Sutovsky hijst zich naast een zwalpende Bacrot

SutovskyNa een spannende dag profiteerde één iemand van de -felbevochten- remises op de andere borden: Emil Sutovsky. De Israëliër knokte lang om een voordeel uit te melken, maar slaagde uiteindelijk in zijn opzet. Het slachtoffer was de ongelukkige David Howell, die met een teleurstellende en pijnlijke 0/3 achterblijft.

In de topper van deze ronde ontsnapte Bacrot aan een eerste nederlaag tegen de zieke Sasikiran. Op hetzelfde moment moest Bart Michiels zijn winstaspiraties opgeven en tevreden zijn met een derde remise op rij. Ondanks de lichte ontgoocheling is de start van de Wetteraar uitstekend…

Sasikiran zet druk ondanks maagklachten

Etienne Bacrot demonstreerde gisteren zijn uitstekende vorm met zijn tweede zege op rij. Het moment om zijn riante +2 te consolideren was aangebroken en Krishnan Sasikiran leek de ideale tegenstander om dat te doen. De Indiër won gisteren wel, maar kampte met maagklachten. Zo werd hij gisteren na zijn zege meteen naar de dokter gebracht die zijn problemen met enkele pijnstillers te lijf ging.

Vandaag ging het gelukkig al beter met de nummer 3 van Indië en de messen werden gescherpt. Een agressieve Najdorfvariant verscheen op het bord en toen Bacrot een pionnetje offerde, stond het bord in vuur en vlam.

Sasikiran“Dit is volgens mij geen offer, het is gewoon niet goed. Sasi kan hier winnen,” becommentarieerde Gabriel Sargissian backstage. Sargissian zelf had snel remise gespeeld na een partij, die nooit meer dan een bevestiging van de theoretische kennis van de twee spelers was.

Sasikiran nam het heft ook effectief in handen, maar ergens in de buurt van de tijdnoodfase moet het misgelopen zijn. Bacrot won zijn pionnen terug en slaagde er vlot in zijn mindere structuur te verdedigen. De Fransman was blij met zijn half punt. Wie weet wel een belangrijke puntendeling.

Bart Michiels toonde zich erg tevreden met zijn twee remises in de eerste twee rondes. Een degelijke voorbereiding tegen zowel Sasikiran als Timman leverde hem telkens een comfortabele puntendeling op. Vandaag speelde hij tegen Antoaneta Stefanova, die met 1.5/2 nog beter gestart is. Om 14.01u kwam de Bulgaarse de zaal binnen. Op tijd, want in Antwerpen mag men een kwartier te laat komen vooraleer er forfait op het bord verschijnt.

Gisteren zweetten de organisatoren even toen zowel Stefanova als Bacrot om 14.12u nog steeds niet aan hun bord zaten. Een taxi met vertraging was de oorzaak, maar gelukkig moest het “academische kwartiertje” niet worden toegepast.

MichielsMaar terug naar Michiels-Stefanova. De burgerlijk ingenieur koos vandaag opnieuw voor het Spaanse vierpaardenspel, net als in de eerste ronde, en maakt zo meteen duidelijk dat hij die variant erg goed heeft voorbereid. Stefanova koos voor het vreemd ogende Ld6, maar zoals Jan-Willem De Jong in de analyse aangaf, is dat de beste variant om complicaties te kunnen creëren. Die complicaties kwamen er sneller dan verwacht, toen Stefanova rood begon uit te slaan nadat Michiels Pxe5 op het bord toverde. Een schijnoffer, waarvoor de Bulgaarse een dik half uur moest uittrekken.

Belangrijke minuten, want de stelling die er uiteindelijk uit voortvloeide was ietsje beter voor Michiels en toen Stefanova in tijdnood kwam, nam de druk toe. Michiels bracht wat trucjes in de stelling terwijl de tijd van zijn opponente verder tikte. Maar de Wetteraar vond geen gaatje en de partij eindigde uiteindelijk op remise. Voor het eerst gemengde gevoelens voor onze landgenoot na zijn derde remise op rij.

Ook erg boeiend was Anna Muzychuk-Jan Timman. Die laatste schuwde de risico’s niet in een theoretische Caro Kann, maar bekloeg zich snel zijn agressieve Dxc4. De Sloveense bouwde een krachtige aanval op, die traag maar zeker over Timman heen walste. “Dit gaat rap gaan,” dacht commentator De Jong, maar ergens miste Muzychuk winstmogelijkheden en Timman speelde zijn ervaring en taaiheid goed uit. Remise.

HowellOver Sutovsky-Howell leek niets te vertellen, behalve dat Howell zich ijzig kalm toonde toen hij zijn laatste zetten puur op de increments speelde (per zet krijgen de spelers er 30 seconden bij, waardoor Howell zijn tijd telkens tot zo’n 20 secondes liet zakken om dan droogjes zijn zet te doen). Sutovsky volhardde in het minieme voordeeltje dat hij had opgebouwd. De arme Howell kreeg het eindspel niet verdedigd en verloor zijn derde partij op rij.

De uitslagen:
Michiels-Stefanova 1/2
Muzychuk-Timman 1/2
Bacrot-Sasikiran 1/2
Sutovsky-Howell 1-0
Socko-Sargissian 1/2

De stand na drie rondes:
1. Bacrot, Sutovsky 2.5
2. Sasikiran, Stefanova 2
3. Michiels, Muzychuk 1.5
4. Sargissian, Socko, Timman 1
5. Howell 0

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.