“Dit is de mooiste dag uit mijn schaakcarrière”

MichielsBart Michiels heeft voor een stunt van formaat gezorgd door met zwart remise te spelen tegen top seed Etienne Bacrot. “Ik ben ongelooflijk blij,” jubelde onze landgenoot na de partij over het hoogtepunt in zijn carrière.

Zijn remise is niet alleen leuk. Ze is ook erg belangrijk, want Emil Sutovsky duwde Jan Timman van het bord en loopt zo een halfje uit op Bacrot. Wat een avondje pianospelen al niet kan teweegbrengen…

Michiels: “Dit had ik nooit durven hopen”

Als speler heb je tijdens het Inventi-toernooi enkele verplichtingen. Zo worden alle spelers verwacht op een uitgebreid diner in het viersterrenhotel “Het theater” (het theater hotel officieel). Niet bepaald een mensonterende tijdsbesteding, maar voor sommige spelers is zoiets best vermoeiend. Toch trokken enkelen van hen (voornamelijk de Russisch-sprekenden) nog de stad in, waar Emil Sutovsky zich achter een piano zette en met volle stem liedjes begon te zingen. Sutovsky staat in het wereldje bekend als een begenadigd pianospeler en de getuigen bevestigen: er is niets van gelogen.

SutovskyOp dat moment was het ongeveer 24u en Bart Michiels passeerde toevallig langs het “optreden” van een van zijn concurrenten. Hij zag een loodzware dag tegemoet, want met zwart was hij dé underdog tegen leider Etienne Bacrot. Elke seconde rust en elke seconde voorbereiding waren dus meegenomen. “Ik had vooral 1.e4 verwacht,” vertrouwde de Wetteraar ons toe. “Maar Bacrot speelt gevarieerd dus ik heb me vooral algemeen voorbereid.”

Een dag later verscheen na zettenverwisseling een Caro Kann Panov op het bord. Michiels heeft geen ervaring met die opening. Dat bleek niet echt een probleem, want hij handhaafde zich goed in de opening. “Toch denk ik dat ik uiteindelijk slechter stond. Ik heb nooit een goed gevoel bij mijn stelling gehad.”

Analist van dienst Mher Hovhanisian volgde die mening niet en ook Bacrot slaagde er niet in een duidelijk plan te bedenken. “Toen deed hij enkele rare zetten en kwam ik terug goed,” vervolgt Michiels zijn verhaal. Bacrot wreef in zijn ogen, ijsbeerde wat rond en besloot uiteindelijk om te gaan voor een herhaling van zetten. Ontgoocheld, maar sportief, vertrok hij meteen richting hotel.

Bacrot“Dit is de mooiste dag uit mijn schaakcarrière. Ik heb in 2004 eens remise gespeeld tegen Sokolov en in een rapidpartij eens tegen Shirov. Toen stond ik zelfs gewonnen, maar dat was toch anders. Ik heb ook eens gewonnen van Miroshnichenko, toen hij net 2600 elo had. Maar dit schiet er toch bovenuit, vind ik.” Eén minieme domper op de feestvreugde: “Ik begrijp Etienne volkomen dat hij niet meer wilde analyseren, maar ik ben toch erg benieuwd naar zijn mening over bepaalde zetten en stellingen.”

Sutovsky zingt de hoogste noot

De muzikale insteek van Emil Sutovsky inspireerde niet alleen Bart Michiels, maar ook de pianist zelf. De Israëliër wandelde vandaag over Jan Timman en komt zo alleen aan de leiding. Morgen speelt Sutovsky tegen… Bart Michiels. Benieuwd of diens mooie liedje dan blijft duren.

Ook in de andere partijen was er heel wat te beleven. Vooral het damestreffen tussen Muzychuk en Stefanova was de moeite. Muzychuk domineerde en leek op weg naar 3.5/5, wat haar op 1 schamel puntje van de GM-norm zou gebracht hebben. Maar in de slotfase liet de Sloveense (die eigenlijk van Oekraïne is) alles liggen. 1/2.

SargissianSocko won zijn eerste partij en Sargissian scoorde zijn tweede zege op rij, tegen – wie anders – David Howell.

De uitslagen:
Sargissian-Howell 1-0
Sutovsky-Timman 1-0
Bacrot-Michiels 1/2
Socko-Sasikiran 1-0
Muzychuk-Stefanova 1/2

De stand na vijf rondes:
1. Sutovsky 4
2. Bacrot 3.5
3. Sargissian, Muzychuk 3
5. Sasikiran, Stefanova, Socko 2.5
8. Michiels 2
9. Timman 1.5
10. Howell 0.5

 1. KAra
  KAra23-09-2009

  Erg knappe prestatie, hopelijk lukt het om nog één van de resterende partijen te winnen!

 2. Mark Bauwens
  Mark Bauwens23-09-2009

  Proficiat Bart !

 3. Ronny W.
  Ronny W.23-09-2009

  Mooi resultaat,Bart,maar om dit de mooiste dag te noemen…
  Ik begrijp je wel,ik speelde ooit remise tegen Andersson en vond dat ook het summum,maar ik was al wel een stuk in de dertig,terwijl jij nog een hele b(l)oeinde toekomst voor je hebt.
  Doe zo voort !

 4. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez23-09-2009

  Proficiaat ;o) En tegen Sutovsky, 22.Dh5 was misschien winnen…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.