Zwart heerst op spannende vierde speeldag

SargissianGabriël Sargissian (foto) en Anna Muzychuk hebben de beste zaken gedaan in wat alweer de vierde ronde was op het Inventitoernooi. Beiden wonnen met zwart, respectievelijk van Stefanova en Michiels, die beiden hun eerste nederlaag te slikken kregen.

De andere remises waren een lust voor het oog en spanning en creativiteit wisselden elkaar af. “Soms doet de stand er niet meer toe en telt alleen de concrete stelling,” verklaarde een zichtbaar genietende Bacrot. David Howell kloeg dan weer over zijn zelfvertrouwen, maar haalde toch zijn eerste halfje…

“Dat was een scherp potje”

Een partij hoeft niet noodzakelijk lang te zijn om spectaculair of aantrekkelijk te ogen. Dat bewezen Jan Timman en Etienne Bacrot vandaag in hun ontmoeting in de vierde ronde.

De partij had alles om een analist/schaakliefhebber te verwennen. In de analyseruimte in “Den Wolsack” amuseerden Jan-Willem De Jong en zijn toeschouwers zich te pletter bij de stortvloed aan rare varianten en originele ideeën.

TimmanOok de spelers genoten. “Dat was een scherp potje,” glimlachte Timman toen hij na 30 zetjes tevreden de speelzaal uit wandelde. “Ik dacht niet meer aan mijn leidersplaats,” voegde Bacrot toe. “Enkel de stelling telde op zo’n moment. Ik dacht dat ik goed stond, maar vond uiteindelijk niets en ging dan maar voor een eeuwig schaak.” Een remise die u zeker eens moet naspelen.

Enkele minuten later was er een primeur voor het Inventi-toernooi: David Howell speelde zichzelf op het scorebord met een felbevochten remise tegen Bartosz Socko, al was Howell daar niet zo tevreden mee. “Ik speel verschrikkelijk dit toernooi. Ik mis nu het zelfvertrouwen, want ik heb het gevoel dat ik anders zeker meer uit deze partij had kunnen halen. Ik stond goed tot zet 30 en begon dan een reeks slechte zetten te doen. Dan kwam ik ook nog eens in tijdnood en toen was het om zeep.”

Howell bleef na de puntendeling even hoofdschuddend achter zijn bord zitten, maar herstelde snel en kijkt het toernooi met een positief gevoel tegemoet. “Ik ga er alles aan doen om mijn eer te redden. Ik dacht dat ik goed voorbereid was. Ik speelde goed in twee toernooien in Engeland, maar hier ben ik voorlopig uit vorm. Maar ik zal het hier niet bij laten, vorm of niet.”

Michiels-MuzychukSasikiran en Sutovsky hielden elkaar in evenwicht na een strategisch duel. De andere vier kemphanen besloten echter lange uren te kloppen. Bart Michiels en Anna Muzychuk vochten als een leeuw in een moeilijk eindspel, waarin het niet duidelijk is waar Michiels fout ging. De eerste nederlaag voor de dappere Wetteraar.

In de andere marathonpartij begon Sargissian aan een uren durende melktocht in een stelling die de omschrijving “potremise” kreeg van de gemiddelde toeschouwer. De Armeen dacht daar net zo over, maar had zijn zinnen gezet op een eerste winstpunt. “Op zet 13 bood ze al remise, maar vandaag wilde ik echt winnen om terug mee te zijn met de rest. Het eindspel was echt remise, maar ze speelde het helemaal verkeerd,” aldus de dolblije Sargissian.

Met twee 0-1en was het een “zwarte dag” vandaag, met felbevochten halve en volle punten.

De uitslagen:
Michiels-Muzychuk 0-1
Stefanova-Sargissian 0-1
Sasikiran-Sutovsky 1/2
Timman-Bacrot 1/2
Howell-Socko 1/2

De stand na ronde 4:
1. Bacrot, Sutovsky 3
2. Muzychuk, Sasikiran 2.5
3. Sargissian, Stefanova 2
4. Socko, Michiels, Timman 1.5
5. Howell 0.5

  1. Ruben
    Ruben22-09-2009

    Bart’s 54. Kb4? lijkt de remise weg te geven. Sterker is zeker Tf5+ Kg7 (de e-lijn is taboe wegens Te5+), Ta5 en de pion op g3 is verdedigd door het dreigende Tg5+

  2. Luc
    Luc22-09-2009

    Inventi slaagt er blijkbaar niet in om een overzicht te geven van alle reeds gespeelde partijen in pgn-formaat. Geen schoolvoorbeeld van een goede organisatie. Lijkt mij eerder anti-reclame voor de bedrijfswereld.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.