Tkachiev slaapt roes uit aan bord

TkachievKersvers Frans kampioen Vladislav Tkachiev heeft het schaken nog eens in het internationale nieuws gebracht: niet dankzij een briljante zege, een extravagant kapsel of een nieuw verzonnen regel. Wel omdat hij ladderzat aan zijn bord verscheen en in slaap viel naast zijn bord. De organisatie probeerde hem wel wakker te maken, maar toen zijn vlag viel, was het feestje uit.

Intussen heeft Inventi een kleine tegenslag te verwerken gekregen. Titelverdediger Bu heeft zijn deelname geannuleerd. Hij wordt vervangen door Emil Sutovsky…

Frans kampioen drinkt zich naar de nul

Het gebeurt niet zo vaak dat Het Laatste Nieuws, De Morgen en andere nationale kranten het schaken op een van de meer gelezen pagina’s plaatsen. Meer zelfs, ook The Guardian, Bild, The New York Times enzovoort hebben het schaken ontdekt. Maar of dat nieuws onze sport een boost zal geven, is nog maar de vraag.

Enkele weken geleden schitterde Vladislav Tkachiev nog door Vachier-Lagrave te snel af te zijn in het Frans Kampioenschap. De voormalige Europese kampioen nam daarna het vliegtuig en trok naar India om het Kolkatta Open mee te spelen. Als een van de topfavorieten nota bene, naast de nieuwe 2700-speler Nigel Short.

De kampioen neemt zijn favorietenrol blijkbaar niet zo ernstig. In zijn partij in de derde ronde tegen Kumar, verscheen hij ladderzat aan zijn bord. Nu is dat niet noodzakelijk een ramp. In Belgiƫ gebeurde het ook al wel eens dat spelers met een kater een partijtje komen spelen, zelfs vrij recent nog tijdens het Belgisch jeugdkampioenschap. Toen won de dronkaard van dienst, maar in het geval van Tkachiev ging het net iets verder.

Hij kreeg zijn lichaam niet onder controle en viel in slaap naast zijn bord. De organisatie probeerde hem wakker te maken en hoewel Tkachiev hen verzekerde dat het in orde was, reisde hij enkele minuten later opnieuw naar dromenland. Uiteindelijk viel zijn vlag na 11 zetten. Voor de toernooiorganisatie, die waarschijnlijk voor startgeld en condities zorgt, niet bepaald een teken van veel respect. Tkachiev kreeg een ernstige waarschuwing, maar mag toch nog blijven spelen.

Het is opvallend dat Tkachiev dit meemaakt, want het gebeurde hem al eens eerder tijdens de olympiade in Dresden. Toen kwam hij niet opdagen voor de laatste ronde en zag zijn ploeg een medaille door de neus geboord.

Sutovsky vervangt Bu

Het GM-toernooi van Inventi heeft een kleine tegenslag te verwerken. Titelverdediger en +2700-speler Bu Xianghzi heeft om voorlopig onbekende redenen zijn deelname geannuleerd. Gelukkig heeft de organisatie snel een waardige vervanger gevonden. Emil Sutovsky (2669 en ook wel bekend als de secondant van Gata Kamsky) neemt zijn plaats in.

 1. Chessmaster
  Chessmaster05-09-2009

  Ondertussen loopt het EK.
  Volg onze belgen op

  http://www.euroyouth2009.com

 2. Patrick
  Patrick05-09-2009

  Sutovsky heeft 2676 elo op de lijst van 1 September

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.