Wirtzfeld gooit kaarten op tafel

Naiditsch, foto Georgios SouleidisTitelverdediger Wirtzfeld heeft gisteren voor het eerst dit seizoen duidelijk zijn ambities getoond. Onder leiding van de Duitse topspeler Arkadij Naiditsch (foto Georgios Souleidis) versloeg het buur Rochade Eupen. Voor deze topper werd een heuse monsterploeg opgesteld, met een elogemiddelde van 2577, naar Belgische normen uitzonderlijk hoog.

Grote concurrent Eynatten weigert voorlopig echter terrein toe te geven. Beide Duitse clubs staan broederlijk naast elkaar aan de leiding met exact evenveel bordpunten. De enigszins verrassende derde is KGSRL, dat ook met 6/6 start…

Een Duitse concurrentiestrijd is in de maak

Dat Eynatten en Wirtzfeld de twee topfavorieten voor de landstitel waren, wisten we voor deze ronde al. Dat Wirtzfeld van die twee de te kloppen ploeg zou worden, is in deze derde ronde van de Nationale Interclubs gebleken.

Waar de landskampioen de vorige rondes nog met een “bescheiden” topploeg uitpakte, gooide het gisteren een pak troeven op tafel. Met Arkadij Naiditsch, Daniel Fridman en Evgenij Postny had het drie heuse 2650+’ers op de topborden zitten (toegegeven, Postny klokt eigenlijk af op 2647). Aangevuld met ervaren GM’s als Nijboer, Rotstein, Winants en Orlov was het duidelijk: dit is de allersterkste ploeg in eerste. Belgisch Kampioen Mher Hovhanisian zat er – bij wijze van spreken – als figurant bij op het laatste bord.

Heel erg vlot verliep de zege van Wirtzfeld nu ook weer niet. Rochade Eupen is niet alleen een buur, maar ook een te duchten ploeg in eerste en door de relatief verrassende zege van Thomas Fiebig over Rotstein, bleef het verschil tussen de twee ploegen binnen de perken. Maar 14-18 is een duidelijk signaal.

Eynatten werkt intussen verder op de ingeslagen weg. Het elogemiddelde van de co-leider was zelfs lager dan die van Eupen, maar met een verzwakt Aalter kende het geen enkel probleem. De 22-10 spreekt boekdelen. Eynatten en Wirtzfeld staan nu broederlijk naast elkaar aan de leiding. Beiden hebben 6 matchpunten en 61 bordpunten.

Gharamian speelde niet meeVoor de derde plaats was het uitkijken naar twee Vlaamse ploegen: Borgerhout en KGSRL konden nog meewippen naar 6/6. Borgerhout heeft daarvoor de sterkste ploeg, maar slikte in Charleroi (CREC) een nipte nederlaag. CREC stelde hun sterkste troef, Tigran Gharamian, op, maar door treinproblemen was die te laat ter plaatse: forfait. Op de andere borden zorgden Eliet, Mulllot en Laurent voor een 3/3 tegen hogere elo’s. 16-15, een onverwacht resultaat als je de forfait in rekening brengt.

KGSRL beleefde een hoogdag tegen de andere Gentse ploeg Jean Jaures. Met 10-22 vermorzelde het zijn oude rivaal. KGSRL is de enige ploeg die mee kan met de leiders. 6/6. Of het dit lang zal volhouden, is echter nog maar vraag.

De strijd om de degradatie lijkt ondanks de vroege “ambities” van CRELEL nog niet beslist. Eynatten 2 en Jean Jaures hebben eveneens 0 punten en ook Aalter zal, met dergelijke ploeg toch, moeten opletten voor de rode lantaarn.

Links:
Uitslagen
Stand
Partijen

 1. Willem P
  Willem P09-11-2009

  In de ontmoeting Jean Jaur├Ęs1 – Gent1, werkte Bart Michels een knap eindspel af. Zie partijen.

 2. Randy
  Randy10-11-2009

  Proficiat Bart!! Wie weet op weg naar 2de GM-norm??

 3. Oscar
  Oscar11-11-2009

  Tigran Gharamian (CREC) heeft een treinprobleem gehad. Hij is de zaal binnengekomen om 15.02 uur. Hij heeft dan supporter gespeeld en nadien meegeanalyseerd.
  Toffe gast !

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.