Open van Leuven start zonder grote verrassingen

Ralf AkessonHet 21ste Open van Leuven is gisteravond in alle rust begonnen. Ralf Akesson, Stefan Docx, Steven Geirnaert, Pieter Claesen en Hans Renette waren de grootste favorieten, maar op het laatste nippertje stak één naam hen allemaal voorbij op de ratinglijst. Tweevoudig winnaar en Belgisch Kampioen Mher Hovhanisian is nu de hoogste elo.

Door de versnelde paringen waren er al meteen enkele pittige duels op de eerste borden. Zowel Hovhanisian als Akesson kwamen in nauwe schoentjes te zitten en Hans Renette legde zelfs volledig de duimen…

Kan Akesson eindelijk eens winnen?

Het Open van Leuven kampte dit jaar met een vervelend datumprobleem. 11 november, gebruikelijk een van de dagen van het toernooi, viel op woensdag waardoor het voor de organisatie moeilijk was om gebruik te maken van die vakantiedag. Dus besloten Ida Vandermeulen en haar ploeg maar te starten op donderdagavond en de viering van het einde van Wereldoorlog 1 te laten voor wat ze is. Vooral vrijdagmiddag – geen vakantiedag, noch een brugdag – baart hen zorgen. Er worden dan ook vrij veel forfaits verwacht vanmiddag.

Voor het overige verliep alles rustig. “De aanloop naar dergelijk toernooi is altijd chaotisch, maar echte problemen zijn er uiteindelijk niet geweest,” verklaarde Vandermeulen na het opklaren van de eerste storm.

DocxDe favorieten zijn op één hand te tellen. Mher Hovhanisian voegde zijn naam laattijdig toe aan het rijtje deelnemers en is eerste elo. Als tweevoudig winnaar spreekt het voor zich dat de Armeen dé te kloppen man is. Ralf Akesson is zoals dikwijls de enige GM van het gezelschap, maar het toernooi winnen lukte hem de laatste jaren nooit. Dus is het opnieuw rekening houden met titelverdediger Stefan Docx. De Antwerpenaar zit in een sterke periode. Onlangs scoorde hij zijn derde IM-norm (bij deze is het bevestigd dat het geen GM-norm was).

“Ik heb nu enkel nog de rating nodig. Dat zou moeten lukken, al heb ik nog een pak punten op te halen die ik deze zomer in Brasschaat verloren ben,” legde Docx zijn situatie als aspirant-IM uit. Hovhanisian, Akesson en Docx zijn waarschijnlijk de drie belangrijkste namen, maar ook Steven Geirnaert, Pieter Claesen, Hans Renette, Helmut Froeyman, Arben Dardha en Van Schaardenburg zullen zich bovenaan tonen.

Toppers rekenen op dame Fortuna

De eerste ronde bracht meteen stevige lotingen. Het versnelde zwitserse systeem paarde Hovhanisian tegen Marcel Van Herck en Akesson tegen Arno Bomans: geen openingscadeau voor de topfavorieten. Hovhanisian wandelde rond 23u opgelucht de analyseruimte binnen. “Ik deed een verkeerd offer,” zuchtte hij. “Ik denk dat ik verloren stond.” Noem het kampioenengeluk of gewoon “hoerechance”, maar Hovhanisian ontsnapte uit de omknelling en domineerde het eindspel met ongelijke lopers. 1-0.

Toppers“Ik heb het gevoel dat ik iedereen in België partij kan geven,” liet Arno Bomans vorige week nog optekenen na zijn geslaagde optreden op het WK -20 in Argentinië. Met Ralf Akesson als opponent mocht hij dat meteen tonen. De Zweedse GM won wel een pionnetje, maar Bomans had de touwtjes in handen. In een geanimeerde analyse, met onder andere Hovhanisian, bleek dat er veel in zat voor Bomans, als hij zijn aanvalskansen goed zou ingeschat hebben. Helaas voor de Opwijkspeler liep het ergens mis en het pionnetje dat hij in het krijt stond, kwam hij niet meer te boven. De grootste verrassing kwam er op bord 5, waar Hans Renette meteen zijn meerdere moest erkennen. De Brit Mark Davey, al jaren een vaste klant op het toernooi, was de boosdoener.

De partijen worden live in de analysezaal geprojecteerd. Normaal gezien zouden deze ook online op deze site getoond worden, maar de organisatie botste op een vervelend probleem voor online-uitzendingen: een gebrek aan internet. Voorlopig is het dus wachten, maar er werd ons gisteren beloofd dat geprobeerd zal worden om die connectie alsnog in orde te brengen. U zal de komende dagen wel merken of dat gelukt is.

Links:
Uitslagen en Paringen: Leuven Centraal
Foto’s: Flickr.

  1. Joris Pelemans
    Joris Pelemans14-11-2009

    Er is wel degelijk internet voorzien, alleen is de ontvangst in de tornooizaal helaas ontoereikend. Morgen worden krachtiger middelen ingezet…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.