dat was niet alles, want twee uur en twee offers eerder had Vandenbussche Van der Stricht uit de titelstrijd gekegeld.

Ashote Draftian won weer maar eens met 1. f4, terwijl Sarrau weer maar eens een gladgewonnen stelling uit handen gaf. Daar komt nog eens bij dat Glen De Schampheleire de revolutie tegen dictator Bolzoni gestart is…

Hovhanisian haalt uit

“Vrouwen en schaken, dat gaat niet samen,” wordt wel eens al lachend gezegd. Sinds Thibaut Vandenbussche’s vriendin in Namen is aangekomen, staat dat cliché onder zware druk. Gisteren won hij verpletterend van Stéphane Hautot (toen nog co-leider), vandaag was het de beurt aan Geert Van der Stricht.

Vdb-Vds“Ik kwam aan de start met weinig ambities. Ik wilde het rustig aan doen,” doet Vdb zijn verhaal. Opvallend, want na amper 12 zetten smeet hij er al een dubieus maar gevaarlijk paardoffer tegenaan. “Het kan zijn dat dat niet geweldig is, maar ik heb dit al ooit op het bord gehad tegen Jan Van Mechelen en ik weet dat het voor een mens achter het bord moeilijk spelen is. Er zitten veel truken in de stelling, dus ik dacht: waarom niet?” Een goede vraag, want amper drie zetten later speelde Van der Stricht 15… Pe7? (zie stelling). Vdb’s 16. Txf6 raakte VdS recht in de onderbuik: op gxf6 volgt 18. Lc6! Pxc6 19. Dh5 en mat.

Dus moest Van der Stricht iets anders proberen. 16…Pxd5 bijvoorbeeld, maar toen Vandenbussche a tempo 17. Dh5 g6 18. Txg6 op het bord toverde bleken de problemen onoverzienlijk (Tg7 mat dreigt). Van der Stricht wreef met de handen in de ogen, trok aan zijn wimpers, en probeerde met alle moed der wanhoop toch nog iets te vinden. Het besef dat zijn strijd voor de eerste plaats misschien wel voorbij zou zijn, sijpelde traag maar zeker door. Hij probeerde nog met De7, maar na Tg7+ Kd8 Txe7 volgde de opgave. 20 zetten, 1-0, een dramatische dag voor Van der Stricht.

Vandenbussche scoort zijn tweede zege op rij en bevestigt daarmee de nu bijna profetische woorden van Hovhanisian twee rondes geleden (“Hij gaat er zeker nog enkele winnen,” zei die toen). “Ik sta terug op de helft, dat was mijn doel voor het toernooi. Ik vond al niet dat ik slecht bezig was. Soms loont agressiviteit en dat is fijn,” besloot Vdb.

VandevoortAlexandre Dgebuadze had er vandaag nog eens écht zin in (hij moest ook wel). Hij koos volop voor de aanval tegen tailender Pascal Vandevoort. Vandevoort is aan het zoeken naar zijn beste vorm en dat bleek vandaag nog maar eens: zonder veel pardon sloeg de witte aanval door en de stukken konden in de doos. De tweede zege voor Dgebuadze na enkele uurtjes eenrichtingsverkeer. “Ik mis competitieritme,” zocht Vandevoort een verklaring voor zijn matige spel. “Gisteren stond ik gewonnen en dan begin ik heel veel tijd te verspillen. Vandaag probeerde ik dat te voorkomen, maar nu speelde ik te snel en niet geconcentreerd genoeg. Tja, zo kom je dus alleen laatste. C’est con….” Dgebuadze was tevreden en haastte zich snel naar huis om zich voor te bereiden voor zijn partij tegen Thibaut Vandenbussche.

De druk lag daardoor bij Hovhanisian, die met zwart voor de verandering zijn normale repertoire volgde. Aleksander Alienkin kreeg weinig vat op de zwarte manoevres. Hovhanisian won een pion en was tevreden over zijn stelling. Even werd hij gehinderd door een kleine bloedneus, maar grote gevolgen had dit niet.

Een raak torenoffer in de tijdnoodfase maakte het boeltje helemaal af. “Dat was wel goed, maar ik moet eerlijk zijn: Aleksander heeft vandaag gewoon heel slecht gespeeld. Eigenlijk heb ik relatief makkelijk gewonnen.” Na twee dagen waarin Dame Fortuna haar goed hart liet schijnen, toonde Hovhanisian vandaag wél goed schaak. Het kampioenschap blijft razendspannend.

