Stef stunt is terug, Hovhanisian achtervolgt!

HovhanisianRonde 4 begon opnieuw met twee rustige remises, maar het bloedstollende spektakel dat Stef Soors, Arben Dardha, Tom Piceu en Mher Hovhanisian op het bord brachten maakte alles goed.

Soors kopieerde zijn partij tegen De Wit en met een verschroeiende aanval blies hij Dardha van het bord. Hovhanisian maakte van niets iets en belandde in een zenuwslopende tijdnoodfase. Op zet 39 viel de vlag van Tom Piceu, maar dat wisten beide spelers niet…

Schaakfabriek kroop in de auto van de familie Soors voor een nachtelijke rit en laat het toeval zijn dat schaken ook aan bod kwam in de gevarieerde gesprekken. Het geheim van Stef Soors…

Soors: “Ik heb vooral zin om te spelen”

Louis Soors is wat men noemt “een gemoedelijke, enthousiaste, warme mens”. En trots ook. Zijn zoon pakte net zijn derde zege op rij en opnieuw op een manier die gezien mag worden. Met 3.5/4 is hij dé sensatie van het toernooi. Een ideaal moment dus om bij de familie Soors in de auto te kruipen voor een nachtelijk onderhoud. Met vader Soors is dat trouwens geen probleem.

Hij neemt me bij de arm en begint vol enthousiasme, in zijn typische Limburgse accent, te babbelen. “Jan, ich moe zèggeuh, dieje Schaakfabriek, da is éch e gat in de mark. Ech waar, da is een hiejel goe idee.” In een kwartier tijd hebben we het over de olympische spelen, leerkrachten die getrouwd zijn met leerlingen, jobs, de regularisatieprocedures én de ouderlijke plicht om schakende zonen naar toernooien te brengen.

Stef Soors“Het is niet altijd makkelijk. Ik ben voor mijn werk veel weg. Morgen moet ik bijvoorbeeld naar Kortrijk, Veurne en dan terug naar Peer om Stef te halen en naar Brasschaat te brengen. Maar ik doe dat met heel veel plezier. We hebben thuis een agenda liggen en mijn kinderen moeten er maar in schrijven wanneer ze me nodig hebben en zorg ik dat ik vrij ben,” legt vader Soors uit. “Je moet je kinderen stimuleren in wat ze graag doen, al is dat nu golf, schaken of boksen.” Hoewel mijn eigen moeder mij niet zo graag met een blauw oog, een gebroken neus en een gekneusde ribbenkast naar huis zou brengen na weer eens een verloren boksmatch, kan je moeilijk bezwaar hebben tegen de motivatie van Louis Soors.

Maar wij willen het natuurlijk ook over schaken hebben, zeker nu zijn zoon opnieuw hoge toppen scheert. Na zijn 8 remises op het Belgisch Jeugdkampioenschap zijn we vooral nieuwsgierig naar het verschil. “Ik heb vooral meer zin om te spelen. Kijk alleen al naar mijn openingen. Toen speelde ik Frans met dxe4. Nu speel ik iets anders, iets veel agressievers. De motivatie is groter,” verklaart Stef zijn goede start. Nochtans waren er geen indicaties dat hij het zo goed zou doen. “Ik heb het zelf niet verwacht. Ik heb me ook niet voorbereid. Dat doe ik enkel voor de rondes, zoals op een normaal toernooi. Ik speel dus gewoon. Het is een zwaar toernooi, maar ik denk dat ik van iedereen kan winnen en verliezen.”

Zo bleek ook vandaag, want de talrijke toeschouwers zagen hoe Soors Arben Dardha inpakte na een scherp pionoffer. Met 3.5/4 lijkt Soors de enige die momenteel écht in de running is voor een norm. Maar de weg is nog lang en de Peltenaar moet alle zware jongens nog bekampen. “Morgen begin ik met Wirig. Een sterke speler, maar de situatie is ideaal. Ik heb wit, hij staat een punt achter. Hij moet dus komen en ik kan rustig spelen. Remise is ook niet slecht. Als ik de norm wil halen, denk ik wel dat ik sowieso nog één keer zal moeten winnen.”

Piceu-Hovhanisian: over klokken en computers

HovhanisianHet groepje toeschouwers dat net nog samentroepte bij het einde van Dardha-Soors, schoof een metertje op om te kijken naar een eindfase die nog tien keer spannender was. Vanuit een Slavische ruilvariant leek het op een droge remise te eindigen, maar Hovhanisian, die gisteren verklaarde te zullen knokken, hield woord. Hij pakte uit met een agressief plan (f5-f4). Piceu is natuurlijk niet van de minste en counterde gevat. Een plots knotsgekke stelling verscheen en dat op een moment dat beide spelers in vliegende tijdnood belandden.

