Engeland stuurt Vlaanderen terug naar Brussel

Rein VerstraetenHet is een eerder recente, maar intussen toch al traditionele ontmoeting: Engeland-Vlaanderen. Ieder jaar speelt een Vlaamse jeugddelegatie van 20 spelers tegen een soortgelijke Engelse ploeg.

De ploegenconfrontatie op zaterdag was niet zo’n succes voor onze Vlaamse schakers: met 27-13 kan van een kleine afstraffing gesproken worden. In het individuele rapidtoernooi op zondag ging het beter, met eerste plaatsen voor Rein Verstraeten en Stefan Beukema…

Engelsen zijn te sterk

Het is intussen een traditie: ieder jaar organiseert Jeugdschaak.be (het vroegere PJV) een interland tussen Vlaanderen en Engeland. Voor Vlaanderen speelde de -14 jeugd (al behoorden er evenveel tot de -12) en voor Engeland de -12.

Om 7u ’s morgens de bus nemen naar Calais, dan nog een stevige boottocht: het is niet ideaal om aan een schaaktoernooi te beginnen. Daarna aankomen en meteen een pak rammel krijgen is nog minder ideaal.

Stefan BeukemaDe Vlamingen hadden het bijzonder moeilijk in de openingsfase van de interland. Al snel stonden de Engelsen 5-0 voor in de eerste ronde, en ook al beperkten de Vlaamse topborden (Rein Verstraeten, Stefan Beukema, Sander Hauglustaine, Hans Vandersmissen en Ben Tuerlinckx) de schade, in de tweede ronde was de afstraffing nog groter. 27-13 was het eindresultaat. Begeleider Arno Bomans merkte op dat de problemen van de jeugdspelers dikwijls veroorzaakt werden door het slecht of niet toepassen van de rokade, een duidelijk werkpunt voor later.

Alle spelers verbleven in een gastgezin om een dag later nog een individueel toernooi mee te spelen (met dezelfde Engelsen en Vlamingen). Daarin ging het de Vlaamse delegatie een stuk beter af. Zowel Rein Verstraeten als Stefan Beukema scoorden 4.5/5 en eindigden samen eerste.

Met dank aan Arno Bomans voor de informatie.

  1. Ruben
    Ruben15-09-2009

    Spijtig genoeg viel Engeland – Vlaanderen samen met het EK voor de jeugd in Italië. Thibault Real, Lennart Lenaerts, Hendrik Decrop, Nicola Capone and Lowie Tomme konden zo niet opgesteld worden. Aan de Engelse kant was er slechts 1 speler op het EK.
    Met deze spelers erbij had het er zeker beter uitgezien. Gelukkig valt volgende jaar het EK later in de maad september.

  2. FiFi
    FiFi15-09-2009

    Volgens mijn bescheiden mening zijn Nicoa Capone en Thibault Real geen Vlamingen. Bovendien zat er al een Nederlander bij de spelers.

    Het is spijtig, dat die uitslagen nooit ergens te vinden zijn. Wie even in een zoekmachine duikt, vindt nergens buiten het bovenstaande maar iets terug, niet over dit jaar, niet over de voorgaande jaren. 🙁

  3. Glen
    Glen15-09-2009

    “Begeleider Arno Bomans merkte op dat de problemen van de jeugdspelers dikwijls veroorzaakt werden door het slecht of niet toepassen van de rokade, een duidelijk werkpunt voor later”

    Gelukkig dat de topcoach de spelers voorzag van heel wat goeie raad, een stijging boven de 2500 elopunten zal nu wel voor heel binnenkort zijn! Ik heb gemerkt dat de coach zelf er inderdaad een punt van maakt de rochade zo snel en correct mogelijk toe te passen, teneinde een vroege mat in het centrum te vermijden! Arno Bomans, in de stijl van de groten :-).

  4. Dooievriend
    Dooievriend15-09-2009

    “Gelukkig dat de topcoach de spelers voorzag van heel wat goeie raad, een stijging boven de 2500 elopunten zal nu wel voor heel binnenkort zijn! Ik heb gemerkt dat de coach zelf er inderdaad een punt van maakt de rochade zo snel en correct mogelijk toe te passen, teneinde een vroege mat in het centrum te vermijden! Arno Bomans, in de stijl van de groten.”

    Lol, de beste stuurlui staan aan wal zeker? Als veel spelers idd niet goed weten wanneer te rokeren, mag daar toch op gewezen worden, zodat ze dit kunnen verbeteren? Om met spreekwoorden verder te gaan: stropers zijn de beste boswachters; als Arno zelf al problemen heeft gehad met zijn rokade, dan weet hij ook hoe die op te lossen. Soit, ik laat het er verder bij, want spreken is zilver, en zwijgen is goud 😉

  5. Fabio
    Fabio16-09-2009

    Fifi, Welke Nederlander bedoel je?

  6. John
    John16-09-2009

    @ fifi Dat je er niks van terug vindt betekent misschien dat het een lege doos is.
    @ ruben Er zijn ook sterke Vlamingen die ook geen uitnodiging kregen.
    Spijtig

  7. FiFi
    FiFi16-09-2009

    Deze, wiens familie in Houffalize ook aanzien werd als niet-Belgisch, en die in de internationale tornooien ook gekozen heeft om voor Nederland uit te komen.

  8. Tony
    Tony16-09-2009

    Fifi, is het niet zo dat als men in Houffalize als niet-Belgisch werd aangezien het daarmee onmogelijk werd op internationale tornooien voor België uit te komen? Van een uitzending is dan automatisch geen sprake meer. Jij spreekt over keuze maar daar ben ik niet zo zeker van.

