Potz-blitz wint Belgisch snelschaakkampioenschap

Karl-Heinz Podzielny (2451) heeft zondag in Wirtzfeld het Belgisch Kampioenschap blitz gewonnen. Hij eindigde met 12/15 een half puntje voor GM Andrej Orlov (2519) én Cemil Gulbas (2396), die eerste Belg werd. Verder in de stand vinden we nog GM Schebler en IM’s Fridman, Feygin, Zaitsev, Hovhanisian en Sonntag terug.

Podzielny is geen bekende naam in het Belgische schaken, maar toch is zijn zege in dit toernooi alles behalve een totale verrassing. De man heeft immers een blitzpalmares om u tegen te zeggen…

Podzielny herstelt zich van een vroege nederlaag

Dat het deelnemersveld van het BK Biltz sterk zou zijn, was allesbehalve een verrassing. Organisator Wirtzfeld heeft immers vele connecties met tal van sterke GM’s en IM’s. In de editie van zondag behoorden enkele stevige 2500’s zoals IM Feygin (2546) en GM Orlov (2509) tot de grote favorieten. Opvallend was de afwezigheid van Vlaamse vertegenwoordiging. De eerste Vlaming zou uiteindelijk Domien Kuypers (1884) worden, die met 7.5/15 29ste werd.

Het is dan ook geen verrassing dat het toernooi gedomineerd werd door spelers van Eynatten, Wirtzfeld en Ans. Een van die Ans-spelers is Karl-Heinz Podzielny. Podzielny is een IM uit het Duitse Essen, die zich vooral gespecialiseerd heeft in het blitzen. Hij werd maar liefst zeven keer Duits blitzkampioen (na het winnen van het zogenaamde “Deutsche Blitzschachmeisterschaft”). De eerste keer was in 1974, de laatste in 2007. In dat jaar won hij ook het “Deutsche Snellschachmeisterschaft”, een titel die hij in 2008 én 2009 verdedigde.

GulbasKortom: Podzielny heeft er een indrukwekkend blitzparcours opzitten, dat hem de bijnaam “Potz-blitz” opleverde. Zondag toonde hij in Wirtzfeld op 55-jarige leeftijd dat hij nog niet versleten is.

Het toernooi begon nochtans niet zo best voor Podzielny. Hij verloor in de derde ronde van Feygin, maar herpakte zich dan met een indrukwekkende 5/5. In ronde 9 bleek Orlov te sterk en in de twee rondes daarna moest hij eveneens halfjes afstaan. Maar de eindsprint bleek doorslaggevend, want met 4/5 spurtte Potz-blitz naar een 12/15, waarmee hij een half punt voor Orlov en Gulbas (foto) bleef. Die laatste werd eerste Belg.

Je kan alle uitslagen en standen bekijken op deze website.

 1. FiFi
  FiFi30-10-2009

  Eigenlijk ben ik zelf een groot voorstander om aan internationale tornooien (individueel of per ploeg) deel te nemen zowel mannen, vrouwen en jeugd. Het brengt ervaring op en geeft ons land een présence op het strijdtoneel van de belangrijkste internationale tornooien die er zijn.

  Alhoewel de schaaksport smeekt om aandacht in de pers en media, zie ik dat zelfs de schaaksport binnen zijn eigen geledingen niet eens zelf aandacht toont voor wat er gebeurt. Ik vraag me af hoeveel van de aangesloten clubschakers weten, dat België momenteel in Novi Sad speelt op het EK voor Landenteams. Wellicht zijn de resultaten niet schitterend te noemen (daar kan ik zelf niet voldoende over oordelen). Maar wat me als promotor van de schaaksport, zo mag ik me zelf toch noemen (?), wat me raakt, is dat nergens maar dan ook nergens een beetje aandacht te vinden is voor dit EK binnen onze eigen pers en media. Het is al 9 dagen bezig en eindigt zelfs al vandaag.

