Rausis maakt het af in Charleroi

Igor Rausis heeft het toernooi van Charleroi gewonnen. Hij won in de zevende ronde het topduel tegen Dgebuadze en klaarde daarna moeiteloos de klus in de laatste rondes. Fomichenko, Dgebuadze, Hovhanisian en Wirig volgden op een half punt.

In Lommel heeft Thibaut Maenhout zijn blitztitel verlengd. Hij won voor Piceu, Peek, Schoemans en De Vos…

Rausis neemt fakkel over van Dgebuadze

De eerste zes rondes werden met overmacht gedomineerd door Alexandre Dgebuadze, die na zijn zege tegen Wirig topfavoriet was om het toernooi te winnen. Zijn grote concurrenten berustten immers in remises. Dit zorgde er wel voor dat de situatie in de cruciale zevende ronde duidelijk was: Igor Rausis moest met wit wel winnen om mee te doen voor de eerste plaats. Zo gezegd, zo gedaan en plots was het toernooi helemaal open. Op bord 2 won Fomichenko immers van Gulbas en ook Wirig en Hovhanisian pikten hun treintje aan.

De loting in de achtste ronde deed een glimlach op Rausis’gelaat verschijnen, want met Julien Russo kreeg hij een haalbare kaart en een klip die hij zonder veel problemen haalde. Dankzij de remise tussen Dgebuadze en Fomichenko, nam de Tsjech alleen de leiding. Met Wirig en Hovhanisian, die Le Quang en Vandevoort klopten, kreeg hij er wel nog wat concurrentie bij.

FomichenkoIn de laatste ronde hield die concurrentie zich echter koest. Kamergenoten Fomichenko en Hovhanisian stelden hun tweede prijs veilig in amper vier zetjes, terwijl Rausis en Wirig ook de punten verdeelden. Rausis alleen winnaar van deze 8ste editie in Charleroi.

De top 10 na ronde 9:

1. Rausis 7.5
2. Fomichenko, Hovhanisian, Dgebuadze, Wirig 7
3. Hautot, Houriez, Vandevoort, Russo 6.5
4. Van Mechelen, … 6

Maenhout verlengt titel in Lommel

In het Noordlimburgse Lommel werd vrijdagavond het tweede luik van de jaarlijkse, Limburgse zomerblitz gespeeld (het eerste luik was in Hasselt en werd gewonnen door Hovhanisian). De opkomst was dit jaar een stuk lager dan vorig jaar (van 58 naar 30) maar met Piceu, Peek, Maenhout, Schoemans, Jansen, Leenaerts, De Vos, … werd er aan kwaliteit niet ingeboet.

Piceu, Maenhout, SchoemansEn waar het vorig jaar nog een eenzijdige onemanshow was, verliep het toernooi nu een stuk grilliger. Schoemans won van Maenhout, Maenhout won van Piceu en Piceu won van Schoemans. Dat drietal loste de rest van het deelnemersveld en stoomde in rechte lijn naar de finish. Tot Maurice Peek plots zijn duivels ontbond. Hij won achtereenvolgens van het leiderstrio en kwam zo op een half punt. Ook Nils De Vos zette een reeks neer en naderde op de leiders.

De schifting kwam er in de allerlaatste rondes. Schoemans haakte als eerste af na een remise tegen Arvid Viaene. Tom Piceu moest een ronde later (in de voorlaatste 14de ronde) een halfje laten aan Sander Vandevenne. Maenhout rook zijn kans en liet zich niet meer verrassen: een droge 3/3 was voldoende. Met 13/15 had hij een vol punt meer dan Piceu en anderhalf punt dan Peek, Schoemans en De Vos.

“Ik schat deze overwinning hoger in dan die van vorig jaar,” gaf Maenhout nog mee achteraf. “Toen had ik wel duidelijk gewonnen, maar had ik ook enkele serieuze gelukjes nodig om te winnen. Dit jaar vond ik mijn niveau rechtlijniger.” Samen met de lokale spelers trokken de schakers nog de donkere krochten van het Lommelse nachtleven in (waar Tom Piceu een ontmoeting had met zijn lookalike Sergio Quisqater). De eindstand na 15 rondes:

1. Maenhout 13
2. Piceu 12
3. Peek, Schoemans, De Vos 11.5
4. Jansen 9
5. Lagrain 8.5
6. Van Cappellen, Gryson, Geboers, Kuijpers, Roos 8
7. Viaene, Ceulemans, Schenning, Leenaerts, Vandevenne, Essers, … 7.5

De volledige uitslag staat op de website van NLS.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.