Nikolic domineert ijzersterke Tonoli Memorial

NikolicMet ongeveer twintig 2300+’ers, met meer dan 180 deelnemers, met een nieuwe, veel ruimere zaal was de Tonoli Memorial eergisteren een groot succes.

Ook de winnaar is een naam als een klok: Predrag Nikolic eindigde samen met Erik Van Den Doel op de eerste plaats, maar won op scheidingspunten. Beide spelers scoorden een fenomenale 10/11. De derde plaats ging naar de verrassend sterke Stéphane Hautot…

Schakers lopen storm voor de Memorial

De Tonoli Memorial heeft met twee edities een erg korte geschiedenis. Toch is de naam zonder enige moeite gemeengoed geworden bij de schakers die graag meespelen in de sterkste rapidtoernooien van ons land. Met Tigran Gharamian en Cekro Ekrem heeft de Memorial twee klinkende namen op de erelijst staan.

Met een nieuwe zaal hoopte de organisatie het deelnemersaantal verder de hoogte in te jagen. In 2007 waren er 141 schakers, vorig jaar 162. De zaal, die een stuk ruimer is dan de vorige, lostte de verwachtingen helemaal in. Met maar liefst 184 schakers is het record verpulverd. De Memorial is daarmee meteen een van de allergrootste rapidtoernooi in ons land en enkele criteria niet meegerekend misschien wel het grootste.

Ook de namen mochten er zijn: Predrag Nikolic (2602), Erik Van Den Doel (2594) en Alexandre Dgebuadze (2502) voerden een ijzersterk veld aan, waarin zo’n 20 spelers meer dan 2300 ratingpunten achter hun naam hadden staan. Behalve bovenstaande drie GM’s was het dus moeilijk om duidelijke favorieten aan te wijzen. In principe hoort GM Motwani zeker ook bij die topnamen, maar hij heeft al lang geen competitieschaak meer gespeeld.

PoelmanDat werd al duidelijk in de eerste ronde, toen Geoffrey Poelman (foto) een vol punt scoorde tegen de Schotse GM. Nikolic, Van Den Doel en Dgebuadze startten wel overtuigend. Pas in de vijfde ronde moesten Van Den Doel en Dgebuadze een eerste puntendeling toestaan.

Nikolic stoomde dan door en won partij na partij, op een onderlinge remise tegen Van Den Doel na (die net daarvoor Dgebuadze wandelen had gestuurd). Pas in de voorlaatste ronde liet hij een steekje vallen, tegen Stefan Docx. Erik Van Den Doel won intussen óók partij na partij en wipte naast Nikolic aan de leiding. In een spannende laatste ronde zetten beiden de puntjes op de i om met 10/11 samen aan kop te eindigen. Nikolic wint op scheidingspunten.

HautotDe derde plaats was voor Stéphane Hautot. Op zich geen verrassing, maar de 9.5/11 die hij optekende, is bijzonder veel. Een punt verder volgden Dgebuadze en rapidspecialist Hans Renette. De zesde plaats was voor de sterk spelende Stef Soors. Net als Duhayon, Geirnaert en Amigues was hij goed voor 8/11.

De uitslagen en eindstand vind je hier.

De top 10:
1. Nikolic, Van Den Doel 10/11
2. Hautot 9.5/11
3. Dgebuadze, Renette 8.5/11
4. Soors, Duhayon, Geirnaert, Amigues 8/11
5. Michiels, Cools, Maenhout, Docx, … 7.5/11

 1. Geoffrey
  Geoffrey16-09-2009

  Heel goed tornooi, spijtig dat ik goed begon maar naar mate het tornooi vorderde speelde ik slechter.
  Kan ik je toevallig een recentere foto doorsturen want deze is echt niet up to date 😀

 2. Oscar
  Oscar17-09-2009

  @Geoffrey. Je tegenstanders waren wellicht ook steeds sterker.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.