Over Wirig, normen en zijn antennes

WirigMet drie voelsprieten op zijn voorhoofd is Anthony Wirig zonder twijfel een van de meest opvallende schakers in het Europese circuit. Maar behalve de vragen die dat oproept (Hoe lang heeft hij ze al? Hoe lang zijn ze eigenlijk? Gaat hij ze ooit afknippen? Hoe is hij op het idee gekomen? …), blijft Wirig natuurlijk een getalenteerd schaker.

De 26-jarige Fransman lijkt op weg naar de GM-titel. Hij heeft al twee normen en de 2500 elo, wel, “Dat moet lukken.”…

“De jonge Belgen moeten alleen nog stabieler worden”

Nadat Hovhanisian remise had aanvaard tegen Michel De Wit, was de laatse ronde een formaliteit voor Anthony Wirig. De toernooifavoriet drong tegen Arben Dardha niet langer aan en Wirig trok naar de analyseruimte, annex bar, om daar nog enkele uurtjes te blitzen met Dardha en De Wit.

Het enthousiasme van “Antenna” is aanstekelijk. Hij lacht veel tijdens de partijen en lijkt zich erg goed te vermaken. Tijdens een van de aflossingen hebben we hem te pakken voor een – letterlijk – blitzinterview. En ook dat lijkt hem wel te bevallen.

Wirig“Ik heb me het hele toernooi goed geamuseerd. Op zich speel ik hier niet met een bepaalde inzet. Ik kan geen GM-norm scoren en ben als hoogste elo enkel goed als voer voor de normenjagers. Het plezier staat dus centraal in zo’n toernooi en dat is me uitstekend gelukt. Ik moet zeggen dat ik zelfs verbaasd ben over de organisatie. De accommodaties waren perfect, de speelzaal is prima en de sfeer in en rond het toernooi is fijn. Het hielp natuurlijk ook dat ik hier met mijn vriend Bruno Laurent kon verblijven,” vertelt Wirig aan een razend tempo.

Ook over de tegenstand is Wirig aangenaam verrast. “Ja, die jeugdspelers spelen echt wel goed. Ik zou ze op zo’n 2350 zetten, alle drie, niet alleen Stef. Ik denk wel dat ze nog wat stabieler moeten worden. Ze speelden soms super en dan weer slecht. Als ze dat eruit halen, en dat zal zeker lukken, dan worden ze alle drie echt goed. In die zin kan ik er dus ook mee leven dat ik 6/9 heb gehaald in plaats van 6.5/9, wat ik als doel had vooropgesteld. En ik heb enkele interessante partijen gespeeld. Enkel tegen Michel De Wit was het zweten en erg goed opletten, maar voor de rest was het leuk.”

Wirig heeft al twee GM-normen en is dus nog op zoek naar zijn derde. “Natuurlijk is het interessant om voor mijn derde GM-norm te spelen, maar ik heb er vertrouwen in dat die er wel komt. Dan moet ik ook nog de 2500-grens halen, maar dat is gemakkelijk (lacht). Als ik volgend jaar de kans krijg en ik heb zelf geen ander toernooi gepland, kom ik zeker terug naar Brasschaat en hopelijk als grootmeester,” aldus Wirig.

WirigAnthony Wirig is intussen 26 jaar oud (geboren in het magische jaar 1983) en heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken. “Ik geef les en ik speel toernooien. Het is voorlopig het enige wat ik doe en het bevalt me. Natuurlijk moet ik wel zorgen dat ik wat geld verdien, maar dat is uiteindelijk geen probleem. In Frankrijk zijn er veel toernooien, wel bijna allemaal open, maar dat is niet zo erg. Het zit daar goed in elkaar. Ik ben tevreden met hoe alles nu loopt.”

Het is opnieuw zijn beurt om aan de blitztafel te gaan zitten. Nog snel alle vragen over zijn kapsel in één samengebalde vraag dan maar. “Ik heb het al tien jaar. Ik werd wakker en dacht: dat ga ik doen. Intussen kent iedereen mij zo en ik zie niet in waarom ik het zou veranderen. Ik ben er tevreden mee. Neen, ik weet niet hoe lang ze zijn (lacht), ik heb ze nog nooit gemeten.” Onze lat waren we vergeten, maar we schatten zijn antennes op zo’n 10 cm per stuk. Misschien nog een idee voor een veiling?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.