  Niet op de site van de Belgische Bond zelf (KBSB) :-(, niet op de Schaakfabriek én niet op het Franstalig forum, enzovoort.

  Het is jammer en triestig.

 2. Oscar
  Oscar30-10-2009

  Hier wordt er een beetje over gesproken

  http://www.forum-fefb.com/phpBB2/viewtopic.php?t=3667&start=0

  Er wordt zelfs de vraag gesteld of Stefan Docx geen norm kan halen.

  Er wordt ook gesproken over het grote probleem : de geldmiddelen van de KBSB.

 3. FiFi
  FiFi30-10-2009

  Tsja, een beetje…
  En de laatste info is al van een ganse week geleden …

 4. Oscar
  Oscar30-10-2009

  Neen, zie ook pagina 2

  http://www.forum-fefb.com/phpBB2/viewtopic.php?t=3667&postdays=0&postorder=asc&start=15

  Maar je kunt ook vaststellen dat er niet veel interesse is.
  Een Belgische vrouwenploeg zou misschien de aandacht trekken lol

 5. Theo
  Theo30-10-2009

  Dat is waar, FiFi.
  Elke zichzelf respecterende krant zou een schaakrubriek moeten hebben, vind ik. Maar dat is ook iets uit het verleden…
  Enkel voetbal lijkt hier interessant te zijn. Schaken zal dan “maar” een cafésport zijn, zeker? Niet meer dan een spelletje.

 6. Oscar
  Oscar30-10-2009

  Voetbal en wielrennen…
  Tennis is ook wel in opgang.

 7. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye30-10-2009

  Tja sorry maar van een ploeg FM/IM’s op leeftijd, om het grof uit te drukken, die gewoon hun niveau halen word ik niet bepaald enthousiast. Mss moet er eens de fundamentele keuze gemaakt worden om voor de jeugd te kiezen, onder begeleiding van 1 à 2 ervaren sterke spelers die de eerste borden voor hun rekening kunnen nemen. Alle respect voor de spelers die nu bezig zijn, maar dat is niet bepaald de toekomst van het Belgische schaken.

 8. Adrian
  Adrian30-10-2009

  Nu ook niet overdrijven è. Oud of niet, het is altijd leuk als we weten dat de Belgische vlag ergens vertegenwoordigt wordt.

 9. Robbie
  Robbie30-10-2009

  Het is opvallend dat er geen Belgische grootmeesters(zoals Winants en Dzebuadze)in het ploeg!
  Is dat wel normaal??

 10. Andy
  Andy30-10-2009

  Het is een ploeg die voor België wil uitkomen; zelfs met de beperkte middelen die er zijn, zijn zij toch al jaren aanwezig op de internationale tornooien.
  Dit mag je niet zo maar uitwissen. Zij verdienen dit respect wel.
  Het is aan de jeugd om te bewijzen dat ze beter zijn.

 11. Yen
  Yen31-10-2009

  @Tom (7) Gewoon niveau halen? Docx haalt zomaar eventjes een TPR van meer dan 2500, wat toch een stuk boven zijn eigen elo ligt. Stevige prestatie als je het mij vraagt.

 12. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye31-10-2009

  Het is zeker een mooie prestatie maar ik blijf bij wat ik zei.

 13. StefanT
  StefanT11-11-2009

  De jaren 80 haalde enkel de beide K’s het nieuws, en nu zie ik toch hier en daar in de pers en op deze site leuke artikels, verslagen en resultaten.

  Het is en blijft schaken natuurlijk en dat spreekt niet echt tot de verbeelding van niet kenners. Vergeet vooral niet dat de nationale atletiekbond en tennisbond ook kampen met zulke problemen.

  Er is geen ‘top’sport beleid in Belgie over de ganse lijn laat staan voor een sport gelijk schaken hoezeer wij ook met veel toewijding onze sport beoefenen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.