Jeugd verrast de meesters!

LeenaertsTerwijl Nils Nijs onder het motto “angst voor de nul” een snelle remise speelde en zijn eerste halfje haalde en terwijl Mher Hovhanisian een openingsverrassing in een al even snelle remise zag resulteren, brachten de andere drie borden in Brasschaat vandaag een heus spektakel.

De meest opvallende resultaten kwamen er van de jeugd: Soors klopte in de partij van de dag Michel De Wit, Leenaerts profiteerde van een forcerende Docx in de stunt van de dag en Anthony Wirig won tegen Piceu in de topper van de dag…

Soors: “Ik moet nu punten pakken”

“Angst voor de nul,” glimlachte Nils Nijs toen hij na amper één uur de analyseruimte binnenwandelde. “Ik heb al wat tegenslag gehad deze zomer en ik wilde absoluut zo snel mogelijk iets op mijn scoreblad hebben. Bruno Laurent bood uiteindelijk zelf remise en ook al stond ik misschien ietsje beter, ik ben blij dat ik een eerste halfje heb. Morgen volgt een belangrijke partij tegen Stef Soors.”

Wie geen angst had voor de nul, was Mher Hovhanisian. Logisch, want de Armeen had al een punt na zijn zege op Nijs gisteren. Vandaag rekende hij op een scherpe Panov-stelling tegen Arben Dardha. “Ik had partijen gevonden van hem en hij speelde altijd met c4. Ik speel dat zelf soms met wit en ik had wel zin in die stellingen. Maar nu kwamen we in een gewone Caro-Kann en was het droog en gelijk,” aldus Hovhanisian. Remise.

De Wit-SoorsMeer woorden gaan we er niet aan vuil maken, want het spektakel speelde zich af op de andere borden. Vooral Michel De Wit-Stef Soors was een duel om duimen en vingers bij af te likken. “Ik had me wel wat voorbereid tegen enkele drogere varianten, maar die kwamen niet op het bord,” begon Soors zijn analyse van de partij. “Toen die droge stelling niet op het bord kwam, was het moment gekomen om de stelling open te breken.” De pret begon op zet 16 (zie stelling) met het offer Pxf2!?

“Ik wilde eerst na Kxf2 Dg3 spelen, maar dan volgt Ke3 volgens mij, daarom speelde ik Pxd4” legt Soors uit. “Er zijn daar heel veel varianten. Ik wist dat ik compensatie had in die stelling, alleen nog niet hoe. Het was dus voor een groot deel op gevoel spelen.”

Dat gevoel liet hem niet in de steek, want Soors’ aanval sloeg door en leverde een spectaculaire zege op, die u zeker eens moet naspelen. “Ik ben natuurlijk heel blij, maar tegelijkertijd was het ook een must. In mijn eerste partijen krijg ik de op papier ‘zwakkere’ spelers. Die zijn nog altijd heel sterk natuurlijk, maar ik krijg op het einde Hovhanisian, Wirig, Docx, (blaast en pauzeert), oeioei, … Dus ik moest nu winnen. Morgen wordt het opnieuw interessant tegen Nils. Voor ons allebei een belangrijk duel.”

Het verschil in aanpak tussen de beredeneerde Soors en Robin Leenaerts is opvallend. “Tegen wie ik morgen speel? Geen flauw idee, ik zal straks eens kijken,” reageerde die laatste droogjes op de vraag naar zijn toernooitoekomst. Toch kan je niet spreken van een totaal gebrek aan tactiek. “Ik wilde gisteren absoluut niet verliezen en vandaag tegen Stefan Docx was ik met zwart ook tevreden met remise.” Een opmerkelijk statement, want Leenaerts staat bekend als een rabiaat ‘doorspeler’. “De ervaring met die houding was toch niet altijd positief,” glimlachte de thuisspeler. “Ik verlies altijd nadat ik in tijdnood toch remise weiger.”

PodiumTegen Docx, een van de favorieten voor een norm, werkte Leenaerts aan een solide verdediging. “Het léék wel goed voor hem, maar ik denk dat hij uiteindelijk gewoon tevreden moet zijn met remise.” Docx volgde Leenaerts in die analyse. “Ik stond wel wat beter, maar toen ging ik forceren en dan liep het mis.” Het remiseaanbod van Docx kwam toen het kwaad al geschied was. Leenaerts speelde nu wél door: 0-1.

Morgen speelt Leenaerts trouwens tegen Michel De Wit. Zijn voorbereiding begon meteen na de ronde, want masterspeler of niet, net als de andere Brasschaatspelers kon Leenaerts naamkaartjes op de tafels zetten om alles in orde te hebben voor de derde ronde.

En dan hebben we het nog niet gehad over dé topper van de dag: Wirig-Piceu. Wirig doorstond zijn eerste topper gisteren met een puntendeling tegen Docx en koos vandaag voor de aanval. In een gelijkopgaande partij rammelde Wirig aan de degelijke zwarte stelling tot een fout volgde. 1-0, Wirig is goed gestart en is na een 1.5/2 tegen Docx en Piceu zonder meer de favoriet om het toernooi te winnen. Morgen volgt echter een derde test: met zwart tegen Hovhanisian.

Alle uitslagen staan op de officiële site. Morgen beginnen de rondes om 19u ’s avonds, zoals gisteren en vandaag live te volgen op Schaakfabriek Live. De partijen van de meest recente ronde naspelen kan daar ook.

  1. Anton
    Anton17-08-2009

    Stef Soors heeft vandaag nog op het journaal van 13u op één reclame gemaakt voor het schaaktoernooi in brasschaat, tijdens zijn inschrijving aan de universiteit van Leuven.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.