Khenkin maakt favorietenrol waar in Hechtel

KhenkinMet bijna 220 deelnemers was het schanstoernooi in Hechtel opnieuw een groot succes. Van het ijzersterke deelnemersveld was topfavoriet GM Igor Khenkin (2613) de sterkste, samen met titelverdediger Petar Popovic en Cekro Ekrem. Alle drie scoorden ze een mooie 6/7 na een felbevochten en razendspannende laatste ronde.

Zoals gewoonlijk worden er in het schanstoernooi een heleboel gratis prijzen en/of consumpties weggegeven. Dit keer koos men voor een gezonde aanpak…

“We zijn blij, maar hadden op nog meer schakers gehoopt!”

Het Schanstoernooi in Hechtel is een van die criteriumtoernooien die vlot boven de 200 deelnemers gaan. Jaarlijks is het een van de hoogtepunten van het Limburgse schaakjaar. Ook dit jaar lagen de ambities hoog, maar een van de organisators Luc Cornet nuanceert: “We hebben bijna 220 deelnemers. Dat is geweldig, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat we op nog meer schakers hadden gehoopt. Nu, aan kwaliteit hebben we al zeker niet ingeboet en dat is wel een meevaller, want we hebben iets minder sponsors. Toch zijn de grootmeesters en IM’s opnieuw talrijk.”

De deelnemerslijst bevestigt Cornet’s analyse. Met Igor Khenkin, Predrag Nikolic, Erik Van den Doel en Alexandre Dgebuadze waren er vier grootmeesters met naam en faam op de lijst. Erik Van den Doel was zelfs met de trein naar Hechtel gekomen, een rit van drie en een half uur heen (en ’s avonds ook nog eens terug dus). Voor hem zouden die zeven uren reistijd niet simpel zijn. Van den Doel had een offday en moest tevreden zijn met een matige 5/7. Geen prijzen voor hem.

Nikolic-RingoirHet toernooi werd gedomineerd door een van de outsiders: Tanguy Ringoir. Hij klopte verrassend Nikolic met zwart en na een salonremise tegen Khenkin zag het er goed uit voor het jonge toptalent uit Geraardsbergen. Intussen misten ook Khenkin, Dgebuadze, Michiels, Cekro en Popovic de dans niet. Zij beenden Ringoir bij en met zijn allen leidden ze met 5/6 met nog één ronde te spelen.

Drie vlijmscherpe, onderlinge duels zorgden voor een leuke apotheose. Cekro Ekrem bewees nogmaals dat hij helemaal terug is met een stevige witzege over Tanguy Ringoir, voor wie het toernooi eindigde op een sisser. Op bord twee speelde Petar Popovic een knappe aanval bijeen tegen Bart Michiels, wiens koning midden op het bord mat werd gezet. Op het eerste bord bezweek Dgebuadze traag maar zeker onder de positionele druk van Igor Khenkin.

Daarmee zijn er drie winnaars: Khenkin (met de meeste scheidingspunten), Popovic en Cekro. Die laatste wint zijn tweede toprapidtoernooi in twee maanden tijd, na Mortsel. Daarmee verdeelden de drie de stevige prijzenpot van 1200 euro voor de top 3.

Behalve de geldprijzen viel deze editie trouwens nog op door een nieuw, gezond initiatief: In samenwerking met een Sint-Truidense appelboer werden gratis bakjes geschilde appel uitgedeeld.

De volledige uitslag komt snel op de Schanssite van de Liga Limburg.

Nog enkele foto’s om af te sluiten:

Hauglustaine
Sander Hauglustaine kon niet optornen tegen de overmacht van Rein Verstraeten bij de -14.

Vandersmissen
Hans Vandersmissen kon ook niet optornen tegen Rein Verstraeten (op achtergrond).

Vandevenne
Sander Vandevenne won bij de -16.

Anouk Kuypers
Anouck Kuypers

Floris Ingelaere
Floris Ingelaere

Nathan Vanhercke
Nathan Vanhercke

Lars Swijsen
Lars Swijsen.

Live
De live-projectie in een nieuw kleedje

  1. luc oosterlinck
    luc oosterlinck10-10-2009

    bedankt Limburg voor de kindvriendelijke organisatie dat ik mogen meemaken heb met mijne groep jeugdschakers, tot volgend jaar.

  2. Johan De Ryck
    Johan De Ryck13-10-2009

    Weer een geweldig toernooi met een vlekkeloze organisatie, bedankt allemaal!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.