“Ik wilde eigenlijk voor eeuwig schaak gaan, want ik zag geen winst,” vertelde Hovhanisian achteraf. “Dat had ik moeten spelen, maar ik dacht dat ik kon winnen,” antwoordde Piceu. Helaas bleek dat een vergissing en het was Hovhanisian die de winstkansen had. Wat dan volgde, valt normaal gezien niet samen te vatten in een verslag. Het getik op de klok versnelde en de zetten vlogen in een vliegende vaart over het bord. Toen Hovhanisian nog zeven seconden had, viel de vlag van Piceu. Maar had hij de veertigste zet gehaald?

In zulke situatie gaan de spelers naar een ander bord en reconstrueren ze de zetten. Hier besloot men het anders te doen. Beide spelers gingen even achter de live-uitzending zitten en in één minuut was het klaar, ondanks het feit dat dergelijke fase normaal gezien een hel is voor de software die de zetten moeten registreren.

live“Ze speelden zo snel dat er soms een stelling verscheen waarin stukken ontbraken, bijvoorbeeld toen Piceu zijn toren al opnam terwijl Hovhanisian zijn zet nog aan het spelen was. Twee zetten tegelijk dus en normaal geeft dat problemen. Tijdens de simultaan van Kasparov gebeurde dat ook. Hij zette ook zo snel dat er soms stukken verdwenen en toen zorgde dat voor problemen, want je zag die stukken effectief niet meer op het bord, terwijl ze er natuurlijk wel zijn. Nu houdt de software daar rekening mee en nu kan je alles perfect volgen,” legt ontwikkelaar Jan Vanhercke uit.

Helaas voor de Bruggeling bleek dat hij zet 40 net niet gehaald had. In een intussen benauwd eindspel met twee pionnen minder, klopte die op de schouder van zijn tegenstander. “Proficiat, Mher” en klaar was Kees. Een schouwspel om niet snel te vergeten en een demonstratie van de software waarmee we iedere dag uitzenden. Hét moment om op de loftrompet te blazen voor hij die dit mogelijk maakt. Ooit werd er mee gelachen, maar nu is ze van topkwaliteit. De aanhouder wint!

De langste partij van de dag was een nerveuze en stevige strijd tussen Stefan Docx en Michel De Wit. In de late uurtjes werd het remise na 66 zetten. Zeker het naspelen waard! Wirig-Laurent en Nijs-Leenaerts bevatten zeker leuke momenten, maar de remises waren uiteindelijk logisch en snel.

Alle uitslagen vind je op de officiële site. Tot morgen!

 1. wim
  wim19-08-2009

  Schitterend spektakel!
  – Nils stond wel een stuk beter tot Pd7:. Hij had rustig kunnen op winst spelen langs de h-lijn.
  – Wat gebeurt er als Docx 34.Pe5x speelt. Het is toch gewoon een pion in de doos? Trouwens een merkwaardige paardencarrousel:
  19.Pf3-d2 21.Pf1 22.Ph2 23.Pf3 24.Pd2 25.Pe4 32.Pg5 33.Pf3

  – Wirig doet geen enkele poging terwijl hij toch duidelijk beter staat. 13.ef is wel niet de beste

 2. KAra
  KAra19-08-2009

  Het moet gezegd dat de software heel goed werkt, leuk om thuis in de zetel de partijen te volgen.

 3. Joris Pelemans
  Joris Pelemans19-08-2009

  Zalig inderdaad; alleen vraag ik me af waar de partijen van de vorige rondes te vinden zijn.

 4. kris
  kris19-08-2009

  De partijen van de masters en een 50-tal partijen van de open categorie zijn te vinden op de officiële site http://www.mastersbrasschaat.be.

  Bovendien ook een pluim aan Jan Lagrain die er telkens weer in slaagt om zo snel zo prachtige artikels te schrijven. Chapeau!

 5. Joris Pelemans
  Joris Pelemans19-08-2009

  Zijn de partijen enkel in pgn beschikbaar? Dat is nogal onhandig voor de mensen die af en toe op hun werk eens een partijtje willen bekijken :-). What about SF Plus?

 6. Patrick
  Patrick19-08-2009

  een handige en kleine pgn viewer kan handig zijn dan 😉
  http://www.wmlsoftware.com/chesspad.html

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.