Sutovsky demonstreert superioriteit met zege

SutovskyEmil Sutovsky heeft zich niet laten vangen in de laatste ronde. Meer zelfs: hij won overtuigend van Stefanova na opnieuw een scherpe aanvalspartij. Geruststellend voor de Israëliër, maar nodig was het uiteindelijk niet, want zijn directe concurrent Etienne Bacrot ging in een moeilijk te verdedigen stelling door zijn vlag tegen Bartosz Socko. Zo is Sutovsky de overduidelijke winnaar met 7/9, een knalprestatie waarvoor hij zelf een originele verklaring geeft.

De laatste ronde was een mooi voorbeeld van de hele geest van het toernooi. Anna Muzychuk scoorde haar tweede GM-norm en er werd keihard geknokt in de andere partijen. Zo eindigt Inventi 2009 zonder ook maar één salonremise…

Sutovsky: “Ik bedank de scheidsrechter”

De kans dat Emil Sutovsky zijn bonus van een half punt op Etienne Bacrot zou weggeven, was bijzonder klein. Sutovsky had wit tegen Stefanova, terwijl Bacrot met zwart Bartosz Socko partij moest geven. Maar in sport weet je nooit. Sutovsky wilde niets aan het toeval overlaten en trok in zijn partij zelf ten aanval.

Stefanova verbruikte vrij veel tijd en toen ze haar koning in het midden van het bord liet staan, rook haar tegenstander bloed. Een scherp schijnpionoffer opende de stelling en lang hield de Bulgaarse het niet meer uit. 1-0.

Sutovsky was daarmee zeker van zijn ongedeelde toernooizege. Met 7/9 is hij zonder twijfel de verdiende winnaar. “En volgens mij had er nog meer ingezeten,” bleef Sutovsky kritisch voor zichzelf. Behalve tegen Bart Michiels miste ik zelf enkele kansen in de partijen die ik remise speelde.

Sutovsky“Maar ik ben natuurlijk erg tevreden. Ik voelde me hier meteen heel goed. Ik houd van de sfeer hier en ik wil ook graag een compliment geven aan de scheidsrechter Jos Pots. Ik heb al honderden toernooien gespeeld en hij is echt een van de allerbeste scheidsrechters onder wie ik al gespeeld heb. Hij valt niet op, maar is uitermate vriendelijk en correct. Hij is heel attent en zorgt ervoor dat een speler niets tekort komt, dat het tijdig stil is en dat iedereen zich rustig kan concentreren. Mijn complimenten aan hem. Ik hoop dat ik later nog eens onder hem zal kunnen spelen,” eindigde Sutovsky met een opmerkelijke verklaring voor zijn knalprestatie.

Schaakfabriek zat een hele poos samen met de Israëliër. Dat interview zal u later deze week kunnen lezen, net als gesprekken met Sasikiran, Muzychuk, Howell en Michiels.

Bacrot probeerde intussen wel om toch nog te winnen, maar kreeg het deksel op de neus. Socko verdedigde goed en ging met een extra pion een eindspel in. Toen gebeurde iets heel vreemds: Bacrot dacht na en dacht na tot… zijn tijd viel. Compleet verrast en verbouwereerd moest de Fransman de handjes schudden.

Muzychuk scoort tweede norm

Sargissian-MuzychukDe eerste plaats lag vast. Dus was het uitkijken naar Anna Muzychuk. Zij had aan een remise genoeg voor haar tweede grootmeesternorm. Tegen Sargissian stond ze barslecht (althans, dat zei ze zelf) nadat die eerste een boeiend kwaliteitsoffer op het bord toverde. “Ik speelde dan maar wat,” lachte Muzychuk na de partij. “Ik dacht: we zien wel wat er komt. En het werkte nog ook, want ik slaagde erin het halve punt te behouden.” Muzychuk werd door haar collega’s bejubeld. “Ze wordt de nieuwe vrouwelijke wereldkampioene,” blies winnaar Sutovsky de loftrompet. “Ik had haar onderschat,” moest ook David Howell toegeven.

De laatste ronde was ook goed voor een andere primeur: het eerste winstpunt voor David Howell. De Brit beleefde een van zijn moeilijkste toernooien ooit en praat met Schaakfabriek eerlijk over zijn ervaringen hier, die uiteindelijk uitmondden in een echt bewijs van de wet van Murphy. Dat interview is voor later, want vandaag speelde Howell voor het eerst eens een degelijke partij die hij tot het einde degelijk wist te houden. Meer zelfs, het tactische spervuur waar hij en Michiels zich in bevonden was de moeite waard, net als de afwerking van David Howell.

De uitslagen:
Sasikiran-Timman 1/2
Sargissian-Muzychuk 1/2
Socko-Bacrot 1-0
Howell-Michiels 1-0
Sutovsky-Stefanova 1-0

De eindstand:
1. Sutovsky 7
2. Bacrot, Sasikiran 5.5
4. Socko 5
5. Sargissian, Muzychuk, Timman 4.5
8. Stefanova 4
9. Michiels 2.5
10. Howell 2

Later deze week volgen nog foto’s en interviews.

 1. Theo
  Theo26-09-2009

  Congrats to miss Muzychuck!
  You will be GM in no time 🙂

 2. Loperke
  Loperke27-09-2009

  Stutovsky die scheidsrechter Jos Pots in de
  bloemetjes zet.
  Zeer verfrissend en zeer terecht.
  Een scheidsrechter die de spelers en het
  schaakspel op de eerste plaats zet, zo
  kan het dus ook.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.