Nicola Capone scoort beste op EK

CaponeDe 10-jarige Henegouwer Nicola Capone heeft met 5.5/9 de beste Belgische score behaald op het Europees Kampioenschap in Italië. De Belgische delegatie speelde voor het overige een opvallend stabiel toernooi, waarin alle Belgen scores haalden die rond de helft van de punten lag. Hanne Goossens en Maarten Larmuseau waren de andere Belgen die meer dan de helft scoorden (met 5/9).

Het was dus een verdeeld succes als je naar de punten van onze landgenoten kijkt, maar uit de reacties van de spelers en begeleiders klinken tevreden woorden. Zelfs bij Sander Vandevenne, die even vreesde dat hij later dan de rest zou moeten terugkeren…

Vandevenne verliest papieren…

De 16-koppige Belgische delegatie is sinds gisteren terug uit het Italiaanse Fermo, waar ze een negenrondig Europees Kampioenschap achter de kiezen heeft.

Sinds de briljante prestatie van Stef Soors op het WK jeugd vorig jaar, is er hoop gegroeid bij de Belgen dat ze af en toe – mits een uitstekende vorm – kunnen uitblinken in internationale jeugdtoernooien. Op dit EK kwam het echter niet zo ver. De Belgen speelden niet slecht, maar scoorden ook niet buitengewoon.

De beste prestatie was weggelegd voor Nicola Capone, die met 5.5/9 20ste eindigde bij de -10. Capone was weliswaar achtste geplaatst, maar in dergelijke reeksen zijn sterke niet-geklasseerde spelers legio. 5.5/9 is zeer behoorlijk. Ook Hanne Goossens en Maarten Larmuseau kunnen terugkijken op een geslaagde week. Beiden haalden met 5/9 meer dan de helft van de punten, wat normaliter een graadmeter is voor een goede, Belgische prestatie. Vijf Belgen haalden exact de helft van de punten: Jean Herman, Francois Godart, Thibault Real, Hendrik Decrop en Lowie Tomme. Deze spelers hebben met deze prestatie hun selectie voor een EK of WK van de volgende twee jaar afgedwongen. Het is overigens opvallend dat geen enkele van de spelers van de -10 onder de helft scoorde.

Zes spelers deden het net een halfje minder met 4/9 (Jonas Van Cappellen, Stef Soors, Glen De Schampheleire, Yordi Schaeken, Sander Vandevenne en Lennert Lenaerts). Michele Gijsen moest het doen met 3.5, terwijl de arme Dieter De Ridder instortte na zijn veelbelovende start. Een 0/5 verpestte zijn score en zijn toernooi, maar uiteindelijk wint hij met 3/9 toch 15 ratingpunten. Dat is na Jean Herman, die er 20 wint, de meest gunstige eloscore van alle Belgen.

Sander VandevenneOver de resultaten zullen alle spelers zelf hun mening hebben, maar in het algemeen is de score noch goed, noch slecht. De Belgische delegatie reageerde wel erg positief over hun verblijf in Italie en over het plezier dat ze beleefd hebben aan de reis. Even dreigde er nog problemen te komen, toen Sander Vandevenne zijn portefeuille verloor en via zijn vader in België een fax regelde om toch nog het vliegtuig op te raken.

Uiteindelijk geen probleem, want Vandevenne vond zijn portefeuille terug en kon mee met de rest. Nu is het uitkijken naar Thibaut Maenhout, Arthur Hugaert en Arno Bomans, die later dit jaar naar Argentinië vertrekken voor het Wereldkampioenschap. Reisverslagen kan u lezen op de site van de Schaakliga Limburg (geschreven door Jos Schaeken, de vader van Yordi). Rondeverslagen staan op de gelegenheidsblog van Ruben Decrop (vader van Hendrik). Uitslagen van de Belgen vind je hier.

 1. volgjeneus
  volgjeneus12-09-2009

  Nicola, quand je t’ai vu jouer à St.-Lô il y a trois ans, je savais que tu avais tout pour devenir grand. Eh ben, quand je vois tes résultats aujourd’hui, j’en suis toujours convaincue!

  En de rest natuurlijk ook: erg mooie resultaten! Het is echt opvallend hoe de laatste jaren de scores altijd rond de helft liggen op EK’s en WK’s, en dit jaar is het des te opvallender omdat de delegatie zo uitgebreid is: het Belgische jeugdschaak is duidelijk de hoogte in gegaan. Collectief!

 2. Theo
  Theo12-09-2009

  Onze jeugd lijkt grote vooruitgang te boeken.
  Proficiat aan de jeugdwerkingen en alle mensen die zich mateloos inzetten voor de jeugd!

 3. Ruben
  Ruben13-09-2009

  Wouter Gryson doet ook mee in Mar del Plata

 4. Pipo
  Pipo13-09-2009

  Waren er ook niet geselecteerde spelers bij?
  Zo ja dan hebben ze goed gepresteerd.

 5. Ruben
  Ruben13-09-2009

  Niet geselecteerd door de KBSB waren: Dieter De Ridder en Jonas Van Capellen.
  Wel geselecteerd door de KBSB, maar in dit toernooi als een extra speler spelend omdat ze nog aan het WK deelnemen: Nicola Capone en Maarten Larmuseau

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.