Hovhanisian is de eerste die sneuvelt

FroeymanMet vijf leiders met 4.5/5 blijft het Open van Leuven zo open als zijn naam doet vermoeden. Eén topfavoriet is echter wel door het ijs gezakt op dag 3. Mher Hovhanisian kreeg een tik te verwerken toen hij in de vierde ronde in een – volgens hem – gewonnen stelling een toren blunderde tegen Helmut Froeyman. Toen de tweevoudige winnaar ook niet verder raakte dan remise tegen Eddy Van Espen, zag het er helemaal benauwd uit. Helmut Froeyman was overigens de verrassing van de dag, want na Hovhanisian hield hij Ralf Akesson op remise.

Wie is wel nog mee? Akesson, Docx, Froeyman, Berry en Dardha. Die laatste kreeg in de vierde ronde een nobele onbekende over de vloer…

Hovhansian: “Ik heb geen zin meer om te spelen”

Het Open van Leuven heeft zijn naam dit jaar opnieuw allesbehalve gestolen. Met nog twee rondes te gaan blijven er vijf leiders met 4.5/5 over. Het grootste nieuws viel dus niet te rapen in wie alles platspeelt, want zo is er niemand, maar wel in wie er niet meer bij is.

En dat is helaas voor hem Belgisch kampioen Mher Hovhanisian geworden. Er was nochtans geen vuiltje aan de lucht voor de Armeen, maar op een bepaald moment ging het heel snel. “Hij overspeelde zich met offers,” analyseerde een toeschouwer. Hovhanisian zelf zag dat helemaal anders. “Ik stond simpelweg gewonnen en blunderde een volle toren.” De “profiteur” (dit bedoelen we uiteraard niet negatief) van dienst was Helmut Froeyman, die ijzig kalm bleef en de eerste topfavoriet niet meer onder de guillotine liet ontsnappen.

Een tik voor Hovhanisian, die even geen zin meer had om te spelen. Dat zei hij in het begin van de vijfde ronde en is misschien wel een verklaring voor de matige prestatie tegen Eddy Van Espen. Die laatste speelde overigens een heel degelijke partij en overleefde een eindspelnadeeltje. Remise. 0.5/2 is te weinig en Hovhanisian staat een vol punt in het krijt.

Arben DardhaDe topborden zijn in ieder geval wel aan elkaar gewaagd, want niemand heeft na vijf rondes nog het maximum van de punten. Stefan Docx werd in de vierde ronde op remise gehouden door Stephen Berry en Ralf Akesson moest een halfje toestaan aan Helmut Froeyman. Voor één speler het teken om niet te aarzelen: de vriendelijke Arben Dardha herstelde van zijn vroege remise in het toernooi en won al zijn partijen. Ook hij is terug mee met de leiders.

In de vijfde ronde speelde Arben Dardha trouwens tegen ene Damir Beganovic, een ongeklasseerde speler die na een remise tegen Tom Barbé en een zege tegen Rene Hennipman in het zog van de leiders kwam te staan. Wij hebben er alvast nog geen informatie over, maar hopelijk kunnen we u in ons eindverslag wat meer vertellen over deze man.

De zesde ronde is intussen volop aan de gang hier in Leuven. Vanavond zal de ontknoping zo snel mogelijk online verschijnen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.