Dgebuadze staat eerste remise toe

Dgebuadze-HouriezAlexandre Dgebuadze heeft vandaag zijn eerste remise gespeeld in het open toernooi van Charleroi. Hij raakte niet voorbij Hovhanisian-killer Clément Houriez.

Na zijn zege in de topper tegen Wirig gisteren, heeft Dgebuadze wel nog altijd een bonus. Zijn zes achtervolgers volgen op een half punt. “Het is aan de durvers,” merkte een van de favorieten op. Of dat zo is, zal nog moeten blijken…

“Er wordt tactisch gespeeld”

Om een schaaktoernooi te winnen, kan een schaker verscheidene paden bewandelen. Zoveel mogelijk winnen, op het juiste moment een remise spelen en dan profiteren van een gunstige paring om in de laatste ronde toe te slaan, is een veel gebruikte tactiek van topspelers in een open toernooi. Een groot verschil dus met een typisch gesloten toernooi, waar niet verliezen en af en toe prikken centraal staat. Hoe kan je het beste een toernooi aanpakken? Welke houding loont het meest? Risico’s nemen? Of net niet?

Tijdens het afgelopen Belgische kampioenschap koos Alexandre Dgebuadze voor de laatste. Enkele snelle remises, dan uitgekiende winstpartijen en zo de titel pakken, een klaar en helder plan. Zijn grote concurrent Mher Hovhanisian gebruikte dan weer de andere tactiek. Hij speelde er wild op los, nam het ene risico na het andere, had wat geluk en koos voor één subtiele, snelle remise, niet toevallig tegen Dgebuadze zelf. Beide spelers bereikten er hetzelfde resultaat mee, maar Hovhanisian graaide met zijn zeges de scheidingspunten en de titel mee.

Houriez“Hier in Charleroi wordt er echt tactisch gespeeld. Ze wachten af, kijken naar de situatie en spelen dan snel remise als het moet om later terug te kunnen toeslaan,” liet waaghals Hovhanisian optekenen. Hij doelde op de salonremise die Rausis en Fomichenko net hadden gespeeld. Ook Stéphane Hautot had er vandaag geen zin in en haspelde snel enkele zetjes af voor hij tot een puntendeling kwam met de op papier beduidend zwakkere Christian Hafner. Hovhanisian zelf smeet er dan weer een hoop offers tegenaan, maar deze keer keek dame Fortuna de andere kant op: Clément Houriez (foto) versloeg de Armeen in ronde 5. Of hoe de voor- en nadelen van de alles of niets-tactiek mooi samengevat worden in een zomer schaken.

Alexandre Dgebuadze heeft het geweer wel van schouders veranderd. Hij kiest voor het Fischeriaanse principe dit toernooi. “Ik ben de beste, dus ik probeer zoveel mogelijk partijen te winnen.” En kijk, deze aanpak werpt zijn vruchten af. Na tegenvallers in Namen (een beetje) en Gent (al meer) is Dgebuadze oppermachtig in Charleroi. Topper tegen Hetey? Winnen. Topper tegen Wirig met zwart? Winnen. Topper tegen Houriez? Remise, maar wel na een deftige poging om ook deze partij naar zijn hand te zetten. Het resultaat is duidelijk: Dgebuadze staat voorlopig alleen op het hoogste schavotje.

De achtervolgers Rausis en Fomichenko hadden immers al punten gedeeld en de andere achtervolger was Dgebuadze’s tegenstander, Clément Houriez. Uit de achtergrond kwamen ook enkele spelers terug, waardoor er zes schakers de inhaalrace ingezet hebben: Igor Rausis (morgen tegen Dgebuadze), Eduard Fomichenko, Clément Houriez, Anthony Wirig, Pascal Vandevoort en kersvers IM Cemil Gulbas. Zij volgen met 5/6 op een half punt.

De stand na ronde 6:
1. Dgebuadze 5.5
2. Rausis, Fomichenko, Houriez, Wirig, Vandevoort, Gulbas 5
3. Van Mechelen, Le Quang, Hovhanisian, Goossens, Russo 4.5
4. … (zie officiële site)

 1. Goendi
  Goendi30-07-2009

  Ik vind niets terug van Cemil Gulbas’s IM normen noch aanduiding dat hij recent IM werd… Enig idee waarom dat niet vermeld staat op de FIDE site?

 2. steven
  steven30-07-2009

  Gulbas IM? Yes! M’n pronostiek van vorig jaar is al gedeeltelijks uitgekomen dus.

 3. Peter
  Peter30-07-2009

  Hij heeft zijn derde IM-norm in Turkije gehaald eind juni. De norm is nu aangevraagd en zal normaal binnenkort in orde zijn.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.