Etienne Bacrot en Bu Xianghzi zijn blikvangers van Inventi 2009

KunstwerkInventi heeft er na het sterke gesloten toernooi van vorig jaar nog een schepje bovenop gedaan. Op een druk bijgewoonde persconferentie stelde het zijn deelnemersveld voor 2009 voor en het ziet er nog beter uit: Bacrot, Bu, Sargissian, Sasikiran, Socko, Howell, Timman, Muzychuk, Stefanova én Bart Michiels zorgen voor het sterkste toernooi dat er in jaren in België gespeeld is.

Zo, dat weet u dan ook alweer. Tijd om het eens te hebben over stoelgang…

Inventi sterker dan ooit

“Het latrinaire gebeuren” is een boek over toiletgewoonten. Want zoals u zich wel kan inbeelden, ging men vroeger niet meteen op dezelfde manier zijn gevoeg doen als nu. Een toilet was toen dikwijls een emmer. Riolering bestond niet, waardoor veel van onze uitwerpselen pardoes op straat belandden.

Natuurlijk waren de meer gegoede burgers iets hygiënischer en soms zelfs ronduit creatief. Zo had de ondernemer Adriaan Van den Bogaert een toilet dat bekleed was met kaften van boeken. Uniek in de wereld en het is dan ook geen toeval dat dit toilet prijkt op de voorpagina van “Het latrinaire gebeuren”. Dit sanitair wereldwonder bevindt zich in huis “Den Wolsack” in de Oude Beurs in het hartje van Antwerpen.

U voelt het al komen: bovenstaande is niet voor niets geschreven. “Den Wolsack” ligt namelijk naast de kantoorgebouwen van Inventi, waar vanaf 18 september het topschaaktoernooi wordt gespeeld. En in die plaats, mét het boekentoilet, zullen de live-analyses door Mher Hovhanisian en Jan-Willem De Jong verzorgd worden. Inventi steunt op die manier het huis, dat tot Vlaanderen’s erfgoed behoort. Hopelijk heeft geen van de twee IM’s problemen met zijn darmflora of het erfgoed zou wel eens snel zwerfgoed kunnen worden…

kunstAl dit moois werd aangekondigd op de persconferentie, die Inventi donderdag organiseerde. Daar werd ook een schaakkunstwerk bekendgemaakt, dat in de speelruimte hangt te pronken en onder het toeziend oog van Jan Timman onthuld werd. Het is een graffitiwerk van zes meter lang, gespoten door Jurgen Gielen.

Leuke informatie, maar waar we écht in geïnteresseerd waren, was de samenstelling van het deelnemersveld en die oogt nog indrukwekkender dan die van vorig jaar. Met Bacrot, Bu, Sargissian en Sasikiran heeft de organisatie vier échte subtoppers binnengehaald, die allen al ooit in de buurt of over de 2700 elo-grens geraakt zijn.

Zij krijgen concurrentie van Bartosz Socko, David Howell en Jan Timman. Socko is de Poolse nummer één, Howell won onlangs het Britse kampioenschap en is de coming man van het Engelse schaken en Jan Timman, nou, die behoeft geen introductie. Hij won onlangs nog de prestigieuze Staunton Memorial en eindigde tweede in Dieren.

Net als vorig jaar wordt dit veld aangevuld met twee vrouwen (vorig jaar zei Koneru echter af waardoor enkel Lahno overbleef): Stefanova en Muzychuk, twee bekende namen in het vrouwenschaak. De wild card van het toernooi ten slotte gaat naar thuisspeler Bart Michiels. Hij is al in volle voorbereiding en speelt in september het sterkste toernooi uit zijn nog jonge carrière.

Bacrot en Bu zijn zonder twijfel de topfavorieten, want behalve hun ratingvoordeel hebben ze ook nog eens vijf keer wit. U kan alles dan zeker volgen via deze website en die van Inventichess (het ontwerp van die site deed bij ons trouwens een belletje rinkelen).

 1. Theo
  Theo29-08-2009

  Veel sterkte toegewenst aan Bart Michiels!
  Dat is een indrukwekkend deelnemersveld en hij zal zeker eens wat “echte” tegenstand krijgen nu! 😉
  Hopelijk kan hij goed scoren en zich handhaven tussen deze toppers. Dat zal een zware opdracht zijn, maar het zou wel tof zijn mocht hij een goede prestatie neerzetten.
  Wij duimen voor hem!

 2. Theo
  Theo29-08-2009

  Dit tornooi straalt een professionaliteit uit, ongekend voor ons Belgenlandje! Echt klasse.

  zie:
  http://inventi.info/wp-content/themes/default/images/inventichess/persmap.pdf

  Hopelijk kunnen we meer schaakevenementen van dit soort niveau organiseren in de toekomst! Ook voor de steeds sterker wordende jeugd is dit een positief gegeven.

 3. live
  live29-08-2009

  Jááá, die site doet niet alleen een belletje rinkelen maar de hele kerktoren schudden ! Nu ja, ’t is ook een keigoeie site hé …. een toernooi met ‘schaak’-klasse zoals Inventi mag dan ook best helemaal ‘op niveau’ blijven !!!

 4. Der Alte
  Der Alte30-08-2009

  Amaai, Bart zal zijn tenen mogen uitkuisen!

 5. Patrick
  Patrick31-08-2009

  inderdaad een heel interessant deelnemersveld !
  met de elolijst van 1 september is de avg elo wel 2612.1 dus catergorie 15, maar dat is minder belangrijk dan het soort spelers 🙂

 6. Peter
  Peter31-08-2009

  Ik vind het deelnemersveld en het toernooi super.

  Wel iets over dat professionalisme: die site staat werkelijk bomvol fouten. Wat dat betreft heb ik toch al professioneler gezien 🙂

 7. Frans Peeters
  Frans Peeters02-09-2009

  Ik heb foto’s en filmpjes gemaakt van de persconferentie en die geplaatst op http://www.flickr.com/photos/depion/sets/72157622035358681/

 8. Theo
  Theo03-09-2009

  Vergeleken met de jaarlijkse grap van CV Warehouse is dit TOP!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.