Hovhanisian: “En ik heb maar vier dagen moeten werken”

HovhanisianMet een lachend gezicht analyseert Hovhanisian zijn toernooizege in de eerste Brasschaatse Masters. In de laatste ronde was een snelle remise genoeg om Wirig en Laurent af te houden. Die twee kwamen immers ook niet verder dan remise. “Net zoals op het BK. Een snelle remise is altijd goed,” lachte de winnaar.

De verrassing van het toernooi werd Stef Soors, die in de laatste ronde de puntjes op de i zette met een (weliswaar gelukkige) zege tegen Stefan Docx. Toch heeft zijn mooie 5.5/9 een zuur kantje…

Hovhanisian laat de rest knokken

14u00: start van de partijen. 14u10: Michel De Wit biedt remise. De Wit speelt met wit tegen leider Mher Hovhanisian en heeft er niet veel zin meer in. Of hij heeft nog een extra motivatie. “Ik heb in dit toernooi eerder al drie keer remise geboden na enkele zetten en toen ze weigerden, heb ik 2.5/3 gehaald. Ik dacht dus: waarom niet?” Een vraag die de Armeen zich ook stelde. Hij twijfelde niet lang om in te gaan op het aanbod. “Net zoals op het BK,” lachte Hovhanisian.

Maar toen was er maar één concurrent, nu twee. Althans, dat dachten we. Toen Anthony Wirig enkele minuten later ook tot remise besloot, bleek dat hij al wist dat hij niet meer kon winnen. “Mijn buchholts waren veel te laag om nog kans te maken,” vertelde Wirig. De Fransman eindigt met 6/9 tweede en is daar niet ontevreden mee. “6/9 was wel mijn minimumscore die ik voorop had gesteld. Ik hoopte eigenlijk op 6.5, maar het is wel ok. Ik heb me enkele partijen goed geamuseerd en heb genoten van mijn verblijf hier. Een pluim aan de organisatie. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou zijn. De speelzaal, de accommodatie en dergelijke waren perfect.” Morgen kan u nog een kort interview lezen met de flamboyante Fransman.

LaurentDe derde concurrent voor Hovhanisian was Bruno Laurent. In zijn partij met Robin Leenaerts werd er wel geprobeerd, maar meer ook niet. De balans werd nooit écht doorbroken (al stond Leenaerts niet slecht in het eindspel) en de remise was een feit. Toch was Laurent allesbehalve teleurgesteld. En met reden, want hij speelde een uitstekend toernooi.

Zo wint Hovhanisian opnieuw een van de sterkste zomertoernooien. “Ik heb dit toernooi vier rondes gewerkt en 4/4 gehaald in die rondes. Ik moést gewoon niet spelen in die andere partijen. Ik ben natuurlijk wel heel blij, ook al omdat ik nu volgend jaar opnieuw kan meespelen,” reageerde de winnaar.

De andere partijen telden voor niets meer mee, maar Nijs-Piceu en Soors-Docx boden genoeg spektakel om er iets over te schrijven. Tom Piceu zat er niets mee in nog eens alles of niets te spelen en offerde de helft van zijn inboedel weg. Helaas verkeerd, waardoor Nijs zijn pechtoernooi toch nog goed afsloot. In Soors-Docx was Docx goed op weg om toch nog op de helft van de punten te eindigen, maar in ergens in het middenspel gaf hij zijn (bijna winnend) voordeel weg. Soors kwam terug en uiteindelijk kon hij zelfs de partij winnen.

SoorsZo eindigt Soors zijn toernooi met 5.5/9, een half punt te kort voor de norm. “Het had er zeker ingezeten. Tegen Piceu kon ik winnen en gisteren tegen Laurent heb ik dom gespeeld,” analyseerde Soors. Laurent speelde gisteren een volle partij voorbereiding en won makkelijk van de Peltenaar.

De eindstand na 9 rondes:

1. Hovhanisian 6.5
2. Laurent, Wirig 6
3. Soors 5.5
4. Dardha 5
5. Docx, De Wit, Leenaerts 3.5
6. Nijs 3
7. Piceu 2.5

Cor Van Dongen won de open reeks na wéér een zege. Vanavond meer over die fenomenale 8.5/9.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.