Sarrau blundertStéphane Hautot kreeg gisteren een pak slaag van Vandenbussche en vandaag tegen Sarrau zag het er niet veel beter uit. Na amper 25 zetten kon de opgave volgen. Maar net op dat moment verzuimde Sarrau de stelling af te werken en maakte hij een grote fout (26. Ld5??, zie stelling. Hier won Tae1, gevolgd door Dh4). Plots zag Hautot zijn kans en hij slaagde erin een voordelig eindspel te krijgen met twee stukken tegen een toren. Sarrau, die gisteren ook al winst had laten liggen, sloeg rood aan en deed alles om toch nog een puntendeling uit de brand te slepen.

Dat leek zelfs te gaan lukken. Met twee pionnen en een toren tegen een toren, een pion en een loper was het allerminst makkelijk voor Hautot. Waarschijnlijk miste Sarrau zelfs enkele uitgesproken remisekansen. 0/2 voor hem, waar dat even goed 2/2 had kunnen (en misschien zelfs moeten) zijn. Een wereld van verschil voor de wel erg onfortuinlijke Limburger! Hautot doet een goede zaak, maar was zich bewust van zijn ontsnapping. “Ik heb heel veel geluk gehad, zelfs in dit eindspel.”

Van een onfortuinlijke Limburger naar een gelukkige Armeen. Want Ashote Draftian won vandaag opnieuw en het zal de vaste bezoeker niet verbazen dat hij dat opnieuw met 1. f4 deed. Bruno Laurent was dit keer het gewillige slachtoffer. Morgen staat Hovhanisian-Draftian op het programma. Dat belooft een krankzinnige partij te worden.

De uitslagen:
Alienkin-Hovhanisian 0-1
Dgebuadze-Vandevoort 1-0
Sarrau-Hautot 0-1
Vandenbussche-Van der Stricht 1-0
Draftian-Laurent 1-0

De stand na ronde 7:
Hovhanisian 5
Dgebuadze 4.5
Draftian, Hautot 4
Van der Stricht, Alienkin, Vandenbussche 3.5
Laurent, Sarrau 2.5
Vandevoort 2

Claesen verliest opnieuw

In de open reeks is de alleenheerschappij van Bolzoni vandaag gebroken. De flamboyante thuisspeler kreeg een pak slaag van Glen De Schampheleire. Daardoor is het open toernooi opnieuw zijn naam waardig. De Schampheleire en Bolzoni leiden, maar worden gevolgd door een hele rist spelers met een half punt minder.

Opvallend was wel de nederlaag van Pieter Claesen tegen Gregory Maraite. Claesen verloor al twee keer en is nu waarschijnlijk kansloos voor de titel.

  1. Jan
    Jan10-07-2009

    Waarom kon Jelle Sarau niet gewoon de dame nemen op c7?

  2. Jan Lagrain
    Jan Lagrain10-07-2009

    Dan volgt Txg5 schaak, Kh1 Pe5 en Lc6. Speelt heel moeilijk. Het was wss wel beter dan Jelle’s Dh4.

  3. luc oosterlinck
    luc oosterlinck11-07-2009

    Kom aan Glen, nog niets verloren en nu een fantastisch start van een hopelijk succesvol eindsprint, ik duim voor u.

  4. Alain
    Alain11-07-2009

    Blijkbaar is het stukoffer van Thibaut Pe6 nog meer gespeeld !! dus of een zeer knappe voorbereiding of zelf gevonden ?

  5. Peter
    Peter11-07-2009

    Hij zegt in het artikel dan ook dat hij het al eens had gespeeld.

  6. Valery
    Valery11-07-2009

    Het stukoffer is niet zo gevaarlijk. Een modelpartij is Sofronie -Ardeleanu ( uit 2000)

    1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 a6 6. Bc4 e6 7. Bb3 b5 8. O-O
    b4 9. Na4 Bd7 10. f4 Nc6 11. f5 e5 12. Ne6 fxe6 13. fxe6 Bc8 14. Bg5 Be7 15.
    Bxf6 Bxf6 16. Rxf6 Qxf6 17. Qxd6 Nd4 18. Nb6 Bxe6 19. Nxa8 Ne2+ 20. Kh1 Ng3+
    21. hxg3 Qh6+ 22. Kg1 Qe3+ 23. Kh2 Qh6+ 1/2-1/2

  7. Alain
    Alain11-07-2009

    Die partij had ik ook gevonden maar Thibaut komt met Le3 af ipv Lg5 dus daar is het blijkbaar wel nieuw of het beter is dan Lg5 zal de toekomst uitwijzen we zullen zien of hij het offer nog eens zal doen in de toekomst maar denk het niet 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.