Kasparov klopt Karpov in het rapidschaak

KasparovHet is 25 jaar geleden dat de twee schaaklegendes elkaar partij gaven in wat een van de meest tumultueuze wereldkampioenschappen uit de geschiedenis van het schaken. Nu heeft Valencia de eer om de twee opnieuw oog in oog te zetten.

Een spectaculaire rapidtweekamp van vier partijen werd gewonnen door favoriet Kasparov met 3-1. Niet zo bijzonder, maar Karpov verloor zijn drie partijen op tijd. Dat belooft voor de blitztweekamp, die morgen van start gaat…

Kasparov en de geschiedenis

Valencia is de bakermat van het schaken. Althans, dat beweert de Valenciaanse schaakhistoricus Garzon. Hij vond in de 15de eeuw sporen van een damezet die de basis is voor de moderne variant van het schaakspel, die zoals we die nu kennen. In het kader van zijn ontdekking organiseert de stad Valencia een schaakfestival met als hoogtepunt een tweekamp tussen de grote K’s, Karpov en Kasparov.

Het is immers 25 jaar geleden dat de twee elkaar bekampten in een legendarische WK-match, die werd stilgelegd door toenmalig FIDE-president Campomanes. Kasparov zou de hervatting naar zich toe trekken en een periode van Kasparoviaanse hegemonie inzetten.

Sindsdien vochten beide heren meerdere heroïsche gevechten uit. Hun laatste tweekamp dateert van 2003, toen Karpov zich in New York verrassend de betere toonde in een rapidgevecht van vier ontmoetingen. Het verhaal sinds toen is bekend: Kasparov stopte in 2005 met competitieschaak, terwijl Karpov doorging als een schim van de oude wereldkampioen.

Kasparov-KarpovToch is het geen geheim dat Kasparov bleef werken aan zijn schaak. Toen enkele weken geleden bekend werd dat hij samen trainde met Magnus Carlsen, twijfelde niemand eraan dat Kasparov favoriet zou zijn. Zijn opponent speelde nog wel competitie, maar ging in de zomer af als een gieter in het toernooi in San Sebastian. Foto@Chessvibes

De tweekamp in Valencia bestaat uit vier rapidpartijen en acht blitzpartijen. De rapidpartijen werden met 3-1 gewonnen door Kasparov en ze deden velen met heimwee terugkijken naar een glorierijk verleden. Karpov verloor drie keer op tijd (al werd hij in de tweede partij wel van het bord gespeeld, en moest hij in de vierde een minder eindspel verdedigen). Zijn eer werd gelukkig hersteld in een prachtig gevecht in de derde. Geen enkele remise, boeiende partijen en een volgeladen perszaal: de 3-1 is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Morgen volgt het tweede luik met de blitzpartijen.

De persaandacht reikt trouwens ook tot in België. Man bijt Hond nam een stukje op tijdens het Inventi-toernooi en De Ochtend op Radio 1 interviewde uw dienaar over de match.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.