Lagrain wint 15de Memorial Michel Szostek

Jan LagrainJan Lagrain heeft in Maasmechelen de vijftiende Memorial Michel Szostek op zijn naam geschreven. Hij eindigde met 6/7 voor Nicola Grecuccio, Ynze Mengerink, Jozef Simenon en Michel Van Houdt.

Met 26 deelnemers viel de opkomst wat tegen, maar het negatieve werd omgezet in het positieve: iedere deelnemer kreeg een naturaprijs mee naar huis. Verslag en uitslagen…

Lagrain volgt Sarrau op

De Memorial Michel Szostek heeft een rijke traditie. Het toernooi is al jaren het sterkste rapidtoernooi in Limburg (op het schanstoernooi in Hechtel na). Tal van 2200’s concurreerden er met kleppers als Hovhanisian en Renette, maar sinds vorig jaar is er een zekere achteruitgang te merken in de populariteit van het evenement. De concurrentie van de nòg sterkere Rapid in Mortsel en de unieke Nacht van de Kameleon is daar niet vreemd aan. Vorig jaar werd de Memorial trouwens nog gewonnen door Jelle Sarrau, die toen echter weinig tegenstand kende. Jan Lagrain werd toen tweede.

snookerhalNochtans is het zeker de moeite om het toernooi een bezoekje te brengen. Voor de gelegenheid wordt een hele snookerhal snookervrij gemaakt en wordt er links en rechts naast een rij snookertafels gespeeld. Bovendien zijn er behalve degelijke geldprijzen (in normale omstandigheden 100 euro voor de winnaar, dit jaar verlaagd tot 50 door de beperkte opkomst) ook veel naturaprijzen. Omdat de deelnemers minder talrijk waren dit jaar, kreeg iedereen een gratis tombolalotje dat op het einde van het toernooi werd ingeruild voor een (meestal) leuke naturaprijs.

De elofavorieten voor deze editie waren Jozef Simenon (2195) en Jan Lagrain (2174). Ynze Mengerink (2088), Michel Van Houdt (2005), Nicola Grecuccio (1994) en Luc Palmans (1980) waren de schaduwfavorieten. Grecuccio was echter een niet te onderschatten factor. In het “echte” leven loopt Grecuccio immers rond met een rating van boven de 2200 en als de Limburgse rapidelo’s niet zo succesvol waren, was hij vandaag de hoogste elo geweest.

De favorieten stelden niet teleur en domineerden het begin van het toernooi. Grecuccio viel als eerste af toen hij in de derde ronde de topper van Lagrain verloor. Die laatste speelde in de vierde ronde remise tegen Simenon, waardoor Ynze Mengerink het heft in handen nam. Met 4/4 had hij een half punt meer dan Lagrain en Simenon. De vijfde ronde was cruciaal voor de afloop van het toernooi. Lagrain won met een gelukje van Mengerink, terwijl Simenon ten onder ging tegen de teruggekomen Grecuccio. De Schaakfabriek-redacteur leidde nu met een half punt voorsprong en gaf dat niet meer af. Hij won eerst een razendspannend tijdnoodduel van Palmans om te eindigen met een salonremise tegen Jan Broekhuis.

GrecuccioDe enige achtervolger was Nicola Grecuccio, die Ynze Mengerink had afgeschud in het onderlinge duel. Zijn scheidingspunten waren – helaas voor hem – veel te laag om nog een echte bedreiging te vormen. Bovendien had hij ook het onderlinge duel met Lagrain al verloren. Grecuccio won nog wel en scoorde net als de winnaar 6/7. Mengerink won tegen Simenon de strijd om de derde plaats.

Bekijk hier alle uitslagen en de eindstand.

Zie ook op de site van de Liga Limburg.

 1. de schaker
  de schaker06-09-2009

  Grappig dat je een toernooi wint waar je zelf over moet schrijven 🙂

  Desalniettemin was de zege verdiend: onze schrijver had de hoogste tpr, de sterkste gemiddelde elotegenstand, de hoogste scheidingspunten én voorscheidingspunten. Hij won het onderlinge duel van Nico en was de enige die geen enkele partij verloor. Het is misschien wat arrogant om dit zelf in een artikel te schrijven, maar toch het vermelden waard 🙂

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain06-09-2009

  Het is idd wat raar om zoiets te schrijven. Gelukkig gebeurt het zelden tot nooit 🙂

 3. Valery
  Valery06-09-2009

  Dat Jan een goede rapidspeler is zag ik al in Wirtzfeld en het verwondert me dan ook niet dat hij in dit veld de beste was.

 4. TheMirrorMan
  TheMirrorMan07-09-2009

  Als ik de eerste foto zag dacht ik dat dàt de speler was die achter z’n bord in slaap viel 😉

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.