Leraar en leerling aan kop in Brasschaat

HovhanisianDe gesloten reeks bracht opnieuw heel wat spektakel. Mher Hovhanisian had geen moeite vandaag met de zwalpende Stefan Docx, terwijl Stef Soors Anthony Wirig op remise hield. Spektakel was er vooral in Leenaerts-Dardha (een miniatuurtje) en De Wit-Nijs (een spannende tijdnoodfase). In de vijfde partij toonde Bruno Laurent zijn goede vorm dankzij een degelijke zege tegen Tom Piceu. Leraar Hovhanisian staat nu samen met zijn leerling Soors op plaats 1.

Maar vandaag focussen we op de open reeks. Daar is de strijd om de eerste plaats stilaan spannend aan het worden. Behalve de twee leiders, valt vooral Marco Kirana op. De piepjonge Nederlander speelt de pannen van het dak. Maar wie is die Kirana eigenlijk? …

Nijs boekt eerste zege

Vandaag houden we het kort voor wat de gesloten reeks betreft, hoewel er heel wat te zien was vandaag. Het begon met wat een topper had moeten zijn, de ontmoeting tussen Hovhanisian en Docx. Docx lijkt wat aangeslagen na zijn tegenvallende start en was vandaag een schim van zichzelf. Eerst ging een pion verloren en toen beëindigde een grappige, maar typische tactische truc de partij. 1-0, een ideale dag voor de Armeen. Een vol punt en al bij al een rustige avond. “Stefan speelde heel snel, dus ik dacht dat hij iets had voorbereid, maar achteraf bleek dat niet het geval,” legde Hovhanisian het pijnpunt bloot.

Leenaerts-DardhaOp datzelfde moment was Arben Dardha ingegaan op een uitnodiging van Robin Leenaerts om zijn inboedel te offeren. Dardha had echter goed gerekend en vond een geforceerde mat in de stelling die u hier ziet. Wit heeft net Dxb7 gespeeld. Zwart aan zet speelt en wint (niet noodzakelijk, maar wel in de partij). U kan de oplossing naspelen op onze live-pagina en eventuele verbeteringen zoeken voor wit. Bruno Laurent speelde intussen een goede partij tegen Tom Piceu en profiteerde optimaal van zijn loperpaar. Laurent werkte goed af en pakt zijn tweede zege. De Waal is bezig aan een erg degelijk toernooi en volgt leiders Hovhanisian en Soors op de voet.

U leest het goed: Stef Soors is nog steeds niet van zijn troon gestoten. Hij slaagde er vandaag in om Anthony Wirig onder controle te houden. Na een nerveuze partij besloten beide spelers in de tijdnoodfase tot remise. Nils Nijs slaagde vandaag in zijn eerste overwinning en slaakte een zucht van opluchting na een voor hem zenuwslopend einde. De doodsteek bleef uit en de tijd bleef tikken, maar deze keer liet de speler van Mortsel zijn prooi niet ontglippen. “Wat een ramp,” gaf Nijs nog mee meteen na de partij, maar dat zal hem uiteindelijk worst wezen.

De stand na ronde 5:
1. Soors, Hovhanisian 4
2. Laurent 3.5
3. Wirig 3
4. Dardha 2.5
5. Nijs, Leenaerts 2
6. De Wit, Piceu 1.5
7. Docx 1

Marco Kirana verrast in de open reeks

Een open reeks met 180 deelnemers is een hel voor een verslaggever. Moeilijk om volgen, want het duurt minstens vier rondes voor er effectief een duidelijke afscheiding is. Vandaag werd ronde 5 gespeeld en dus is dit het ideale moment om wat aandacht te besteden aan de Open reeks.