  9. Rein
    Rein16-09-2009

    Mooi zo Filip, ik schatte jouw “aspiraties” gans anders in.
    Die jongen, Jasper, is in België geboren, gaat in België naar school en speelt overal mee op Belgische tornooien. 2 maanden na het BK is het nieuwe reglement goedgekeurd (zie verslag op site van Bond van juni)en toch is hem de titel ontzegd op het BK in april! Dit gebeurde inderdaad op basis van een reglement dat nadien goedgekeurd werd. De weigering van de titel is complete onzin. Juridisch nonsens. Hij was ingeschreven onder de oude reglementen. De inschrijving was aanvaard en men kan zomaar niet meer regels veranderen na een inschrijving. Hij kon onmogelijk zijn nationaliteit veranderen op enkele dagen. Een rechtbank maakt compleet brandhout van wat daar gebeurde. Na het BK is Jasper Belg geworden. Dat lukte, omdat zijn moeder Belg is. Daarvoor werd hem de tijd niet gegund. Voor zover je het nog niet wist, het gezin van Jasper telt vandaag 6 Belgen. Het is ze gegund, menselijk én juridisch.
    Rein en Johan Verstraeten

  10. FiFi
    FiFi16-09-2009

    Ten 1ste het is niet Filip, maar FiFi. 🙂
    En ten 2de … wordt het lastig als je moeilijke woorden begint te gebruiken.
    “aspiraties” is geen basiswoord van een doorsnee Vlaams woordgebruik.
    Na het vinden van de betekenis ervan, betwijfel ik sterk of ik zelfs daarover beschik.
    En dan is het me totaal niet duidelijk, hoe iemand anders inschattingen kan maken over iets, dat ik niet bezit.

    Bovendien heb ik de indruk, dat je het doel kwijt bent en weet ik niet, waarom je nu ineens op mij schiet. Wat je allemaal schrijft, is allicht juist. De situatie in Houffalize was toch echter niet op mijn vraag, de reglementswijzigingen ook niet en een selectie-commissie al sowieso niet. Met die verhalen heb ik niets te maken.

    Ik stel enkel vast, dat iemand hierboven de pedalen kwijt is, omdat hij de resultaten van de Vlamingen in Engeland verontschuldigt doordat er 2 Franstaligen op het EK zaten. En wat betreft Nederland, wil ik er alleen aan toevoegen, dat de ouders van de familie al jaren geleden de keuze kregen van de KBSB (aangezien ze hier veel speelden) om uit te komen voor België/Vlaanderen. Ze konden ten al beschikken over de goede papieren via de moeder. Maar toen hebben ze dat resoluut geweigerd. Of als je het anders wil lezen, de ouders hebben dan voor Nederland gekozen. Van twee walletjes eten kan niet altijd. En misschien zijn er ook wel andere Vlamingen, die wel eens geselecteerd willen worden. Ze zijn misschien iets minder sterk, maar willen ook wel eens de leer-ervaring van een selectie opdoen en krijgen ze daar nu de kans niet voor.

    Maar goed, misschien kunnen we ooit nog een Vlaanderen opstellen, op de wijze waarop Nederland vandaag Europees Kampioen bij de dames is geworden bij het tafeltennis. Met een ex-Russische en wat Chinese roots.

  11. Tony
    Tony17-09-2009

    Voor mij is de grootste vreugd aan het jeugdschaken te zien dat de kinderen ongeacht afkomst, ras, geloof, geslacht etc. elkaar accepteren en plezier beleven aan het spel.

    Ik vind het enorm teleurstellend steeds te moeten constateren dat deze waarde verloren gaat naarmate we ouder worden en we allen weer vervallen tot ‘het gemiddelde’.

    Ik zal me maar van verder inhoudelijk commentaar onthouden.

  12. françois
    françois17-09-2009

    wanneer is men Belg,Nederlander,Vlaming,Brusselaar of Waal? Een polemiek die men best vastlegt of voorhand.
    In de jaren 60 was Frits Van Seters steevast kampioen bij de volwassenen,toch kreeg hij nooit de titel omdat hij Nederlander was.Hij woonde in Brussel,werkte in Brussel en speelde voor CREB.Toen was de nationaliteit op de identiteitskaart doorslaggevend.
    Wie herinnert zich nog het BK in Namur waar Mohandessi kampioen van Belgie werd.
    Echte Belgische spelers vonden dit niet kunnen.

    Waarom waren Jason Vandenberghe en Eva Baekelant er niet bij?Niet geselecteerd,vergeten,of wilden ze niet meegaan?
    Als er een jeugdspeler is die zich benadeeld voelt bij wat dan ook mag hij gerust contact met mij opnemen.

  13. John
    John17-09-2009

    @ francois. De organisatoren weten wel wie er bedoeld wordt. Maar van deze mensen geen woord hier.

  14. Gonzo
    Gonzo18-09-2009

    Misschien schaken jullie vlamingen gewoon niet goed genoeg? Kijk eens hoe ze dat in Nederland aanpakken, daar struikel je over de grootmeesters.

  15. Chessmaster
    Chessmaster18-09-2009

    “Jullie” Vlamingen….
    De jeugdspelers zijn even getalenteerd hier in België dan in Nederlands. Nederland is gewoon al veel langer bezig met een jeugdwerking en het promoten van schaken. Om GM’s en IM’s te krijgen heb je meer dan een paar jaar nodig om dit te verwezelijken.
    Dus voor je op “onze” Vlamingen gaat vitten, overweeg je antwoord eerst.

  16. Theo
    Theo18-09-2009

    Like it or not: onze Noorderburen hebben een degelijke jeugdwerking. Wij zijn ook goed op weg en maken vooruitgang, maar het klimaat hier is nog bijlange niet vergelijkbaar van niveau!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.