“Mooie partijen, Michiels remise en de vrouwen winnen: mooier kan het niet, toch?”

BacrotHet Inventitoernooi heeft zijn start niet gemist. Vier beslissende partijen, één felbevochten remise, winnende vrouwen, een degelijke Belg, een topduel, aanvalspartijen, …, … . De opening van het sterkste, Belgische toernooi van het moment had alles wat een schaakliefhebber maar kan wensen.

Vooral Etienne Bacrot kon tevreden terugkijken op zijn eerste ronde. Hij klopte meteen een van zijn grote concurrenten, Gabriel Sargissian. Geen sinecure, want Bacrot heeft een slopende periode achter de rug. Toch ging hij om te winnen acht jaar terug in de tijd…

“Acht jaar teruggaan in de tijd”

Dé grote naam van Inventi 2009 is Etienne Bacrot. Als snotaap ooit de jongste grootmeester aller tijden en tegenwoordig een erg degelijke subwereldtopper (2709). De grootste concurrent van Bacrot zou wel eens Gabriel Sargissian kunnen worden. Althans, dat doet de ratinglijst vermoeden. Het was dan ook jammer dat die twee elkaar al in de eerste ronde tegenkwamen, aangezien een snelle remise voor beiden handig was. Bacrot heeft er immers een erg drukke periode op zitten. Na de Grand Prix in Jermuk, reisde hij meteen naar Montreal om zijn weg voort te zetten naar Antwerpen. “Dat is normaal voor een profspeler, maar ik geef toe: ik ben wel wat vermoeid,” aldus Bacrot. Sargissian had dan weer het nadeel om met zwart te spelen. Niets leek een puntendeling in de weg te staan.

Bijna niets, want de geïnteresseerde toeschouwer, die de partijen live op deze website kan volgen, zag dat Bacrot een verrassing in petto had. “Normaal gezien speel ik de normale Spaanse variant, alom gekend op topniveau. Maar mijn tegenstander en zijn boezemvriend Aronian zijn gespecialiseerd in die varianten. Daarom had ik in mijn database een variant gezocht die beiden de afgelopen acht jaar niet tegen hadden gekregen en dat was wat op het bord gekomen is,” verklaarde Bacrot zijn ambities. Sargissian had moeite om de vreemd ogende zetten te counteren en blunderde ook nog eens zwaar. 1-0, na amper 2,5 uurtje schaken.

StefanovaDe vriendelijke Bacrot entertainde de bezoekers nog door zijn partij in de analysezaal te tonen en merkte nog op dat de opening die hij vandaag speelde (en die nochtans niet zo veel gespeeld wordt op dat niveau) maar liefst drie keer op het bord verscheen. Over toeval gesproken. Dat leidde de aandacht af van heel wat meer spektakel op de andere borden. De twee dames van het gezelschap speelden immers uitstekend en zowel Jan Timman (met wit tegen Stefanova) als David Howell (met zwart tegen Muzychuk) zweetten hun grootste angsten uit. Zonder veel pardon kregen beide heren een eerste nulpartij aangerekend. 1-0 voor Muzychuk en 0-1 voor Stefanova.

Als Belgische website kijken wij vooral uit naar de prestaties van onze landgenoot Bart Michiels, die zonder twijfel een hoogtepunt in zijn nog jonge schaakcarrière beleeft. “Ja!” antwoordde vader Luc Michiels gedecideerd op de vraag of Bart dit ook zo zag. “4.5/9 is in principe het doel, want dat is voldoende voor een grootmeesternorm, maar deze spelers zijn echt wel heel sterk. 2600 is echt veel, een serieus verschil met de 2450’s waar Bart meestal mee geconfronteerd wordt. Hij mag eigenlijk maar 1 of 2 keer verliezen om een deftige kans te maken op die norm, maar het zal heel erg moeilijk worden,” vervolgde die zijn analyse.

De openingsronde was voor Michiels alvast goed begonnen. Hij kwam, net als op twee andere borden, in een Spaans vierpaardenspel terecht. Of voor de schaakleken: een risicoloze variant waarin zijn Indische opponent Krishnan Sasikiran alle armen van Vishnu zou moeten bovenhalen om voor winst te spelen.

MichielsMaar Sasikiran is Vishnu niet en na een relatief droge partij hield Michiels zijn eerste halfje op het droge. De Wetteraar blikte tevreden terug. “Ik ben niet zo trots op mijn openingskeuze, maargoed, ik moet ook respect tonen voor de tegenstanders en ik ben blij met mijn remise.”

In de langste partij van de dag ramde Sutovsky een voor hem typische koningsaanval op het bord. Zijn invallersstatuut leek hem niet te deren en zonder veel boe of ba werd de Poolse nummer één Socko van het bord gezet 1-0.

We zouden over alle partijen wat meer kunnen schrijven, maar dat zou ons te ver leiden. Graag verwijzen we u voor die partijen door naar onze live-pagina. Morgen kan u alles opnieuw volgen vanaf 14u. Voor verslagen en interviews keren we zondag terug (morgen zijn we er zelf niet bij wegens een huwelijk). Tot dan.

 1. Theo
  Theo18-09-2009

  Mooie stevige aanvalspartij van miss Stefanova! Ze ript echt volledig die koningsvleugel open! 🙂
  Maar geeft Timman niet wat voorbarig op?!
  Is hij door zijn vlag gegaan of zo?

 2. Jeroen
  Jeroen19-09-2009

  Waar zijn de partijen van de 1ste ronde te vinden?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.