AfekRedenen genoeg trouwens, want de bezetting is fenomenaal. Met Steven Geirnaert, Laszlo Hetey, Cor Van Dongen en Yochanan Afek spelen er vier 2300+’ers mee. Het compartiment 2200’en dat volgt, is nog een stuk indrukwekkender. Van al die favorieten heeft de eindspelspecialist Afek als eerste afgehaakt. Hij moest al twee remises toestaan, tegen Arno Bomans en tegen toernooirevelatie Marco Kirana (daarover later meer). Vandaag speelde hij wel een boeiend partijtje tegen Stefan Beukema, dat u in de loop van de nacht/dag zal kunnen downloaden op de officiële site. De anderen zijn wél mee. Zij werden vergezeld door een ander drietal: Daniel Sadkowski (een schaduwfavoriet), Erik Both en thuisspeler Nils de Vos. Zes leiders, goed voor drie onderlinge duels.

In die duels kwamen er twee winnaars naar voren. Danial Sadkowski verraste met zwart Steven Geirnaert, die tot dan toe een goede indruk had gelaten. Op bord 3 kon Nils de Vos zijn taaie partij niet volhouden en moest er de brui aan geven tegen Cor Van Dongen. Sadkowski en Van Dongen aan kop met 5/5. Erik Both en Laszlo Hetey hielden het op remise.

In zo’n open reeks zijn er ook altijd enkele opvallende verrassingen. Zoals hierboven al aangegeven is de jonge Nederlander Marco Kirana (1830) momenteel de blikvanger. Zijn zeges tegen Tony Peleman, Roel Hamblok en de remise tegen Afek tonen aan dat deze knaap veel meer kan dan zijn rating doet vermoeden.

KiranaEen beetje research verraadt de kracht van deze jongeling. Hij is vice-kampioen van Nederland bij de -13-jarigen en in navolging daarvan is zijn rating in Nederland al gestegen tot 2080. Sinds kort speelt hij bij Charlois Rotterdam. Daar speelt hij al een niveautje hoger en krijgt hij geregeld coaching van GM John Van der Wiel, samen met enkele andere talentrijke jongeren zoals Julian en Jan Van Overdam. Vandaag ging hij verder op zijn elan en hield hij Thibaut Vandenbussche op remise.

Een andere reden om zo’n open toernooi te volgen, zijn enkele eigenaardigheden die je in een gesloten toernooi zelden zal tegenkomen. Zo waren er in de tweede ronde maar liefst twee partijen binnen de 10 minuten afgelopen, mét een beslissend resultaat. De ene telde zes zetten, de andere acht. Ook de samenstelling van de topborden is opmerkelijk. Tijdens de vierde ronde werden de zeven eerste borden bezet door maar liefst acht Nederlanders. De vier Belgen stelden daar maar weinig tegenover op dat moment.

Vanaf nu zijn er alleen nog toppers in die open reeks, dus hou uw ogen open en volg de eerste drie borden live op deze site. Alle andere info kan je vinden op de officiële site.

 1. wim
  wim20-08-2009

  Mijn fritz heeft het weer anders gezien:
  wat na Ke1 ipv Ke3: en Kg4 is mat maar wat na Ke4?

  Nils kon gemakkelijker winnen met het zeer mooie Dg5 ipv Pe2+.

  Mehr zag het wel allemaal. Het lijkt een gemakkelijke overwinning maar Mehr werkt gewoon fantastisch af!

 2. KAra
  KAra20-08-2009

  Volledig akkoord.

  De partij van Arben was niet zo hoogstaand als het leek, toch niet als je er een computer bijhaalt. Had Robin de mat in 4 gezien na Kg4 dan moest hij het remisemakende alternatief wel spelen…
  De beste stuurlui staan aan wal zeker?

 3. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye20-08-2009

  De beste stuurlui staan aan wal en hebben een hypermodern GPS systeem!

 4. wim
  wim20-08-2009

  Wie live volgde kon het verschil in tijdsbesteding zien tussen de verschillende spelers.

  Opvallend was de enorme tijd die Mehr investeerde op de momenten dat het er op aankwam. Om het daarna bliksemsnel af te maken.

 5. Joris Pelemans
  Joris Pelemans20-08-2009

  Waarom gaf Nils De Vos eigenlijk op? Of ging hij door zijn vlag?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.